2018. december 10., hétfő

Göngyölt linzer - Rádió süti

Puhán omlós sütőporos tészta, sárgabarack lekvárral és roppanós dióhabbal. Tulajdonképpen ez a süti a Diós kosárka egyszerűbb változata, mivel a tésztájával nem kell annyit "pepecselni", csak kinyújtani. Imádom mindkettőt! Az ízviláguk ugyanaz, csak a Diós kosárka csinosabb, ez a Rádiósüti pedig annyira 'jópofa'. Hasonló formát szoktam készíteni élesztős tésztával is, csak azt már macskaszemnek hívom, mivel az jobban hasonlít egy macskaszemre. A nevére kattintva megtaláljátok mindegyiket: Meggyes-diós macskaszem , Mákos-diós macskaszem






Hozzávalók a tésztához:
kb. 30-35 darabhoz
  40 dkg finomliszt
3 csapott evőkanál porcukor
15 dkg szoba-hőmérsékletű vaj (esetleg margarin)
fél csomag sütőpor (6 g)
4 tojássárgája
1 kis pohár tejföl
1 csipet só

A dióhabhoz:
4 tojásfehérje
4 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg darált dió
1 kisebb citrom reszelt héja

+ sárgabarack lekvár
(kb. 8-9 evőkanálnyi)


A pöttyös kézműves kerámia megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:





        

Elkészítés:
  1. A tésztához: a lisztet összekeverjük a sütőporral, porcukorral, sóval - belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgákat. Végül annyi tejfölt adunk hozzá, hogy egy kellemesen lágy, de nem ragacsos!, könnyen kezelhető/nyújtható tésztát kapjunk. (Nem biztos, hogy kell hozzá az egész kis doboz tejföl, ezért ezt adjuk hozzá utoljára és fokozatosan!)
  2. A dióhabhoz: összekeverjük a darált a reszelt citrom héjával. A tojásfehérjéket félig felverjük, majd hozzáadjuk a cukrokat és kemény habbá verjük. Végül óvatosan belekeverjük a darált diót is.
  3. A tésztát két egyforma részre osztjuk: kinyújtjuk az egyiket kb. 25x35 cm nagyságú téglalap alakúra, megkenjük 4-5 evőkanál lekvárral (ízlés szerint). A tészta két oldalát feltekerjük úgy, hogy közöttük kb. 8 cm széles rés maradjon. Óvatosan átemeljük egy sütőpapírral kibélelt tepsire, majd a dióhab felével megtöltjük a rést. Ugyanígy járunk el a tészta másik felével is: kinyújtjuk téglalap alakúra, lekvárral megkenjük, két oldalát kicsit feltekerjük, áttesszük a tepsire és megtöltjük a rést a kimaradt dióhabbal.
  4. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 15-20 percig sütjük. Világos maradjon! Amikor már a szélei picit barnulni kezdenek és a dióhab is barnulni kezd, akkor már jó! (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
  5. A kihűlt süteményt meghintjük porcukorral, felszeleteljük kb. 1,5 cm széles csíkokra.  

Munkafolyamatok

  

Múlt péntek délután/este volt a tiszalöki karácsonyi forgatagon belül a Polgármesteri Hivatal nagytermében egy kis előadásom, ahová kóstolót is vittem: ez a süti volt az egyik. Illetve készítettem még Diós kosárkát, Mákos bejgli szeletet, Isler szeletet és Sajtos rudat. Jó érzés volt látni, hogy jóízűen fogyasztotta mindenki. :) A kis előadásról készült videó felvétel is, ha megkapom, megmutatom Nektek is (ha nem felejtem el).


Jó étvágyat!
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése