Túrós-meggyes kígyórétes
Az
egyik legfinomabb sütemény! Készítsd el, szeretni fogod!
Nem kell keleszteni, ezért elég gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Nem kalács tészta, de nem is rétes... Inkább egy omlósan puha tésztáról van szó, de már maga a tészta is annyira finom, és mindezt még megkoronázza a túrós-meggyes töltelék. A rétes nevet valószínű a hosszú, rúd szerű alakjáról kapta, de ezzel a "kígyós" fonással nagyon dekoratív, mutatós.
Egyébként maga a kígyórétes recept szerepel már itt az oldalamon elég régóta, ide kattintva megnézheted azt a receptet is. Ott külön-külön rúdba tettem a meggyes és túrós tölteléket, de most úgy gondoltam,
hogy a kettőből egy tölteléket csinálok, hiszen a meggy és a túró nagyon
ízletes párost alkotnak együtt. Jó ötlet volt, csoda finom lett!
Hozzávalók a tésztához:
2 rúdhoz
50 dkg finomliszt átszitálva
20 dkg puha vaj (vagy 17-18 dkg zsír)
2 evőkanál kristálycukor
1 tojás
1 tojássárgája
1 csipet só
1,5 dl langyos tej
2 dkg friss élesztő
A töltelékhez:
50 dkg tehéntúró
10 dkg kristálycukor
5 dkg búzadara
2 tojás
1 citrom reszelt héja (bio)
20 dkg magozott meggy + 2 evőkanál cukor
+ a tetejére 1 felvert tojás
L E G Ú J A B B SÜTEMÉNYES KÖNYVEM
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A tésztához a tejben elkeverjük a cukrot, felfuttatjuk benne az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót, belemorzsoljuk a vajat/zsírt, hozzáadjuk a tojást, majd az élesztős tejet és sima tésztává gyúrjuk.
- Nem kell keleszteni, elég neki annyi pihenés, amíg kimérjük és összekeverjük a tölteléket (ez kb. 10-15 perc).
- A megmosott/magozott meggyet összekeverjük 2 evőkanál cukorral és lecsöpögtetjük.
- A töltelék hozzávalóit a meggy kivételével jól összekeverjük egy keverőtálban, a végén hozzáforgatjuk a meggyet is.
- A tésztát két egyforma részre osztjuk. Kinyújtjuk az egyiket téglalap alakúra (kb. 4-5 mm vastagra). A hosszanti résznél gondolatban 3 egyenlő részre osztjuk, a középső részre tesszük a töltelék felét egyenlően elosztva, a két szélét pedig bevágjuk a töltelékig kb. 2-3 cm-es csíkokban – merőlegesen vagy kicsit srégen a töltelékre. (lásd a fázisfotón) Az így kapott tésztacsíkokat felváltva ráhajtogatjuk a töltelékre (a csíkok picit fedjék egymást hajtogatás közben). A másik tésztacipóval is ugyanígy járunk el.
- Óvatosan a sütőpapíros tepsire tesszük mindkét rudat egymás között hagyva egy kis részt. Egy tiszta konyharuhával letakarva kb. 15 percig kelesztjük, majd lekenjük a tetejét a felvert tojással és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)
- Szeletekre vágva tálaljuk.
Jó étvágyat!
Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!
A meggy turoval remek paros, igazan illenek. Csorog a nyalam :-)
VálaszTörlésCsodásan néz ki! Tervbe van véve az elkészítése. :)
VálaszTörlésNagyon Finom!!! Köszönjük a receptet!!! <3
VálaszTörlésAzta, de jól néz ki! :)
VálaszTörlésEn biztosN MEG ccsinalom koszonom hogy megosztotad ;-)
VálaszTörlésKi kell ma próbálnom ezt a verziót!
VálaszTörlésMa megsutottem nagyon finom lett Köszönöm a receptet kedves Gabriella:)
VálaszTörlésen miotta megtalaltam azota sutom !!! nagyon nagyon finom koszonom
VálaszTörlésDe jó, nagyon örülök! :) ...és szívesen.
TörlésVajon makosat tudnék így sütni? Valaki próbálta?
TörlésSzia Mónika, igen, nyugodtan készítheted mákos verzióban is.
TörlésKedves Gabriella! Köszönöm a receptedet,de már nem ez az első amit kiprobáltam.Többször meg sütöttem Őket,de ez a túrós meggyes nagyon kapós és hamar is elkészül.Szeretettel üdvözöllek.
VálaszTörlésNagyon szívesen, örömmel olvasom, hogy ennyire ízlik - a családomnak is nagy kedvence lett. :)
TörlésKöszönöm szépen a megjegyzést.
További jó sütögetést kívánok és kellemes nézelődést a blogon!
Üdvözlettel:
Gabriella
Szuperül nezki ��!!!
VálaszTörlésCsak a próblémàm az,hogy a párom nem szereti a túrót ��
Szerinted ehhez a tèsztához még milyen töltelèket lehet belerakni?
Köszönöm előre is a vàlaszt ��!!!
Kedves Zsuzsa!
TörlésBármilyen töltelékkel elkészítheted, amit szerettek. Például mákos, diós, almás, kókuszos... Vagy akár sós változatban is darált húsos töltelékkel (csak akkor a tésztája is sós legyen, ne kerüljön bele cukor).
Jó sütést kívánok!
Guszta nagyon szoktam csinálni..almássan is
VálaszTörlésKöszönöm. Almásan én is készítettem már régebben, nagyon-nagyon finom!
TörlésSzia Gabriella,
VálaszTörlésaz lenne a kerdesem, hogy por elesztovel is csinalhatom ha nincs friss?
Koszonom valaszod
Igen, készítheted porélesztővel is - abból jó fél zacskóval, kb. 4-5 grammnyit.
TörlésKedves Gabriella,a recept nagyon jól hangzik.Azt írtad,"merőlegesen a töltelékre".Nézegettem a képeket,én úgy látom,srégen van.
VálaszTörlésMerőlegesen és srégen is lehet - ahogy jobban tetszik. Ha merőlegesen vágjuk be, akkor a kész süteményen a kígyóminta egyenes lesz. Ha srégen vágjuk be, akkor a kész tésztán a minta picit ferde lesz, mintha fonva lenne.
TörlésKöszönöm a tippeket,recepteket.Nagyon tetszik minden,és sokat megcsináltam,és még mindent meg is fogok.Amit eddig kipróbáltam,mesés, finom.
VálaszTörlésBoldogan olvasom. :) Szívesen a recepteket.
TörlésMost sül.... :)
VálaszTörlésÍzleni fog... ;)
TörlésKöszönöm a receptet, nagyon finom lett :)
VálaszTörlésSzívesen Bea, örülök, hogy megsütötted és ízlik. :)
TörlésNahát nekem is van olyan könyvem, de nélkled tuti, hogy nem sütöm meg ezt a finom sütit! Köszönet érte!
VálaszTörlésAz enyém almás lett (tervben a meggyes-túrós is), de a holnapot már nem éri meg :)
Mondjuk az nem értem, hogy a könyv szerint ebből a tészta mennyiségből, hogy jön ki 4 rúd :O Kettővel tökéletes!
Zsuzska
Nem szárad ki a töltelék sütés közben? Köszönöm
VálaszTörlésEgyáltalán nem szárad ki a töltelék, kellően szaftos marad, nagyon finom. :)
TörlésHű, ez a süti nagyon finom és gyönyörű!! Hétvégi sütőlistán előjegyezve!! Köszönöm szépen!!
VálaszTörlésBakancslistás volt! Ma elkészült! Mint a tészta állaga, mint az ízvilág isteni, köszönöm a receptet!
VálaszTörlésMost tettem be a sütőbe. Nagyon finom lett. Szilvát raktam bele. Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésSziasztok. 1 rudhoz mennyi összetevő kell?
VálaszTörlésSzia Renáta!
TörlésHa csak 1 rúddal szeretnéd készíteni, akkor minden hozzávalót felezni kell.
Jó sütést!
Nagyon finom recept!
VálaszTörlésRendszeresen sütöm.
(Anikó)
Tegnap elkèszîtettem, isteni lett!😘
VálaszTörlésElkészült, nagyon nagyon finom!
VálaszTörlésKöszönöm a receptet!
Épp most tettem be sütni. Köszi a receptet 🙂😋
VálaszTörlésÉn készítettem már meggy helyett eperrel vagy eper befőttel is.Nagyon finom azzal is!😋👌👍
VálaszTörlésMegsütöttem , vmi isteni lett❣️🙏
VálaszTörlés