Sonkás-sajtos tekercs - tízóraira vagy uzsonnára
Annyira puha a tésztája és olyan jó szaftos, ízletes a töltelék, tele minden finomsággal. Reggelire tejjel, teával tökéletes, de 1-1 darabot uzsonnára is hagyhatunk, vagy akár iskolai tízóraira csomagolhatunk a gyermeknek is - örülni fog neki.
Hozzávalók:
ebből a mennyiségből 23-25 db lesz
50 dkg finomliszt (nálam most 35 dkg finomliszt + 15 dkg teljes kiőrlésű liszt)
5 dkg rétesliszt
kb. 3 dl tejföl
0,5 dl tej
0,5 dl olaj
1 tojás
5-6 g szárított élesztő
csipet cukor
csapott teáskanál só
A töltelékhez:
15 dkg sonka
10 dkg virsli
2 db lila hagyma
fél fej fokhagyma
0,5 dl olaj
5 dkg vaj (vagy margarin)
20 dkg trappista sajt
őrölt bors
esetleg só ízlés szerint
esetleg só ízlés szerint
+ a tetejére a kenéshez 1 tojás felverve, szezámmag, lenmag
L E G Ú J A B B SÜTEMÉNYES KÖNYVEM
L E G Ú J A B B SÜTEMÉNYES KÖNYVEM
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- Az átszitált liszthez hozzáadjuk a réteslisztet, cukrot, sót, szárított élesztőt és összekeverjük
- A tejet és tejfölt meglangyosítjuk, hozzáadjuk a liszthez, valamint az olajat és tojást is, és bedagasztjuk a tésztát. Picit lehet ragacsos, lágy a tészta, de ha nagyon lágy, adjunk még hozzá pici lisztet, vagy ha keménynek érezzük, dagasszunk még hozzá kis tejfölt. Letakarva duplájára kelesztjük.
- Amíg a tészta kel, előkészítjük a töltelék hozzávalóit:
- A sonkát és virslit apró kockákra vágjuk, kevés olajon megsütjük (nem pirosra, mert még úgyis sülni fog a tésztában is!), közben ízlés szerint borsozzuk, és ha kell sózzuk is.
- A megsütött sonkás-virslis keveréket kivesszük a serpenyőből egy tálkába és a visszamaradt olajban/zsiradékban megolvasztjuk a vajat (vagy a margarint), belereszeljük a fokhagymát.
- A lila hagymát vékonyra szeleteljük, lereszeljük a trappista sajtot.
- Ha megkelt a tészta, 2 részre osztjuk. Vékony téglalappá nyújtjuk az egyik tésztát, kb. 3-4 mm vastagra, megkenjük a vajas fokhagymával, megszórjuk sonkával, lila hagymával, majd reszelt sajttal és szorosan összetekerjük (mint a piskótatekercset). Ugyanígy járok el a másik tésztával is.
- A hosszú tekercseket trapéz alakúra vágjuk (ahogy lent a fázis képeken látható) és sütőpapíros vagy vajjal kikent/lisztezett tepsibe sorakoztatjuk.
- A tetejét lekenjük a felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, lenmaggal (esetleg reszelt sajtot is lehet a tetejére tenni, vagy köménymagot).
- Előmelegített sütőben 180 fokon légkeveréses programon sütjük kb. 15 percig. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
Munkafolyamatok képekben
Jó étvágyat!
Mit mondjak, nagyon jó lehet a családodnak. :)
VálaszTörlésNem is panaszkodnak... :)
TörlésKöszönöm, hogy benéztél!
Nagyon jól néz ki:) Ezt én sonkás hajtovány néven ismerem és nagyon finom:) Pillanatok alatt elfogy.
VálaszTörlésKöszönöm! Úgy látom, nálatok is nagy kedvenc... :)
TörlésMicsoda finomság! Lila hagyma, sajt, sonka...Minden benne van amit imádok! Szuper! :o)))
VálaszTörlésEgyszerűen nem tudtam hozzászólást írni:( Ezért írok ide.
TörlésIstenien néznek ki a tekercsek. Legszívesebben máris megsütném, de sajnos nem lehet. Ma sütöttem fánkot, háááát, legalább egy hetet várnom kell a tésztával:)
Bizony finom Illéskrisz! Tudom, hogy te most fogyókúrázol, de a családodnak elkészítheted... :))
TörlésKöszönöm Roza, kedves vagy, örülök, hogy benéztél! :)
Nagyon jól méz ki! Nem is csodálom, hogy a férje pakolt belőle, engem sem érdekelne a hagyma! :)
VálaszTörlésKöszönöm Hankka! :)
TörlésRégóta sütök ilyen finom tekercset, csak sonka helyett baconnal, nagyon nagy kedvenc, Húsvétra is készül mindig.
VálaszTörlésAkkor Ti is tudjátok, mennyire fincsi... ;-)
TörlésSzuperül néz ki! :)
VálaszTörlésNálunk a croiassan változata megy :)
Köszönöm. :) Az a változat is nagyon fincsi. :)
TörlésKöszönöm ismét! Elkészítettem! :)
TörlésMár a könyöködön jöhetek ki, mert sokat sütök innen. :(
Szép 7végét!
Dehogy jössz ki a könyökömön!! Nagyon öröm számomra, hogy tetszik a blogom, és hogy ilyen sok mindent készítesz tőlem. Szinte már várom, hogy mikor jelentkezel... ;-) Köszönöm szépen!! :) Ja, és hogy ízlett a sonkás tekercs?
TörlésSzép hétvégét Nektek is! :)
Akkor örülök én is! :)
TörlésKöszönöm, hogy megosztod velünk a reciket! Tudom, ezt már írtam, de tényleg nagyon hálás vagyok!!
Most reggel is sütöttem 1 csapatnak, és pillanatok alatt elfogyott! :)
Köszönöm!
Szuper ötletet adtál a hétvégi pince bulihoz!! Ezer hála és köszönet! Az oldalad pedig kedvencekbe rakva ;)
VálaszTörlésKöszönöm!!
Nagyon szívesen Edina, örülök, hogy tudtam egy kis ötletet adni. :) Azt is örömmel olvasom, hogy kedvenc lett az oldalam - köszönöm én is. :)
TörlésKedves Gabi!
VálaszTörlésElkészítettem! Nagyon finom lett. Annyit változtattam rajta, hogy a tésztájába került lenmag. Sós, fokhagymás, borsos, pici piros paprikás tejföllel kentem meg a belsejét és a sonka+virsli töltelékhez tettem egy pici füstölt szalonnát. Nyamm! Viszont a szeleteléssel már volt kedvem bajlódni, így két hosszú rúdban sült meg, és tálaláskor vágtam fel.
Mindenkinek ajánlom. Gyors, finom, egyszerű. Akár a családnak, akár vendégváró falatoknak.
Kedves Mókanyu!
TörlésHú, de jól "megbolondítottad" még 1-2 aprósággal - ez tényleg nyami kategória. :) A rúd sütés is jó ötlet, aztán a végén szeletelni, akinek nincs kedve ezzel bajlódni sütés előtt...
Nagyon örülök, hogy ízlett, és köszönöm szépen, hogy írtál. :)
Gyere máskor is.
Üdv.
lehet friss eleszto is?
VálaszTörlésKészítheted friss élesztővel is, de abból csak 2 és fél vagy 3 dkg-ot tegyél az 55 dkg liszthez.
TörlésJó sütést!
En is ilyent keszitek a hetvegen "utravalot"
VálaszTörlésNagyon szepen koszonom a super receptet
VálaszTörlésnagyon finom ..
Szeretném megkérdezni,h.a rétesliszt mekkora szerepet játszik a végeredménybe? Én nem használok réteslisztet. Imádom én is a receptjeidet. Ha nincs ötlet, elő Gabicsek! 😄😄
VálaszTörlésKöszönöm a receptet!!! Igaz, én paradicsom szósszal csináltam, de nagyon fincsi a tészta 😉
VálaszTörlésElkészítettem, már nagyon sokszor, de megunhatatlan és isteni finom! Párom is imádja@! Köszönjük szépen!
VálaszTörlésMegcsináltam ma nagyon fincsi lett,köszi a receptet
VálaszTörlésSzia Gabriella! Ez a recept müködik a hamis leveles tésztával is? Nagyon jók a receptjeid sokat szoktam készíteni közülük.
VálaszTörlésKöszönjük ezt a finomságot🌷💓💮🙏😘most készítem. Egyszerű és nagyszerű. Hálás vagyok a sok finom receptjeidért.
VálaszTörlésNagyon szeretem a receptjeidet! Érthetőek, könnyen elkészíthetőek, és nagyon- nagyon finomak!!!! Köszönöm, hogy megosztod őket!
VálaszTörlésTuti finom 😋. Kipróbálom a hétvégén. Egy kérdésem lenne...lefagyasztható az előkészített már betöltött tészta?
VálaszTörlésMa készítettem először, nagy kedvenc lett máris! Isteni puha lett, nagyon finom! Köszönöm a receptet!
VálaszTörlés