Sonkás-sajtos tekercs - tízóraira vagy uzsonnára

B.csek barátnőm mutatta meg ezt a receptet néhány évvel ezelőtt. Sokat áradozott róla, mennyire finom, másnap is puha, és hogy nekik ez lett a kedvencük. Nem sokáig vártam vele, megsütöttem. Mondanom sem kell, nálunk is nagy sikere lett, nem csak a szűk családom, de az egész rokonom körében. 😊 Valóban puha még másnap is a tésztája (ha marad egyáltalán), és olyan jó szaftos, ízletes a töltelék, tele minden finomsággal. Reggelire tejjel, teával nagyon finomságos, de 1-1 darabot uzsonnára is hagyhatunk, vagy akár iskolai tízóraira csomagolhatunk a gyerkőcnek is - örülni fog neki.





Hozzávalók: 
ebből a mennyiségből 23-25 db lesz
 50 dkg finomliszt (nálam most 35 dkg finomliszt + 15 dkg teljes kiőrlésű liszt)
 5 dkg rétes liszt
kb. 3 dl tejföl
 0,5 dl tej
 0,5 dl olaj
 1 tojás
 5-6 g szárított élesztő
 csipet cukor
 csapott teáskanál só


A töltelékhez:
 15 dkg sonka
 10 dkg virsli
 2 db lila hagyma
 fél fej fokhagyma
 0,5 dl olaj
 5 dkg vaj (vagy margarin)
 20 dkg trappista sajt
 őrölt bors
esetleg só ízlés szerint


+ a tetejére a kenéshez 1 tojás felverve, szezámmag, lenmag


A pöttyös kerámiák megvásárolhatók webáruházunkban az alábbi linkre kattintva:
Pöttyös Otthon webáruház - www.pottyosotthon.hu 

 

Elkészítés:
  1. Az átszitált liszthez hozzáadom a réteslisztet, cukrot, sót, szárított élesztőt és összekeverem. 
  2. A tejet és tejfölt meglangyosítom, hozzáadom a liszthez, valamint az olajat és tojást is, és összegyúrom, dagasztom. Picit lehet ragacsos, lágy a tészta, de ha nagyon lágy, adjunk még hozzá pici lisztet, vagy ha keménynek érezzük, dagasszunk még hozzá kis tejfölt. Letakarva duplájára kelesztem.
  3. Amíg a tészta kel, előkészítem a töltelék hozzávalóit:
  4. A sonkát és virslit apró kockákra vágom, kevés olajon megsütöm (nem pirosra, mert még úgyis sülni fog a tésztában is!), közben ízlés szerint borsozom, és ha kell sózom is..
  5. A megsütött sonkás-virslis keveréket kiveszem a serpenyőből egy tálkába és a visszamaradt olajban/zsiradékban megolvasztom a vajat (vagy a margarint), belereszelem a fokhagymát.
  6.  A lila hagymát vékonyra szeletelem, lereszelem a trappista sajtot.
  7. Ha megkelt a tészta, 2 részre osztom. Vékony téglalappá nyújtom az egyik tésztát, kb. 3-4 mm vastagra, megkenem a vajas fokhagymával, megszórom sonkával, lila hagymával, majd reszelt sajttal és szorosan összetekerem (mint a piskótatekercset). Ugyanígy járok el a másik tésztával is.
  8. A hosszú tekercseket trapéz alakúra vágom (ahogy lent a fázis képeken látható) és sütőpapíros vagy vajjal kikent/lisztezett tepsibe sorakoztatom.
  9. A tetejét lekenem a felvert tojással, megszórom szezámmaggal,lenmaggal (esetleg reszelt sajtot is lehet a tetejére tenni, vagy köménymagot).
  10. Előmelegített sütőben 180 fokon légkeveréses programon sütöm kb. 15 percig. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)

Munkafolyamatok képekben














Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Na ettől összeszaladt a nyál a számban. Komolyan úgy csinálok a blogodon, mint aki sosem evett... A recit innen szereztem: http://andi1976.gportal.hu/gindex.php?pg=26012808 nálunk nagy kedvenc azóta, kedvet is kaptam hozzá, hogy újra nekilássak :-) Puszik, B.csek

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kösz' B.csek! A forrást is! :) ...és jó sütést!

      Törlés
  2. Mit mondjak, nagyon jó lehet a családodnak. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem is panaszkodnak... :)
      Köszönöm, hogy benéztél!

