Mézes-joghurtos zsemle reggelire - nagyon finom és nagyon puha




Egyetlen oka volt a ma reggeli zsemlesütésemnek: a brownie sütésből maradt joghurt, melyet fel akartam használni, így lettek belőle (meg még egyéb hozzávalókból is:)) finom zsemlék. Bár nem volt mára betervezve, mert a dolgom tengernyi, de Milán nagyon örült neki, olyan jóízűen ette - amit nem csodálok, mert annyira finom és puha ez a zsemle!!

Barátnőm szerint a fotón túl nagy ez a kés a zsemlékhez... Valóban. :)) De csak ez az egy recés késem van, és ezzel lehet a langyos zsemlét gyönyörűen ketté vágni. ;)
Több zsemlét is sütöttem már, de megjegyzem, hogy ez lett az egyik kedvenc - érdemes vele "bíbelődni".




Hozzávalók: (6 darabhoz)
- 25 dkg liszt
- 1,5 dkg élesztő
- 1 dl natúr joghurt
- 1,5 evőkanál méz
- 0,8 dl langyos víz
- fél evőkanál olíva olaj
- 2 csapott mokkáskanál só




Elkészítés:
1. A lisztben elkeverem a sót. A folyékony hozzávalókat (fél dl víz kivételével) a kenyérsütőgép üstjébe öntöm, erre rá a liszt. A liszt közepébe mélyedést csinálok, belemorzsolom az élesztőt, ráöntöm a kimaradt fél dl vizet és elindítom a dagasztást programot. Ha végzett a gép a dagasztással, akkor kiveszem a tésztát egy kelesztőtálba és kb. 40 percig kelesztem. 
2. Ha megkelt a tészta, akkor 6 egyforma darabra osztom, mindegyiket átgyúrom, zsemléket formálok belőle és sütőpapíros tepsibe teszem. Hagyom még kb. 20 percig kelni, aztán lekenem egy felvert tojással, majd 200 fokra előmelegített sütőben hőlégkeveréses programon sütöm kb. 10 percig, majd leveszem 180 fokra és még sütöm kb. 10-15 percig. (persze minden sütő más, nálam így vált be)
Amikor kivettem a sütőből, akkor még 10 percig a tepsiben hagyom tiszta konyharuhával letakarva, aztán lehet fogyasztani. 






Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Mostanában kicsit bátorkodom a sütéssel, úgyhogy ezt is felveszem a listámra. :) Kenyér helyettesítőnek is jó lesz. Nagyon szép zsömik lettek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Évi, kedves vagy! "Bátorkodj" nyugodtan ezzel a zsemlével is, megéri, mert tényleg fincsi. :))

      Törlés
  2. De szépek!!! Lekented tojással a tetejét?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. Igen, lekentem tojással, mert azt szeretem, ha szép barnásan, csillogósan pirultak a zsemlék. Némelyik fajtát nem kenem le semmivel, vagyis csak vízzel, de azok elég sápadtak úgy... De hát zsemlében is rengeteg fajta van. :)

      Törlés
  3. Én is vittem a receptjét, csuda jól néz ki! Milyen szép a belseje, könnyű, foszlós...Jó!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Kriszti, ez tőled nagyon jólesik. ;-)

      Törlés
  4. Káprázatosan szépek lettek! De az a kés egy pötit nagynak tűnik a zsemlevágáshoz, bár olykor nekem is a "disznóölő kés" akad kezembe még a vajazáshoz is :D Puszik! B.csek

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálam ez a kedvenc recés kés kenyérhez és zsemléhez egyaránt. Jó recés kést különben nem is nagyon szoktam látni egész kicsiben, ami ehhez illene. Én viszont minden kenyér/kifli/zsemle fajtát csakis recés késsel szeretek kettévágni/szeletelni, mert így szép sima a vágás mentén és nem morzsálódik egy cseppet sem. De ha sima késsel vágom, akkor csak egy küszködés az egész. ;-)
      Köszi, hogy jöttél B.csek. Puszillak!

      Törlés
  5. Csodaszépek lettek a zsemléid!!! Én még soha nem sütöttem zsemlét, de ezt feltétlen kifogom próbálni.

    VálaszTörlés
  6. De szép mosolygós zsemléid vannak :)) Nekem nem lenne erőm reggel ilyet sütni, nagyon jó a Te családodnak!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin. Azért minden reggel Én sem szoktam zsemlét sütni, de elég sokszor előfordul, hogy hajnalok hajnalán sikerül felkelnem teljesen véletlenül :), ilyenkor sütök zsemlét vagy kiflit. :)

      Törlés
  7. Annyira jól néz ki, hogy mindenképpen ki kell próbálnom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülnék, ha kipróbálnád és szerintem Te sem csalódnál benne! :)

      Törlés
  8. Nagyon szépek lettek, olyan könnyűnek és puhának látszanak! :)

    VálaszTörlés
  9. Hát ez istenien néz ki! Jegyzem a receptet és ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  10. Már kétszer egymás útán sütöttem meg ezt a zsemlét és nagyon szépek, finomak lettek. A férjemnek is meg a kisfiamnak is nagyon ízlett. Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra.Köszönöm szépen

    VálaszTörlés
  11. Már kétszer egymás útán sütöttem meg ezt a zsemlét, és nagyon jók lettem. A férjemnek meg a kisfiamnak is nagyon ízlett. Öülök, hogy rátaláltam erre az oldalra. Köszönöm szépen

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Delinke!
      Örömmel olvasom, hogy ennyire ízlik a családodnak a zsemle. Köszönöm szépen, hogy megírtad.
      Megtisztelsz a jelenléteddel az oldalamon, gyere máskor is, nagyon szívesen látlak.
      Üdv.:
      Gabi

      Törlés
  12. Nagyon jól néz ki! Sima kenyértésztából nem igazán laza a zsömle, így ezt ki fogom próbálni, persze egyből dupla adaggal! A kés meg nem nagy, én is a recés kenyérvágóval vágom a zsemlét, kiflit, azzal lehet rendesen!

    Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kinga!
      Szívesen a receptet, én pedig köszönöm szépen, hogy írtál. :)
      Üdv.: Gabi

      Törlés
  13. Szia!Nagyon jol néznek ki a zsemléid és finomak,kiprobáltam!Egy kérdésem lenne,h kevés volt a liszt mennyiség a többi hozzávalohoz képest,és a 8dl vízhez!!!Nálad h sikerül ezt megoldani?
    köszi előre is a választ:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem 8 dl víz kell hozzá!!! A receptben is az áll, hogy 0,8 dl víz, azaz nincs 1 dl sem. Legközelebb csak 0,8 dl vizet adj hozzá. :)
      Egyébként örülök, hogy tetszenek a zsemlék. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban