Őszibarackos clafoutis, avagy tejes pite
A clafoutis egy klasszikus francia édesség, más néven tejes pite, mely eredetileg cseresznyéből készül, de természetesen lehet bármilyen gyümölcsből készíteni. Állaga pudingszerű, tehát a sütőből kivéve ne várjuk, hogy egy "száraz" és morzsás tésztát kapunk. Azoknak ajánlom, akik szeretik a pudingot, nekik biztos fog ízleni ez a fajta tejes pite. Ami még mellette szól, hogy könnyen és gyorsan elkészíthető, ráadásul nem vonz magával sok mosatlant... Egy mérőpohár, egy keverőtál és egy piteforma - röviden csak ennyi "cucc" kell hozzá.
Az ötlet nekem Lillától jött. De egy leheletnyit variáltam rajta... Íme:
Hozzávalók: (25 cm-es piteformához)
- 1 konzerv őszibarack konzerv vagy kb. fél kg friss őszibarack
- 6 dkg liszt
- fél cs. sütőpor
- 6 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 tojássárgája
- 4 tojásfehérje
- 2 dl tejszín
esetleg, ha valaki kakaósan szeretné, akkor fél evőkanál kakaópor
+ a forma kikenéséhez pici vaj
1. A forma alját kivajazom, a barackot - ha konzerv, akkor lecsöpögtetem, ha friss, akkor megmosom, meghámozom, majd apró darabokra vágom és egyenletesen rászóróm a forma aljára.
2. A cukrokat a tojássárgákkal + fehérjékkel habosra keverem, majd a tejszínnel alaposan összekeverem, a sütőporral elkevert lisztet is fokozatosan hozzáadom és összekeverem.
3. A formába öntöm a masszát és 180 fokos sütőben 30-35 percig sütöm.
Sütés után teljesen kihűtöm és csak utána szeletelem fel, hiszen ez egy pudingszerű valami, ezért mindenképpen meg kell várni, hogy megdermedjen és lehessen szeletelni!
Nagyon tetszik:))
VálaszTörlésEnnek örülök! :))
TörlésNagy kedvenc lett nálunk is móta megsütöttem Lillától! A Tiéd is rendkívül guszta, lehet újra kéne sütnöm, mert mostanában úgysincs időm bonyolultabbakra. Ráadásul isteni finom! :))
VálaszTörlésKöszi Barbi! Én is azért készítettem ezt hétvégén, mert nem volt időm "bonyolultabbra". (mindig időhiányban "szenvedek", de mostanában még jobban) :(
TörlésEgyébként meg tényleg finom, úgyhogy szuper volt a hétvégi desszertünk is. ;-)
Gabriella, ez én is ki fogom próbálni alkalomadtán:) Nagyon jól néz ki:)
VálaszTörlésTejespitét már sütöttem, de clafoutist még nem! Én is barackkal készíteném, jobban szeretem sütiben, mint a cseresznyét! Szupi a reci :)
VálaszTörlésÉn a meggyesre és a szilvásra szavazok, de ez is jól néz ki:)
VálaszTörlésCsodaszép lett, biztos finom is !
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett, nálunk is nagy kedvenc lett, szerintem a héten ismét elkészül. Eléggé kevés hozzávaló kell hozzá, és mondhatnám még diétás is...:) A kakaó jól mutat benne...:)
VálaszTörlésNagyon guszta!!! Milyen régen sütöttem, jó hogy eszembe juttattad. Van a fagyasztóba sárgabarack lehet azzal készítem.:)
VálaszTörlésTejpitét én is sütöttem, de ezt a fajtát még nem. Az előbbi ízlett mindenkinek, akkor gondolom erre sem fanyalognának! :o))
VálaszTörlésNagyon finom lehet,még soha nem készítettem ilyen pitét,de a tied nagyon meggyőző,hogy ez változzon,nagyon guszta lett!:)
VálaszTörlésKÖSZÖNÖM SZÉPEN MINDENKINEK A KEDVES HOZZÁSZÓLÁSOKAT! :))
VálaszTörlés