      Törlés
  3. Nagyon jól néz ki:) Ezt én sonkás hajtovány néven ismerem és nagyon finom:) Pillanatok alatt elfogy.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Úgy látom, nálatok is nagy kedvenc... :)

      Törlés
  4. Micsoda finomság! Lila hagyma, sajt, sonka...Minden benne van amit imádok! Szuper! :o)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyszerűen nem tudtam hozzászólást írni:( Ezért írok ide.
      Istenien néznek ki a tekercsek. Legszívesebben máris megsütném, de sajnos nem lehet. Ma sütöttem fánkot, háááát, legalább egy hetet várnom kell a tésztával:)

      Törlés
    2. Bizony finom Illéskrisz! Tudom, hogy te most fogyókúrázol, de a családodnak elkészítheted... :))

      Köszönöm Roza, kedves vagy, örülök, hogy benéztél! :)

      Törlés
  5. Nagyon jól méz ki! Nem is csodálom, hogy a férje pakolt belőle, engem sem érdekelne a hagyma! :)

    VálaszTörlés
  6. Régóta sütök ilyen finom tekercset, csak sonka helyett baconnal, nagyon nagy kedvenc, Húsvétra is készül mindig.

    VálaszTörlés
  7. Szuperül néz ki! :)
    Nálunk a croiassan változata megy :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. :) Az a változat is nagyon fincsi. :)

      Törlés
    2. Köszönöm ismét! Elkészítettem! :)
      Már a könyöködön jöhetek ki, mert sokat sütök innen. :(
      Szép 7végét!

      Törlés
    3. Dehogy jössz ki a könyökömön!! Nagyon öröm számomra, hogy tetszik a blogom, és hogy ilyen sok mindent készítesz tőlem. Szinte már várom, hogy mikor jelentkezel... ;-) Köszönöm szépen!! :) Ja, és hogy ízlett a sonkás tekercs?
      Szép hétvégét Nektek is! :)

      Törlés
    4. Akkor örülök én is! :)
      Köszönöm, hogy megosztod velünk a reciket! Tudom, ezt már írtam, de tényleg nagyon hálás vagyok!!
      Most reggel is sütöttem 1 csapatnak, és pillanatok alatt elfogyott! :)
      Köszönöm!

      Törlés
  8. Szuper ötletet adtál a hétvégi pince bulihoz!! Ezer hála és köszönet! Az oldalad pedig kedvencekbe rakva ;)
    Köszönöm!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen Edina, örülök, hogy tudtam egy kis ötletet adni. :) Azt is örömmel olvasom, hogy kedvenc lett az oldalam - köszönöm én is. :)

      Törlés
  9. Kedves Gabi!
    Elkészítettem! Nagyon finom lett. Annyit változtattam rajta, hogy a tésztájába került lenmag. Sós, fokhagymás, borsos, pici piros paprikás tejföllel kentem meg a belsejét és a sonka+virsli töltelékhez tettem egy pici füstölt szalonnát. Nyamm! Viszont a szeleteléssel már volt kedvem bajlódni, így két hosszú rúdban sült meg, és tálaláskor vágtam fel.
    Mindenkinek ajánlom. Gyors, finom, egyszerű. Akár a családnak, akár vendégváró falatoknak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mókanyu!
      Hú, de jól "megbolondítottad" még 1-2 aprósággal - ez tényleg nyami kategória. :) A rúd sütés is jó ötlet, aztán a végén szeletelni, akinek nincs kedve ezzel bajlódni sütés előtt...
      Nagyon örülök, hogy ízlett, és köszönöm szépen, hogy írtál. :)
      Gyere máskor is.
      Üdv.

      Törlés
  10. lehet friss eleszto is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Készítheted friss élesztővel is, de abból csak 2 és fél vagy 3 dkg-ot tegyél az 55 dkg liszthez.
      Jó sütést!

      Törlés
  11. En is ilyent keszitek a hetvegen "utravalot"

    VálaszTörlés
  12. Nagyon szepen koszonom a super receptet

    nagyon finom ..

    VálaszTörlés
  13. Szeretném megkérdezni,h.a rétesliszt mekkora szerepet játszik a végeredménybe? Én nem használok réteslisztet. Imádom én is a receptjeidet. Ha nincs ötlet, elő Gabicsek! 😄😄

    VálaszTörlés
  14. Köszönöm a receptet!!! Igaz, én paradicsom szósszal csináltam, de nagyon fincsi a tészta 😉

    VálaszTörlés
  15. Elkészítettem, már nagyon sokszor, de megunhatatlan és isteni finom! Párom is imádja@! Köszönjük szépen!

    VálaszTörlés
  16. Megcsináltam ma nagyon fincsi lett,köszi a receptet

    VálaszTörlés
  17. Szia Gabriella! Ez a recept müködik a hamis leveles tésztával is? Nagyon jók a receptjeid sokat szoktam készíteni közülük.

    VálaszTörlés
  18. Köszönjük ezt a finomságot🌷💓💮🙏😘most készítem. Egyszerű és nagyszerű. Hálás vagyok a sok finom receptjeidért.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Látogass el Instagram oldalamra is!

Kövess Facebook-on:

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban