Sonkás-sajtos tekercs - tízóraira vagy uzsonnára

Annyira puha a tésztája és olyan jó szaftos, ízletes a töltelék, tele minden finomsággal. Reggelire tejjel, teával tökéletes, de 1-1 darabot uzsonnára is hagyhatunk, vagy akár iskolai tízóraira csomagolhatunk a gyermeknek is - örülni fog neki.





Hozzávalók: 
ebből a mennyiségből 23-25 db lesz
 50 dkg finomliszt (nálam most 35 dkg finomliszt + 15 dkg teljes kiőrlésű liszt)
 5 dkg rétesliszt
kb. 3 dl tejföl
 0,5 dl tej
 0,5 dl olaj
 1 tojás
 5-6 g szárított élesztő
 csipet cukor
 csapott teáskanál só


A töltelékhez:
 15 dkg sonka
 10 dkg virsli
 2 db lila hagyma
 fél fej fokhagyma
 0,5 dl olaj
 5 dkg vaj (vagy margarin)
 20 dkg trappista sajt
 őrölt bors
esetleg só ízlés szerint


+ a tetejére a kenéshez 1 tojás felverve, szezámmag, lenmag


L E G Ú J A B B  SÜTEMÉNYES KÖNYVEM
és a pöttyös kézműves kerámiák

megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:

Elkészítés:
  1. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a réteslisztet, cukrot, sót, szárított élesztőt és összekeverjük 
  2. A tejet és tejfölt meglangyosítjuk, hozzáadjuk a liszthez, valamint az olajat és tojást is, és bedagasztjuk a tésztát. Picit lehet ragacsos, lágy a tészta, de ha nagyon lágy, adjunk még hozzá pici lisztet, vagy ha keménynek érezzük, dagasszunk még hozzá kis tejfölt. Letakarva duplájára kelesztjük.
  3. Amíg a tészta kel, előkészítjük a töltelék hozzávalóit:
  4. A sonkát és virslit apró kockákra vágjuk, kevés olajon megsütjük (nem pirosra, mert még úgyis sülni fog a tésztában is!), közben ízlés szerint borsozzuk, és ha kell sózzuk is.
  5. A megsütött sonkás-virslis keveréket kivesszük a serpenyőből egy tálkába és a visszamaradt olajban/zsiradékban megolvasztjuk a vajat (vagy a margarint), belereszeljük a fokhagymát.
  6. A lila hagymát vékonyra szeleteljük, lereszeljük a trappista sajtot.
  7. Ha megkelt a tészta, 2 részre osztjuk. Vékony téglalappá nyújtjuk az egyik tésztát, kb. 3-4 mm vastagra, megkenjük a vajas fokhagymával, megszórjuk sonkával, lila hagymával, majd reszelt sajttal és szorosan összetekerjük (mint a piskótatekercset). Ugyanígy járok el a másik tésztával is.
  8. A hosszú tekercseket trapéz alakúra vágjuk (ahogy lent a fázis képeken látható) és sütőpapíros vagy vajjal kikent/lisztezett tepsibe sorakoztatjuk.
  9. A tetejét lekenjük a felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, lenmaggal (esetleg reszelt sajtot is lehet a tetejére tenni, vagy köménymagot).
  10. Előmelegített sütőben 180 fokon légkeveréses programon sütjük kb. 15 percig. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)

Munkafolyamatok képekben














Jó étvágyat!

Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!

Megjegyzések

  1. Mit mondjak, nagyon jó lehet a családodnak. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is panaszkodnak... :)
      Köszönöm, hogy benéztél!

      Törlés
  2. Nagyon jól néz ki:) Ezt én sonkás hajtovány néven ismerem és nagyon finom:) Pillanatok alatt elfogy.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Úgy látom, nálatok is nagy kedvenc... :)

      Törlés
  3. Micsoda finomság! Lila hagyma, sajt, sonka...Minden benne van amit imádok! Szuper! :o)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyszerűen nem tudtam hozzászólást írni:( Ezért írok ide.
      Istenien néznek ki a tekercsek. Legszívesebben máris megsütném, de sajnos nem lehet. Ma sütöttem fánkot, háááát, legalább egy hetet várnom kell a tésztával:)

      Törlés
    2. Bizony finom Illéskrisz! Tudom, hogy te most fogyókúrázol, de a családodnak elkészítheted... :))

      Köszönöm Roza, kedves vagy, örülök, hogy benéztél! :)

      Törlés
  4. Nagyon jól méz ki! Nem is csodálom, hogy a férje pakolt belőle, engem sem érdekelne a hagyma! :)

    VálaszTörlés
  5. Régóta sütök ilyen finom tekercset, csak sonka helyett baconnal, nagyon nagy kedvenc, Húsvétra is készül mindig.

    VálaszTörlés
  6. Szuperül néz ki! :)
    Nálunk a croiassan változata megy :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. :) Az a változat is nagyon fincsi. :)

      Törlés
    2. Köszönöm ismét! Elkészítettem! :)
      Már a könyöködön jöhetek ki, mert sokat sütök innen. :(
      Szép 7végét!

      Törlés
    3. Dehogy jössz ki a könyökömön!! Nagyon öröm számomra, hogy tetszik a blogom, és hogy ilyen sok mindent készítesz tőlem. Szinte már várom, hogy mikor jelentkezel... ;-) Köszönöm szépen!! :) Ja, és hogy ízlett a sonkás tekercs?
      Szép hétvégét Nektek is! :)

      Törlés
    4. Akkor örülök én is! :)
      Köszönöm, hogy megosztod velünk a reciket! Tudom, ezt már írtam, de tényleg nagyon hálás vagyok!!
      Most reggel is sütöttem 1 csapatnak, és pillanatok alatt elfogyott! :)
      Köszönöm!

      Törlés
  7. Szuper ötletet adtál a hétvégi pince bulihoz!! Ezer hála és köszönet! Az oldalad pedig kedvencekbe rakva ;)
    Köszönöm!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen Edina, örülök, hogy tudtam egy kis ötletet adni. :) Azt is örömmel olvasom, hogy kedvenc lett az oldalam - köszönöm én is. :)

      Törlés
  8. Kedves Gabi!
    Elkészítettem! Nagyon finom lett. Annyit változtattam rajta, hogy a tésztájába került lenmag. Sós, fokhagymás, borsos, pici piros paprikás tejföllel kentem meg a belsejét és a sonka+virsli töltelékhez tettem egy pici füstölt szalonnát. Nyamm! Viszont a szeleteléssel már volt kedvem bajlódni, így két hosszú rúdban sült meg, és tálaláskor vágtam fel.
    Mindenkinek ajánlom. Gyors, finom, egyszerű. Akár a családnak, akár vendégváró falatoknak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mókanyu!
      Hú, de jól "megbolondítottad" még 1-2 aprósággal - ez tényleg nyami kategória. :) A rúd sütés is jó ötlet, aztán a végén szeletelni, akinek nincs kedve ezzel bajlódni sütés előtt...
      Nagyon örülök, hogy ízlett, és köszönöm szépen, hogy írtál. :)
      Gyere máskor is.
      Üdv.

      Törlés
  9. lehet friss eleszto is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Készítheted friss élesztővel is, de abból csak 2 és fél vagy 3 dkg-ot tegyél az 55 dkg liszthez.
      Jó sütést!

      Törlés
  10. En is ilyent keszitek a hetvegen "utravalot"

    VálaszTörlés
  11. Nagyon szepen koszonom a super receptet

    nagyon finom ..

    VálaszTörlés
  12. Szeretném megkérdezni,h.a rétesliszt mekkora szerepet játszik a végeredménybe? Én nem használok réteslisztet. Imádom én is a receptjeidet. Ha nincs ötlet, elő Gabicsek! 😄😄

    VálaszTörlés
  13. Köszönöm a receptet!!! Igaz, én paradicsom szósszal csináltam, de nagyon fincsi a tészta 😉

    VálaszTörlés
  14. Elkészítettem, már nagyon sokszor, de megunhatatlan és isteni finom! Párom is imádja@! Köszönjük szépen!

    VálaszTörlés
  15. Megcsináltam ma nagyon fincsi lett,köszi a receptet

    VálaszTörlés
  16. Szia Gabriella! Ez a recept müködik a hamis leveles tésztával is? Nagyon jók a receptjeid sokat szoktam készíteni közülük.

    VálaszTörlés
  17. Köszönjük ezt a finomságot🌷💓💮🙏😘most készítem. Egyszerű és nagyszerű. Hálás vagyok a sok finom receptjeidért.

    VálaszTörlés
  18. Nagyon szeretem a receptjeidet! Érthetőek, könnyen elkészíthetőek, és nagyon- nagyon finomak!!!! Köszönöm, hogy megosztod őket!

    VálaszTörlés
  19. Tuti finom 😋. Kipróbálom a hétvégén. Egy kérdésem lenne...lefagyasztható az előkészített már betöltött tészta?

    VálaszTörlés
  20. Ma készítettem először, nagy kedvenc lett máris! Isteni puha lett, nagyon finom! Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban