Göngyölt linzer - Rádió süti

Puhán omlós sütőporos tészta, sárgabarack lekvárral és roppanós dióhabbal. Tulajdonképpen ez a süti a Diós kosárka egyszerűbb változata, mivel a tésztájával nem kell annyit "pepecselni", csak kinyújtani. Imádom mindkettőt! Az ízviláguk ugyanaz, csak a Diós kosárka csinosabb, ez a Rádiósüti pedig annyira 'jópofa'. Hasonló formát szoktam készíteni élesztős tésztával is, csak azt már macskaszemnek hívom, mivel az jobban hasonlít egy macskaszemre. A nevére kattintva megtaláljátok mindegyiket: Meggyes-diós macskaszem , Mákos-diós macskaszem






Hozzávalók a tésztához:
kb. 30-35 darabhoz
  40 dkg finomliszt
3 csapott evőkanál porcukor
15 dkg szoba-hőmérsékletű vaj (esetleg margarin)
fél csomag sütőpor (6 g)
4 tojássárgája
1 kis pohár tejföl
1 csipet só

A dióhabhoz:
4 tojásfehérje
4 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg darált dió
1 kisebb citrom reszelt héja

+ sárgabarack lekvár
(kb. 8-9 evőkanálnyi)


A pöttyös kézműves kerámia megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:





        

Elkészítés:
  1. A tésztához: a lisztet összekeverjük a sütőporral, porcukorral, sóval - belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgákat. Végül annyi tejfölt adunk hozzá, hogy egy kellemesen lágy, de nem ragacsos!, könnyen kezelhető/nyújtható tésztát kapjunk. (Nem biztos, hogy kell hozzá az egész kis doboz tejföl, ezért ezt adjuk hozzá utoljára és fokozatosan!)
  2. A dióhabhoz: összekeverjük a darált a reszelt citrom héjával. A tojásfehérjéket félig felverjük, majd hozzáadjuk a cukrokat és kemény habbá verjük. Végül óvatosan belekeverjük a darált diót is.
  3. A tésztát két egyforma részre osztjuk: kinyújtjuk az egyiket kb. 25x35 cm nagyságú téglalap alakúra, megkenjük 4-5 evőkanál lekvárral (ízlés szerint). A tészta két oldalát feltekerjük úgy, hogy közöttük kb. 8 cm széles rés maradjon. Óvatosan átemeljük egy sütőpapírral kibélelt tepsire, majd a dióhab felével megtöltjük a rést. Ugyanígy járunk el a tészta másik felével is: kinyújtjuk téglalap alakúra, lekvárral megkenjük, két oldalát kicsit feltekerjük, áttesszük a tepsire és megtöltjük a rést a kimaradt dióhabbal.
  4. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 15-20 percig sütjük. Világos maradjon! Amikor már a szélei picit barnulni kezdenek és a dióhab is barnulni kezd, akkor már jó! (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
  5. A kihűlt süteményt meghintjük porcukorral, felszeleteljük kb. 1,5 cm széles csíkokra.  

Munkafolyamatok

  

Múlt péntek délután/este volt a tiszalöki karácsonyi forgatagon belül a Polgármesteri Hivatal nagytermében egy kis előadásom, ahová kóstolót is vittem: ez a süti volt az egyik. Illetve készítettem még Diós kosárkát, Mákos bejgli szeletet, Isler szeletet és Sajtos rudat. Jó érzés volt látni, hogy jóízűen fogyasztotta mindenki. :) A kis előadásról készült videó felvétel is, ha megkapom, megmutatom Nektek is (ha nem felejtem el).


Jó étvágyat!
  

Megjegyzések

  1. Én ugyan így csinálom csak kell tésztából dióst mákost és még káposztást is. nagyon finom!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Kövess Facebook-on:

Látogass el Instagram oldalamra is:

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban