2015. június 29., hétfő

Túrós-meggyes kígyórétes


Az egyik legfinomabb sütemény!! Készítsétek el, szeretni fogjátok.! Nem kell keleszteni, ezért elég hamar és egyszerűen elkészíthető. Nem kalács tészta, de nem is rétes, valahol a kettő között...
Egyébként erre a kígyórétesre néhány éve találtam rá az egyik könyvemben, azóta is kedvencem - szerepel már a recept a blogomon, ide kattintva megnézhetitek. Bár lehet, hogy sokan emlékeztek rá, hiszen tavaly és tavalyelőtt is nagyon sikeres volt ez a receptem. Eddig mindig külön-külön rúdba tettem a meggyes és túrós tölteléket, de most az jutott eszembe, hogy a kettőből egy tölteléket csinálok, hiszen a meggy és a túró nagyon ízletes párost alkotnak együtt. Jó ötlet volt, isteni finom lett! Nézzétek...!




  
Hozzávalók a tésztához:  
2 rúdhoz 
50 dkg finomliszt átszitálva 
20 dkg puha vaj (vagy 17-18 dkg zsír) 
2 evőkanál kristálycukor 
1 tojás
1 tojássárgája    
1 csipet só  
1,5 dl langyos tej 
2 dkg friss élesztő 

    A töltelékhez:  
  50 dkg tehéntúró 
10 dkg kristálycukor 
5 dkg búzadara 
2 tojás 
1 citrom reszelt héja (bio citrom) 
20 dkg magozott meggy + 2 evőkanál cukor 

+ a tetejére 1 felvert tojás 


A pöttyös kézműves kerámiák több színben is megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:





Elkészítés:
1. A tésztához a tejben elkeverjük a cukrot, felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót, belemorzsoljuk a vajat/zsírt, hozzáadjuk a tojást, majd az élesztős tejet és sima tésztává gyúrjuk.
2. Nem kell keleszteni, elég neki annyi pihenés, amíg kimérjük és összekeverjük a tölteléket (ez kb. 10-15 perc).
3. A megmosott/magozott meggyet összekeverjük 2 evőkanál cukorral és lecsöpögtetjük.
4. A töltelék hozzávalóit a meggy kivételével jól összekeverjük egy keverőtálban, a végén hozzáforgatjuk a meggyet is.
5. A tésztát két egyforma részre osztjuk. Kinyújtjuk az egyiket téglalap alakúra (kb. 4-5 mm vastagra). A hosszanti résznél gondolatban 3 egyenlő részre osztjuk, a középső részre tesszük a töltelék felét egyenlően elosztva, a két szélét pedig bevágjuk a töltelékig kb. 2-3 cm-es csíkokban – merőlegesen vagy kicsit srégen a töltelékre. (lásd a fázisfotón) Az így kapott tésztacsíkokat felváltva ráhajtogatjuk a töltelékre (a csíkok picit fedjék egymást hajtogatás közben). A másik tésztacipóval is ugyanígy járunk el.
6. Óvatosan a sütőpapíros tepsire tesszük mindkét rudat egymás között hagyva egy kis részt. Egy tiszta konyharuhával letakarva kb. 15 percig kelesztjük, majd lekenjük a tetejét a felvert tojással és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)
7. Szeletekre vágva tálaljuk.


Pénteken készítettem hétvégi süteménynek, de szombatra már nem sok maradt belőle - szerintem Ti is így fogtok járni, ha megsütitek... :)



Jó étvágyat!

27 megjegyzés:

  1. A meggy turoval remek paros, igazan illenek. Csorog a nyalam :-)

    VálaszTörlés
  2. Csodásan néz ki! Tervbe van véve az elkészítése. :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon Finom!!! Köszönjük a receptet!!! <3

    VálaszTörlés
  4. En biztosN MEG ccsinalom koszonom hogy megosztotad ;-)

    VálaszTörlés
  5. Ki kell ma próbálnom ezt a verziót!

    VálaszTörlés
  6. Ma megsutottem nagyon finom lett Köszönöm a receptet kedves Gabriella:)

    VálaszTörlés
  7. en miotta megtalaltam azota sutom !!! nagyon nagyon finom koszonom

    VálaszTörlés
  8. Kedves Gabriella! Köszönöm a receptedet,de már nem ez az első amit kiprobáltam.Többször meg sütöttem Őket,de ez a túrós meggyes nagyon kapós és hamar is elkészül.Szeretettel üdvözöllek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, örömmel olvasom, hogy ennyire ízlik - a családomnak is nagy kedvence lett. :)
      Köszönöm szépen a megjegyzést.
      További jó sütögetést kívánok és kellemes nézelődést a blogon!
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
  9. Szuperül nezki ��!!!
    Csak a próblémàm az,hogy a párom nem szereti a túrót ��
    Szerinted ehhez a tèsztához még milyen töltelèket lehet belerakni?
    Köszönöm előre is a vàlaszt ��!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa!
      Bármilyen töltelékkel elkészítheted, amit szerettek. Például mákos, diós, almás, kókuszos... Vagy akár sós változatban is darált húsos töltelékkel (csak akkor a tésztája is sós legyen, ne kerüljön bele cukor).
      Jó sütést kívánok!

      Törlés
  10. Guszta nagyon szoktam csinálni..almássan is

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Almásan én is készítettem már régebben, nagyon-nagyon finom!

      Törlés
  11. Szia Gabriella,
    az lenne a kerdesem, hogy por elesztovel is csinalhatom ha nincs friss?
    Koszonom valaszod

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, készítheted porélesztővel is - abból jó fél zacskóval, kb. 4-5 grammnyit.

      Törlés
  12. Kedves Gabriella,a recept nagyon jól hangzik.Azt írtad,"merőlegesen a töltelékre".Nézegettem a képeket,én úgy látom,srégen van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Merőlegesen és srégen is lehet - ahogy jobban tetszik. Ha merőlegesen vágjuk be, akkor a kész süteményen a kígyóminta egyenes lesz. Ha srégen vágjuk be, akkor a kész tésztán a minta picit ferde lesz, mintha fonva lenne.

      Törlés
  13. Köszönöm a tippeket,recepteket.Nagyon tetszik minden,és sokat megcsináltam,és még mindent meg is fogok.Amit eddig kipróbáltam,mesés, finom.

    VálaszTörlés
  14. Köszönöm a receptet, nagyon finom lett :)

    VálaszTörlés
  15. Nahát nekem is van olyan könyvem, de nélkled tuti, hogy nem sütöm meg ezt a finom sütit! Köszönet érte!
    Az enyém almás lett (tervben a meggyes-túrós is), de a holnapot már nem éri meg :)
    Mondjuk az nem értem, hogy a könyv szerint ebből a tészta mennyiségből, hogy jön ki 4 rúd :O Kettővel tökéletes!

    Zsuzska

    VálaszTörlés
  16. Nem szárad ki a töltelék sütés közben? Köszönöm

    VálaszTörlés