2014. június 19., csütörtök

Meggyes-diós macskaszem

Gyerekkori süteménnyel jövök ismét - Anyukám receptje által. Évek óta nem sütöttem ezt a sütit, és igazából mindig csak a meggyszezon körül jut eszembe, pedig nyugodtan lehet készíteni az év bármelyik szakában meggybefőttből is. Nem mindegyik macskaszem tésztáját szeretem, mert némelyik száraz és morzsalékos... De ezt a receptet nyugodt szívvel ajánlom Nektek, mert különösen finom és puha a tésztája, a dió-meggy párosítás pedig tökéletes. Gyorsan, könnyen elkészül - próbáljátok ki Ti is! Anyukám receptjében még soha nem csalódtam. :) 

A pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:
  


  Hozzávalók a tésztához:
 40 dkg sima liszt
 2 dkg friss élesztő
 1 dl langyos tej
 5 dkg szobahőmérsékletű vaj (esetleg margarin)
 5 dkg kristálycukor
 4 tojássárgája
 kb. 2-4 evőkanál tejföl

A töltelékhez:
 15 dkg porcukor (vagy ízlés szerint)
 4 tojásfehérje
 20 dkg darált dió
 1 citrom reszelt héja (kezeletlen vagy bio citrom)

 30 dkg magozott meggy 
 1 csomag vaníliás cukor
 1 evőkanál kristálycukor
(Ha meggybefőttel készítjük, akkor a cukrok nem kellenek a meggyhez.)

+ a tészta lekenéséhez 1 felvert tojás





Elkészítés:
1.  A tésztához a langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt 1 csipet cukorral.
2. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a vajat, a tojássárgákat, majd a felfuttatott élesztőt a tejjel, végül csak annyi tejfölt, hogy egy könnyen kezelhető tésztát kapjunk (ne legyen ragacsos, de kemény se). Nem kell keleszteni, csak addig tesszük félre letakarva, amíg elkészítjük a tölteléket.
3. A tojásfehérjét habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, tovább verjük, hogy jó kemény legyen. Belekeverjük a darált diót és a reszelt citrom héját is. 
4. A magozott meggyet lecsöpögtetjük. Ha friss meggyel készítjük, akkor adunk hozzá egy csomag vanília cukrot és 1 evőkanál kristálycukrot is, összekeverjük. 
5. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, téglalap alakúra nyújtjuk mind a hármat. A téglalapok hosszanti oldalának a szélére sorba tesszük a meggyszemeket, ezt a részt feltekerjük a meggyel mindkét oldalon úgy, hogy középen maradjon egy kis rés (mind a három kinyújtott lappal ezt csináljuk). A rudakat sütőpapíros tepsire tesszük egymás mellé (kicsit távolabb egymástól, mert sütés közben megkelnek egy picit). A résekbe töltjük a diós tölteléket, a kimaradó tésztafelületeket pedig megkenjük a felvert tojással. 
6. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 12-14 perc alatt megsütjük. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet)






Jó étvágyat! 

32 megjegyzés:

  1. De jópofa, tényleg néz :-) Még soha nem sütöttem ilyet, és nem is ettem. Ideje lenne :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin készítsd el, mert nagyon finom és egyszerű.
      Nagyon rég sütöttem ilyet én is - néha-néha elő szoktam venni Anyukám receptjeit és akkor jövök rá, hogy jé, ezt a sütit, milyen rég sütöttem meg, már el is feledkeztem róla, pedig gyerekkoromban milyen gyakori volt. :)

      Törlés
  2. hát én ezt holnap elkészite.

    VálaszTörlés
  3. Megsütöttem, nagyon finom lett. Kedvencek közé mentve! :) :) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ízlik - nekem is az egyik kedvencem ez a sütemény. :)

      Törlés
  4. Még sosem készítettem ilyet, de nagyon jól néz ki! :)

    VálaszTörlés
  5. A meggy helyett a lekvárral is finom!

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörű lett a színvilága! Szép süti, finom süti :)

    VálaszTörlés
  7. Szia Gabi! Nagyon fini lett,én kétadaggal keztem rögtön. :D Kedvencünk lett ez a sütike is. Minden jót Kitti :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kitti!
      De jó, hogy ezt is megsütötted, nagyon örülök, hogy ízlett. Köszi, hogy írtál. :)

      Törlés
  8. Gabi köszönet ezért a recepért, ma már meg is sütöttem, nagy sikere lett, biztosan máskor is elkészítem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, örülök, hogy ennyire ízlik. :)

      Törlés
  9. Ez a süti egy kedves emlék nekem! Egy kedves ismerőstől kaptam, azóta a család egyik kedvence! Rég nem került sorba, de érik a dió hamarosan, besorolom szülinapkor. Örülök hogy másnak is ízlik. Üdvözlettel: Magdi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Igen, ez a sütemény szerintem sokunk kedvence...

      Törlés
  10. Milyen méretűre nyújtsuk? Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, kb. olyan 30cm x 20 cm-es téglalap alakúra szoktam nyújtani.
      Jó sütést kívánok, üdvözlettel: Gabriella

      Törlés
  11. Szerinted meggy helyett milyen gyümölccsel probàlkozhatok ? Esetleg pl cseresznye ? :) Régen sokszor ettem mert a nagymamám ezzel kedveskedett az unokàinak :) :) Imádom a mai napig. Köszi a választ :) Üdv: Reni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Renáta!
      Igen, szerintem készítheted cseresznyével is. Vagy ha szereted a mákos tölteléket, akkor megy helyett azzal is töltheted. A blogomon van is recept róla, felül az "összes receptem"-re kattintva Mákos-diós macskaszem néven megtalálod. Nagyon finom mákos töltelék van benne.
      Jó sütést kívánok!
      Üdv.: Gabriella

      Törlés
  12. Én már vagy 30 éve sütöm. Egyébként én tojás helyett tejföllel szoktam megkenni, és gyönyörű színe lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az ötletet Kata, egyszer kipróbálom tejföllel lekenve is.

      Törlés
  13. Nagyon jól néz ki, ma el is készítem. Mivel dolgozod össze a tésztát? Kézzel? Vagy dagasztod? Én nagyon sok mindent a géppel csinálok, amin van dagasztóprogram. Ezt lehet azzal?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Azóta már biztos elkészítetted, de még csak most volt időm benézni a blogra... Egyébként persze, nyugodtan dagaszthatod géppel is ezt a tésztát - mostanában már én is azzal szoktam minden ilyesmit.
      Örülök, hogy tetszik ez a süti, én is nagyon szeretem, nagyon finom!

      Törlés
  14. Az en nagymamam szokott ilyet sutni es a sutemeny neve "Sári" es nagyon finom! A meggy helyett sargabarack lekvart hasznalunk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt a verziót én is ismerem, és ha jól emlékszem, nálunk Rodeós a neve. :)

      Törlés
  15. Már többször megsütöttem,isteni finom! :) Köszönöm Gabriella.

    VálaszTörlés
  16. Én bajusz sutinek ismerem és már többször készítettem és mindenki dicsérte. Nagyon fincsi

    VálaszTörlés