Duplán túrós bukta - a legfinomabb!
Ezt a kellemesen puha, pillekönnyű kelt tésztát érdemes elkészíteni, mert nagyon-nagyon finom!!! Már a tészta hozzávalóiból is látszik, hogy ebből csakis jó sülhet ki. 😊😋 Túró a tésztájában, túró a töltelékben, valóban duplán túrós!
Szoktam szilvalekváros buktát is sütni, de annak más a tésztája. Nagyon finom azzal a tésztával is, hiszen az igazi békebeli recept - ez a bukta viszont a túrós-olajos kelt tészta miatt különleges. Süssétek meg, kedvenc lesz ez is!
Hozzávalók:
kb. 18-20 darabhoz
kb. 18-20 darabhoz
2,5 dl langyos tej
0,5 dl kefir
25 dkg krémesebb állagú túró
80 ml olaj
60 dkg finomliszt
4 evőkanál cukor
1 tojás
3 dkg friss élesztő
A töltelékhez:
25 dkg túró
1 citrom (bio)
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojássárgája
2 evőkanál búzadara (nálam most 2 ek. zabpehely, mert nem volt búzadarám)
+ a tetejére 2 dkg olvasztott vaj
L E G Ú J A B B SÜTEMÉNYES KÖNYVEM
és a fotókon látható pöttyös/mintás kézműves kerámiák több színben is
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A tésztát lehet a kenyérsütő gépben is dagasztani, aztán kivesszük egy kelesztőtálba és duplájára kelesztjük.
- Kézi dagasztásnál: Az élesztőt a langyos tejben 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk. A túrót villával jól áttörjük (ne legyen rögös!), hozzáadjuk a tojást, a cukrot, kefirt, olajat, a tejes élesztőt, végül a lisztet. Jól összedolgozzuk. Ha a tészta picit ragacsosnak tűnik (a tojás nagyságától és a túró zsírosságától függ), akkor adhatunk még hozzá 1-2 evőkanál lisztet, de azért maradjon jó lágy a tészta! Legfeljebb nyújtáskor picit jobban alá lehet lisztezni, hogy ne ragadjon le. Ha összedagasztottuk a tésztát, akkor langyos helyen duplájára kelesztjük.
- Közben a töltelékhez a túrót kicsit áttörjük, elkeverjük a tojássárgájával, cukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, búzadarával, végül belenyomunk egy kis citromlevet is - csak néhány cseppet.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk nagy téglalap alakúra, kb. 7-8 mm vastagra, melyet felvágunk kb. 8 cm-es négyzetekre. Mindegyik közepére teszünk 2 teáskanálnyi tölteléket.
- A négyzeteket feltekerjük és buktát formázunk belőlük. (lásd a képen lentebb görgetve)
- Sütőpapíros vagy kivajazott/lisztezett tepsibe sorakoztatjuk (én a buktákat jobban szeretem vajjal és liszttel kikent tepsiben sütni), és megint hagyjuk kelni még kb. 10 percig.
- Végül a tetejét és oldalát lekenjük olvasztott vajjal, és előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 15-20 percig sütjük. (hagyományos sütőben is lehet sütni - a sütési idő változó az adott sütőtől függően, nekem 15 perc alatt megsül, hagyományos sütőben inkább 25-30 perc lesz)
- Amikor megsültek a buktát, hagyjuk langyosra hűlni a tepsiben, majd porcukorral meghintjük a tetejét és fogyaszthatjuk.
Tipp: A tésztához inkább lágy, krémesebb állagú túrót használjunk, így simább lesz a tészta, nem lesznek benne nagy túró rögök! A töltelékhez megfelel a kicsit rögösebb túró is, de ha azt is lágyabb túróval készítjük, az is tökéletes.
Munkafolyamatok képekben
Hát ez tényleg nagyon szuper! Nagyon tetszik!
VálaszTörlésKöszi Lilla! :)
TörlésEz olyan könnyűnek tűnik, hogy szinte elrepül! Szuper :)
VálaszTörlésTényleg olyan könnyű volt, hogy szinte elrepült... ;-) Nekem is bejött ez a fajta kelt tészta nagyon - a kedvenc képes sütis könyvemből "lestem ki". :D
TörlésNagyon szépek,biztos,hogy kipróbálom!
VálaszTörlésSzerintem is ki kell próbálnod, olyan puha, és annyira fincsi! :)
TörlésEz nagyon fincsi lehet,mentem!
VálaszTörlés:) Köszi, hogy benéztél!
TörlésJajj elvesztem!! Soha nem gondoltam volna, hogy én ennyire ki leszek éhezve a jó magyar túróra és az abból készült finomságra.. :O De ha minden jól megy jövő hónap végén haza ugrunk. az első dolgom az lesz hogy szerzek túrót :d Gyönyörű és kívánatosak ezek a bukták!!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Tünde! ...és jó utazást Magyarországra! :)
TörlésKedves Gabriella!
VálaszTörlésNagyon,nagyon jól és finomnak néz ki ez a bukta!!!
Bea
Kedves Bea! Nagyon aranyos vagy! Örülök, hogy bekukkantottál hozzám! :)
TörlésFinom lehet! Milyen szépek megkelve! Persze sülve is! Jöhetne belőle...Túrós kelt tésztával még nem dolgoztam. Elmentve!
VálaszTörlésKöszi Kriszti! :)
TörlésGabriellám, ez csuda jól néz ki:)
VálaszTörlésKöszönöm Roza, kedves vagy.
TörlésEl tudom képzelni, hogy kedvenc, mert csudaszépek:)
VálaszTörlésNagyon jól néznek ki, annyira guszták így hogy még csokit is csurgattál rá! Nagyon finom lehet a tésztája is!
VálaszTörlésNekem is nagyon bejött csokival, olyan fincsi így! De a férjem nem nagyon rajongott a csoki öntetért a tetején, mindig azt hajtogatta, hogy neki a túró és a csoki nem jön össze. Erre Én mondtam Neki, hogy "de hiszen a túró rudit imádod és az is túró + csoki" (vagy kakaómassza némelyik). Na, erre nem tudott mit válaszolni... :D :D
TörlésNagggyon guszta a képeken! Az a túrótöltelék a közepén... hm... van még?! :)
VálaszTörlésNincs! Elkapkodták! Mármint a családom a tányérról... ;-) Pedig szívesen megkínáltam volna mindenkit, csak ne lennétek mindannyian olyan messze...! ;-)
TörlésNagyon finomnak, könnyűnek néznek ki, gratulálok!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Katalin. :)
TörlésMár egy ideje készülök rá, hogy elkészítsem ezt a buktát - ma eljött az ideje! (nagyon jól megy a palóc leveshez) Még a tepsiben hűlt, amikor már a látvány is számtalan dicsérethez juttatott, azonban mindez semmi sem volt ahhoz képest, mint amikor megkóstoltuk : eeeelképesztő finom - és ez nem csak az én véleményem, a férjem is rögtön nagy rajongóvá vált :-)
VálaszTörlésSylvia, nagy örömmel olvastam a sikeredet. :-) Olyan jó, hogy ennyire ízlett Nektek a bukta is! Köszönöm szépen, hogy megírtad. Remélem találsz még nálam finomságokat... :)
TörlésÜdvözlettel: Gabriella
Kihasználva, hogy kicsit enyhült az a nagy forróság nekiálltam újra a buktának. Az egyetlen dilemma csak az volt, hogy túrós vagy szilvalekváros legyen? Igazságos döntés született: fele-fele. Újabb nagy siker - mindkettő ! :-D
TörlésIgazán örülök, hogy ismét siker lett a bukta Nálad/Nálatok. :) Jó döntés volt, hogy mindkét töltelékkel elkészítetted...
TörlésEz is nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésMelyik recepted nem?... :)
Köszönöm szépen, aranyos vagy. :)
TörlésNagy keletje volt! Köszönöm még egyszer!
TörlésMeg is sütötted? De jó, nagyon örülök. :)
TörlésÉn is, hogy Rád találtam! Fantasztikus receptjeid vannak!
TörlésKöszi még egyszer. :))
TörlésMár felfedeztelek,de én mindig mindent elfelejtek,most betettelek a könyvtáramba,hogy kéznél legyél,szerintem sorba kell majd mennem az összes finomságon,a kelt tésztáiddal megpróbálkozom,eggyel most a hétvégén.
VálaszTörlésÖrülök, hogy felfedeztél, nagyon kedves vagy. :) Majd írd meg, hogy ízlettek a finomságok! Jó sütést kívánok (hétvégén is)! :)
TörlésÉppen most tettem be a sütőbe, de már a család nagyon készül rá :)
VálaszTörlésMa ez a 2., épp az előbb lett kész a rácsos süti, természetesen a Te recepted alapján, csak annyi módosítással, hogy áfonyalekvár került bele, nem pedig barack :) mennyei!
Szia Enikő!
TörlésDe örülök, hogy ennyi mindent készítettél a blogról és minden ennyire ízlik a családodnak... Köszönöm szépen, hogy megírtad.
További jó sütést kívánok Neked!
Üdvözlettel:
Gabi
Szia Gabi!
VálaszTörlésCsodálatos lett a bukta.....................isteni, könnyű, puha.
Köszönöm a receptet!
Szia Andi!
TörlésNagyon szívesen, örömmel olvasom, hogy ennyire ízlett. :) Köszi, hogy megírtad.
Kedves Gabika. Már nem vagyok mai gyerek a koromat illetőleg, Nagyon sok finomságot elkészítettem már életem során, de még most is szívesen olvasgatom a receptjeidet. Kérdésem van. A kelt tésztába írsz egy egész tojást a hozzávalóknál. Nem keményedik meg a tésztája? A magam részéről, csak a tojás sárgáját teszem a tésztába. Így tanultam az Édesanyámtól. Azt is csak azért,hogy szép legyen a színe. Bevallom /férfiasan/ ,hogy az általad leírt receptekből is mindig kihagytam a tojás fehérjét a kelt tésztáknál. Fogadd őszinte elismerésemet, mert a mai fiatalok nagyon sokat tanulhatnak Tőled, amit szívből ajánlok is nekik. Sok puszi a finomságaidért.
VálaszTörlésKedves Gabriella! Nagyon tetszik az oldalad,sok finomsagot keszitettem mar a receptjeidbol.Jo egeszseget kivanok,es egyben gratulalok,fantasztikusan ugyes vagy!
VálaszTörlésKedves Gabriella,
VálaszTörlésA kefir helyett lehet bele tejfolt tenni?
Valaszod elore is koszonom.
Andi
Kedves Andi!
TörlésIgen, készítheted kefir helyett tejföllel is. Bár a kefirtől még könnyebb a tészta, de a tejföl sem gond szerintem....
Jó sütést kívánok!
Megsütöttem,Isteni finom!
VálaszTörlésMa elkészült,először,de nem utóljára ❤️
VálaszTörlésNagyon meg tetszett már készitem is tuti finom lesz köszönöm szépen a receptet!😊
VálaszTörlés