Fanta torta - Apukám születésnapjára 💙

Kakaós piskóta jellegű tészta, túrókrém és narancsos zselé réteg. Imádom ezt a tortát, annyira finom! Nem túlzok, ha azt írom, hogy egy ültő helyemben meg tudnám enni az egészet. Na, de ez ma nem nekem készült! 😊
Ma van Apukám születésnapja - Ő nem szereti a nagy felhajtást semmiben (ezt már többször is leírtam), ezért igyekszem mindig egyszerű kinézetű tortát készíteni neki. Mivel a tortában sem szereti a túl "kacifántost" - sem kinézetben, sem ízben. 
Nagyon örült, különösen annak, hogy a két kisfiam együtt köszöntötte fel a tortával ma este, amikor átmentünk hozzájuk vacsorára. A két energiabomba, "szószátyár" unoka 80 évhez közel is jó erőben, jó kedvben, fiatalosan és boldogságban tartja Nagyapát. 
(Van egy harmadik fiú unoka is (a testvérem fia), de Ő már 30 éves és messze lakik - 15 éve Szigetváron, illetve az utóbbi években Németországban és Ausztriában.) 


Isten éltessen nagyon sokáig egészségben, erőben, boldogságban! 💙


Hozzávalók a tésztához:
18 cm-es kapcsos tortaformához
4 nagyobb tojás
10 dkg kristálycukor
10 dkg finomliszt
2 dkg holland kakaópor
1 csomag sütőpor (12 g)

A krémhez:
25 dkg tehéntúró
12 dkg kristálycukor
10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
1 teáskanál vanília kivonat vagy 1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja (kezeletlen)

A narancszseléhez:
4 dl 100 %-os rostos narancslé (vagy egyéb narancslé)   
4 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás pudingpor - főzős

+ néhány narancs szelet a díszítéshez


M E G J E L E N T  A  MÁSODIK KÖNYVEM!
Így most már két könyvem is megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:

        

Elkészítés:
  1. A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
  2. A tortaformát kibéleljük alul és külön oldalt is sütőpapírral.
  3. Az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük (fehéredésig), majd hozzászitáljuk a liszt, kakaópor és sütőpor keverékét - összekeverjük. Beleöntjük a formába és körben a széleinél kicsit fentebb húzzuk a tésztát fakanállal a forma oldalára/sütőpapírra, hogy megtapadjon sütés közben és ne nagyon legyen púpos a közepe. 
  4. Az előmelegített 170 fokos, légkeveréses sütőben kb. 23-25 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, ezért végezzünk tűpróbát!) A megsült tésztát egy süteményrácson hűtsük ki, vegyük le róla a sütőpapírt.
  5. A tortaformát mossuk el, szárítsuk meg és az oldalára tegyünk ismét sütőpapírt egy kicsit magasabban, mint a forma, hogy majd ne folyjon ki a zselé. A kihűlt! tortalapot tegyük bele a forma aljára.
  6. A krémhez a hozzávalókat keverjük kissé krémes állagúra, majd egyengessük el a tésztán a formában. Tegyük be a hűtőbe.
  7. A zseléhez egy lábasban keverjük csomómentesre a pudingport és a cukrot 1 dl narancslével, majd öntsük hozzá a maradék narancslevet is, és közepes lángon, folyamatosan kevergetve főzzük sűrűre. Ha elkészült, zárjuk el alatta a lángot és néhány percig kevergetve hűtsük langyosra. Amikor már nem olyan meleg, de még folyékony állapotú, öntsük bele a tortaformába a túrókrémre. Majd tegyük legalább 2 órára a hűtőbe dermedni. Narancsszeletekkel díszítsük a tetejét.

  

Jó étvágyat! 

Megjegyzések

  1. Isten éltesse édesapádat erőben egészségben még nagyon sokáig! Finom és mutatós tortát készítettél.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, köszönjük szépen, nagyon aranyos vagy. 🥰😘

      Törlés
  2. Jó napot!Én csak azzt szeretném meg kérdezni hogy nekem 24cm es formam van az is jó vagy muszaj 18cm lennilye?Köszönöm!🥰😘

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szép estét! A 24 cm-es formába másfélszeres adagot ajánlok, tehát szorozz be minden hozzávalót 1,5-tel. Szerintem így tökéletes lesz. Jó sütést!

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban