Őszibarackos clafoutis, avagy tejes pite

A clafoutis egy klasszikus francia édesség, más néven tejes pite, mely eredetileg cseresznyéből készül, de természetesen lehet bármilyen gyümölcsből készíteni. Állaga pudingszerű, tehát a sütőből kivéve ne várjuk, hogy egy "száraz" és morzsás tésztát kapunk. Azoknak ajánlom, akik szeretik a pudingot, nekik biztos fog ízleni ez a fajta tejes pite. Ami még mellette szól, hogy könnyen és gyorsan elkészíthető, ráadásul nem vonz magával sok mosatlant... Egy mérőpohár, egy keverőtál és egy piteforma - röviden csak ennyi "cucc" kell hozzá. 
Az ötlet nekem Lillától jött. De egy leheletnyit variáltam rajta... Íme:






Hozzávalók: (25 cm-es piteformához)
- 1 konzerv őszibarack konzerv vagy kb. fél kg friss őszibarack
- 6 dkg liszt
- fél cs. sütőpor
- 6 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 tojássárgája
- 4 tojásfehérje
- 2 dl tejszín
esetleg, ha valaki kakaósan szeretné, akkor fél evőkanál kakaópor

+ a forma kikenéséhez pici vaj




1. A forma alját kivajazom, a barackot - ha konzerv, akkor lecsöpögtetem, ha friss, akkor megmosom, meghámozom, majd apró darabokra vágom és egyenletesen rászóróm a forma aljára.
2. A cukrokat a tojássárgákkal + fehérjékkel habosra keverem, majd a  tejszínnel alaposan összekeverem, a sütőporral elkevert lisztet is fokozatosan hozzáadom és összekeverem.
3. A formába öntöm a masszát és 180 fokos sütőben 30-35 percig sütöm. 
Sütés után teljesen kihűtöm és csak utána szeletelem fel, hiszen ez egy pudingszerű valami, ezért mindenképpen meg kell várni, hogy megdermedjen és lehessen szeletelni! 


Jó étvágyat!
Forrás: Megfőzlek

Megjegyzések

  1. Nagy kedvenc lett nálunk is móta megsütöttem Lillától! A Tiéd is rendkívül guszta, lehet újra kéne sütnöm, mert mostanában úgysincs időm bonyolultabbakra. Ráadásul isteni finom! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Barbi! Én is azért készítettem ezt hétvégén, mert nem volt időm "bonyolultabbra". (mindig időhiányban "szenvedek", de mostanában még jobban) :(
      Egyébként meg tényleg finom, úgyhogy szuper volt a hétvégi desszertünk is. ;-)

      Törlés
  2. Gabriella, ez én is ki fogom próbálni alkalomadtán:) Nagyon jól néz ki:)

    VálaszTörlés
  3. Tejespitét már sütöttem, de clafoutist még nem! Én is barackkal készíteném, jobban szeretem sütiben, mint a cseresznyét! Szupi a reci :)

    VálaszTörlés
  4. Én a meggyesre és a szilvásra szavazok, de ez is jól néz ki:)

    VálaszTörlés
  5. Csodaszép lett, biztos finom is !

    VálaszTörlés
  6. Örülök, hogy ízlett, nálunk is nagy kedvenc lett, szerintem a héten ismét elkészül. Eléggé kevés hozzávaló kell hozzá, és mondhatnám még diétás is...:) A kakaó jól mutat benne...:)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta!!! Milyen régen sütöttem, jó hogy eszembe juttattad. Van a fagyasztóba sárgabarack lehet azzal készítem.:)

    VálaszTörlés
  8. Tejpitét én is sütöttem, de ezt a fajtát még nem. Az előbbi ízlett mindenkinek, akkor gondolom erre sem fanyalognának! :o))

    VálaszTörlés
  9. Nagyon finom lehet,még soha nem készítettem ilyen pitét,de a tied nagyon meggyőző,hogy ez változzon,nagyon guszta lett!:)

    VálaszTörlés
  10. KÖSZÖNÖM SZÉPEN MINDENKINEK A KEDVES HOZZÁSZÓLÁSOKAT! :))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban