Duplán túrós bukta - a legfinomabb!

Ezt a kellemesen puha, pillekönnyű kelt tésztát érdemes elkészíteni, mert nagyon-nagyon finom!!! Már a tészta hozzávalóiból is látszik, hogy ebből csakis jó sülhet ki. 😊😋 Túró a tésztájában, túró a töltelékben, valóban duplán túrós! 
Szoktam szilvalekváros buktát is sütni, de annak más a tésztája. Nagyon finom azzal a tésztával is, hiszen az igazi békebeli recept - ez a bukta viszont a túrós-olajos kelt tészta miatt különleges. Süssétek meg, kedvenc lesz ez is! 






Hozzávalók:
kb. 18-20 darabhoz
2,5 dl langyos tej
 0,5 dl kefir
 25 dkg krémesebb állagú túró
 80 ml olaj
 60 dkg finomliszt
 4 evőkanál cukor
 1 tojás
 3 dkg friss élesztő

A töltelékhez:
 25 dkg túró
 1 citrom (bio)
 3 evőkanál cukor
 1 csomag vaníliás cukor
 2 tojássárgája
 2 evőkanál búzadara (nálam most 2 ek. zabpehely, mert nem volt búzadarám)

+ a tetejére 2 dkg olvasztott vaj


 L E G Ú J A B B  SÜTEMÉNYES KÖNYVEM
és a fotókon látható pöttyös/mintás kézműves kerámiák több színben is

megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:



Elkészítés:
  1. A tésztát lehet a kenyérsütő gépben is dagasztani, aztán kivesszük egy kelesztőtálba és duplájára kelesztjük. 
  2. Kézi dagasztásnál: Az élesztőt a langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk. A túrót villával jól áttörjük (ne legyen rögös!), hozzáadjuk a tojást, a cukrot, kefirt, olajat, a tejes élesztőt, végül a lisztet. Jól összedolgozzuk. Ha a tészta picit ragacsosnak tűnik (a tojás nagyságától és a túró zsírosságától függ), akkor adhatunk még hozzá 1-2 evőkanál lisztet, de azért maradjon jó lágy a tészta! Legfeljebb nyújtáskor picit jobban alá lehet lisztezni, hogy ne ragadjon le. Ha összedagasztottuk a tésztát, akkor langyos helyen duplájára kelesztjük.
  3. Közben a töltelékhez a túrót kicsit áttörjük, elkeverjük a tojássárgájával, cukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, búzadarával, végül belenyomunk egy kis citromlevet is - csak néhány cseppet.
  4. A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk nagy téglalap alakúra, kb. 7-8 mm vastagra, melyet felvágunk kb. 8 cm-es négyzetekre. Mindegyik közepére teszünk 2 teáskanálnyi tölteléket.
  5. A négyzeteket feltekerjük és buktát formázunk belőlük. (lásd a képen lentebb görgetve)
  6. Sütőpapíros vagy kivajazott/lisztezett tepsibe sorakoztatjuk (én a buktákat jobban szeretem vajjal és liszttel kikent tepsiben sütni), és megint hagyjuk kelni még kb. 10 percig. 
  7. Végül a tetejét és oldalát lekenjük olvasztott vajjal, és előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 15-20 percig sütjük. (hagyományos sütőben is lehet sütni - a sütési idő változó az adott sütőtől függően, nekem 15 perc alatt megsül, hagyományos sütőben inkább 25-30 perc lesz)   
  8. Amikor megsültek a buktát, hagyjuk langyosra hűlni a tepsiben, majd porcukorral meghintjük a tetejét és fogyaszthatjuk.
Tipp: A tésztához inkább lágy, krémesebb állagú túrót használjunk, így simább lesz a tészta, nem lesznek benne nagy túró rögök! A töltelékhez megfelel a kicsit rögösebb túró is, de ha azt is lágyabb túróval készítjük, az is tökéletes.



Munkafolyamatok képekben










  




Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Hát ez tényleg nagyon szuper! Nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  2. Ez olyan könnyűnek tűnik, hogy szinte elrepül! Szuper :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg olyan könnyű volt, hogy szinte elrepült... ;-) Nekem is bejött ez a fajta kelt tészta nagyon - a kedvenc képes sütis könyvemből "lestem ki". :D

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Szerintem is ki kell próbálnod, olyan puha, és annyira fincsi! :)

      Törlés
  4. Ez nagyon fincsi lehet,mentem!

    VálaszTörlés
  5. Jajj elvesztem!! Soha nem gondoltam volna, hogy én ennyire ki leszek éhezve a jó magyar túróra és az abból készült finomságra.. :O De ha minden jól megy jövő hónap végén haza ugrunk. az első dolgom az lesz hogy szerzek túrót :d Gyönyörű és kívánatosak ezek a bukták!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Tünde! ...és jó utazást Magyarországra! :)

      Törlés
  6. Kedves Gabriella!
    Nagyon,nagyon jól és finomnak néz ki ez a bukta!!!
    Bea

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Bea! Nagyon aranyos vagy! Örülök, hogy bekukkantottál hozzám! :)

      Törlés
  7. Finom lehet! Milyen szépek megkelve! Persze sülve is! Jöhetne belőle...Túrós kelt tésztával még nem dolgoztam. Elmentve!

    VálaszTörlés
  8. Gabriellám, ez csuda jól néz ki:)

    VálaszTörlés
  9. El tudom képzelni, hogy kedvenc, mert csudaszépek:)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon jól néznek ki, annyira guszták így hogy még csokit is csurgattál rá! Nagyon finom lehet a tésztája is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is nagyon bejött csokival, olyan fincsi így! De a férjem nem nagyon rajongott a csoki öntetért a tetején, mindig azt hajtogatta, hogy neki a túró és a csoki nem jön össze. Erre Én mondtam Neki, hogy "de hiszen a túró rudit imádod és az is túró + csoki" (vagy kakaómassza némelyik). Na, erre nem tudott mit válaszolni... :D :D

      Törlés
  11. Nagggyon guszta a képeken! Az a túrótöltelék a közepén... hm... van még?! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs! Elkapkodták! Mármint a családom a tányérról... ;-) Pedig szívesen megkínáltam volna mindenkit, csak ne lennétek mindannyian olyan messze...! ;-)

      Törlés
  12. Nagyon finomnak, könnyűnek néznek ki, gratulálok!

    VálaszTörlés
  13. Már egy ideje készülök rá, hogy elkészítsem ezt a buktát - ma eljött az ideje! (nagyon jól megy a palóc leveshez) Még a tepsiben hűlt, amikor már a látvány is számtalan dicsérethez juttatott, azonban mindez semmi sem volt ahhoz képest, mint amikor megkóstoltuk : eeeelképesztő finom - és ez nem csak az én véleményem, a férjem is rögtön nagy rajongóvá vált :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sylvia, nagy örömmel olvastam a sikeredet. :-) Olyan jó, hogy ennyire ízlett Nektek a bukta is! Köszönöm szépen, hogy megírtad. Remélem találsz még nálam finomságokat... :)
      Üdvözlettel: Gabriella

      Törlés
    2. Kihasználva, hogy kicsit enyhült az a nagy forróság nekiálltam újra a buktának. Az egyetlen dilemma csak az volt, hogy túrós vagy szilvalekváros legyen? Igazságos döntés született: fele-fele. Újabb nagy siker - mindkettő ! :-D

      Törlés
    3. Igazán örülök, hogy ismét siker lett a bukta Nálad/Nálatok. :) Jó döntés volt, hogy mindkét töltelékkel elkészítetted...

      Törlés
  14. Ez is nagyon jól néz ki!
    Melyik recepted nem?... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, aranyos vagy. :)

      Törlés
    2. Nagy keletje volt! Köszönöm még egyszer!

      Törlés
    3. Meg is sütötted? De jó, nagyon örülök. :)

      Törlés
    4. Én is, hogy Rád találtam! Fantasztikus receptjeid vannak!

      Törlés
  15. Már felfedeztelek,de én mindig mindent elfelejtek,most betettelek a könyvtáramba,hogy kéznél legyél,szerintem sorba kell majd mennem az összes finomságon,a kelt tésztáiddal megpróbálkozom,eggyel most a hétvégén.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy felfedeztél, nagyon kedves vagy. :) Majd írd meg, hogy ízlettek a finomságok! Jó sütést kívánok (hétvégén is)! :)

      Törlés
  16. Éppen most tettem be a sütőbe, de már a család nagyon készül rá :)
    Ma ez a 2., épp az előbb lett kész a rácsos süti, természetesen a Te recepted alapján, csak annyi módosítással, hogy áfonyalekvár került bele, nem pedig barack :) mennyei!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Enikő!
      De örülök, hogy ennyi mindent készítettél a blogról és minden ennyire ízlik a családodnak... Köszönöm szépen, hogy megírtad.
      További jó sütést kívánok Neked!
      Üdvözlettel:
      Gabi

      Törlés
  17. Szia Gabi!
    Csodálatos lett a bukta.....................isteni, könnyű, puha.
    Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Andi!
      Nagyon szívesen, örömmel olvasom, hogy ennyire ízlett. :) Köszi, hogy megírtad.

      Törlés
  18. Kedves Gabika. Már nem vagyok mai gyerek a koromat illetőleg, Nagyon sok finomságot elkészítettem már életem során, de még most is szívesen olvasgatom a receptjeidet. Kérdésem van. A kelt tésztába írsz egy egész tojást a hozzávalóknál. Nem keményedik meg a tésztája? A magam részéről, csak a tojás sárgáját teszem a tésztába. Így tanultam az Édesanyámtól. Azt is csak azért,hogy szép legyen a színe. Bevallom /férfiasan/ ,hogy az általad leírt receptekből is mindig kihagytam a tojás fehérjét a kelt tésztáknál. Fogadd őszinte elismerésemet, mert a mai fiatalok nagyon sokat tanulhatnak Tőled, amit szívből ajánlok is nekik. Sok puszi a finomságaidért.

    VálaszTörlés
  19. Kedves Gabriella! Nagyon tetszik az oldalad,sok finomsagot keszitettem mar a receptjeidbol.Jo egeszseget kivanok,es egyben gratulalok,fantasztikusan ugyes vagy!

    VálaszTörlés
  20. Kedves Gabriella,
    A kefir helyett lehet bele tejfolt tenni?
    Valaszod elore is koszonom.
    Andi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andi!
      Igen, készítheted kefir helyett tejföllel is. Bár a kefirtől még könnyebb a tészta, de a tejföl sem gond szerintem....
      Jó sütést kívánok!

      Törlés
  21. Ma elkészült,először,de nem utóljára ❤️

    VálaszTörlés
  22. Nagyon meg tetszett már készitem is tuti finom lesz köszönöm szépen a receptet!😊

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban