Túrós-meggyes kígyórétes


Az egyik legfinomabb sütemény!! Készítsétek el, szeretni fogjátok.! Nem kell keleszteni, ezért elég hamar és egyszerűen elkészíthető. Nem kalács tészta, de nem is rétes, valahol a kettő között...
Egyébként erre a kígyórétesre néhány éve találtam rá az egyik könyvemben, azóta is kedvencem - szerepel már a recept a blogomon, ide kattintva megnézhetitek. Bár lehet, hogy sokan emlékeztek rá, hiszen tavaly és tavalyelőtt is nagyon sikeres volt ez a receptem. Eddig mindig külön-külön rúdba tettem a meggyes és túrós tölteléket, de most az jutott eszembe, hogy a kettőből egy tölteléket csinálok, hiszen a meggy és a túró nagyon ízletes párost alkotnak együtt. Jó ötlet volt, isteni finom lett! Nézzétek...!
Pénteken készítettem hétvégi süteménynek, de szombatra már nem sok maradt belőle - szerintem Ti is így fogtok járni, ha megsütitek.




Hozzávalók a tésztához:  
2 rúdhoz 
50 dkg finomliszt átszitálva 
20 dkg puha vaj (vagy 17-18 dkg zsír) 
2 evőkanál kristálycukor 
1 tojás
1 tojássárgája    
1 csipet só  
1,5 dl langyos tej 
2 dkg friss élesztő 

    A töltelékhez:  
  50 dkg tehéntúró 
10 dkg kristálycukor 
5 dkg búzadara 
2 tojás 
1 citrom reszelt héja (bio citrom) 
20 dkg magozott meggy + 2 evőkanál cukor 

+ a tetejére 1 felvert tojás 


A pöttyös kézműves kerámiák több színben is megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:



Elkészítés:
  1. A tésztához a tejben elkeverjük a cukrot, felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót, belemorzsoljuk a vajat/zsírt, hozzáadjuk a tojást, majd az élesztős tejet és sima tésztává gyúrjuk.
  2. Nem kell keleszteni, elég neki annyi pihenés, amíg kimérjük és összekeverjük a tölteléket (ez kb. 10-15 perc).
  3. A megmosott/magozott meggyet összekeverjük 2 evőkanál cukorral és lecsöpögtetjük.
  4. A töltelék hozzávalóit a meggy kivételével jól összekeverjük egy keverőtálban, a végén hozzáforgatjuk a meggyet is.
  5. A tésztát két egyforma részre osztjuk. Kinyújtjuk az egyiket téglalap alakúra (kb. 4-5 mm vastagra). A hosszanti résznél gondolatban 3 egyenlő részre osztjuk, a középső részre tesszük a töltelék felét egyenlően elosztva, a két szélét pedig bevágjuk a töltelékig kb. 2-3 cm-es csíkokban – merőlegesen vagy kicsit srégen a töltelékre. (lásd a fázisfotón) Az így kapott tésztacsíkokat felváltva ráhajtogatjuk a töltelékre (a csíkok picit fedjék egymást hajtogatás közben). A másik tésztacipóval is ugyanígy járunk el.
  6. Óvatosan a sütőpapíros tepsire tesszük mindkét rudat egymás között hagyva egy kis részt. Egy tiszta konyharuhával letakarva kb. 15 percig kelesztjük, majd lekenjük a tetejét a felvert tojással és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)
  7. Szeletekre vágva tálaljuk.




Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. A meggy turoval remek paros, igazan illenek. Csorog a nyalam :-)

    VálaszTörlés
  2. Csodásan néz ki! Tervbe van véve az elkészítése. :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon Finom!!! Köszönjük a receptet!!! <3

    VálaszTörlés
  4. En biztosN MEG ccsinalom koszonom hogy megosztotad ;-)

    VálaszTörlés
  5. Ki kell ma próbálnom ezt a verziót!

    VálaszTörlés
  6. Ma megsutottem nagyon finom lett Köszönöm a receptet kedves Gabriella:)

    VálaszTörlés
  7. en miotta megtalaltam azota sutom !!! nagyon nagyon finom koszonom

    VálaszTörlés
  8. Kedves Gabriella! Köszönöm a receptedet,de már nem ez az első amit kiprobáltam.Többször meg sütöttem Őket,de ez a túrós meggyes nagyon kapós és hamar is elkészül.Szeretettel üdvözöllek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, örömmel olvasom, hogy ennyire ízlik - a családomnak is nagy kedvence lett. :)
      Köszönöm szépen a megjegyzést.
      További jó sütögetést kívánok és kellemes nézelődést a blogon!
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
  9. Szuperül nezki ��!!!
    Csak a próblémàm az,hogy a párom nem szereti a túrót ��
    Szerinted ehhez a tèsztához még milyen töltelèket lehet belerakni?
    Köszönöm előre is a vàlaszt ��!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa!
      Bármilyen töltelékkel elkészítheted, amit szerettek. Például mákos, diós, almás, kókuszos... Vagy akár sós változatban is darált húsos töltelékkel (csak akkor a tésztája is sós legyen, ne kerüljön bele cukor).
      Jó sütést kívánok!

      Törlés
  10. Guszta nagyon szoktam csinálni..almássan is

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Almásan én is készítettem már régebben, nagyon-nagyon finom!

      Törlés
  11. Szia Gabriella,
    az lenne a kerdesem, hogy por elesztovel is csinalhatom ha nincs friss?
    Koszonom valaszod

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, készítheted porélesztővel is - abból jó fél zacskóval, kb. 4-5 grammnyit.

      Törlés
  12. Kedves Gabriella,a recept nagyon jól hangzik.Azt írtad,"merőlegesen a töltelékre".Nézegettem a képeket,én úgy látom,srégen van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Merőlegesen és srégen is lehet - ahogy jobban tetszik. Ha merőlegesen vágjuk be, akkor a kész süteményen a kígyóminta egyenes lesz. Ha srégen vágjuk be, akkor a kész tésztán a minta picit ferde lesz, mintha fonva lenne.

      Törlés
  13. Köszönöm a tippeket,recepteket.Nagyon tetszik minden,és sokat megcsináltam,és még mindent meg is fogok.Amit eddig kipróbáltam,mesés, finom.

    VálaszTörlés
  14. Köszönöm a receptet, nagyon finom lett :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen Bea, örülök, hogy megsütötted és ízlik. :)

      Törlés
  15. Nahát nekem is van olyan könyvem, de nélkled tuti, hogy nem sütöm meg ezt a finom sütit! Köszönet érte!
    Az enyém almás lett (tervben a meggyes-túrós is), de a holnapot már nem éri meg :)
    Mondjuk az nem értem, hogy a könyv szerint ebből a tészta mennyiségből, hogy jön ki 4 rúd :O Kettővel tökéletes!

    Zsuzska

    VálaszTörlés
  16. Nem szárad ki a töltelék sütés közben? Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyáltalán nem szárad ki a töltelék, kellően szaftos marad, nagyon finom. :)

      Törlés
  17. Hű, ez a süti nagyon finom és gyönyörű!! Hétvégi sütőlistán előjegyezve!! Köszönöm szépen!!

    VálaszTörlés
  18. Bakancslistás volt! Ma elkészült! Mint a tészta állaga, mint az ízvilág isteni, köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Látogass el Instagram oldalamra is!

Kövess Facebook-on:

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban