2014. november 17., hétfő

Mákos-diós macskaszem

Nyáron a meggyes-diós, az őszi-téli időszakban pedig a mákos-diós változatot szoktam megsütni. Ajánlom figyelmetekbe a rendkívül finom, kellemesen puha tésztáját, és a könnyed dióhabos réteget, na és persze a közepesen szaftos, ízletes mákos tölteléket is nagyon szeretem benne. Egyszerű és viszonylag gyorsan elkészíthető, mert keleszteni sem kell.
Szombaton sütöttem a családnak hétvégi desszertként, és a férjemtől két napig hallgattam hogy ez a sütemény annyira finom, sűrűbben szeretné látni az étkezőasztalon. :)





Hozzávalók a tésztához:
40 dkg finomliszt
2 dkg friss élesztő
1 dl langyos tej
5 dkg puha vaj (esetleg margarin)
5 dkg kristálycukor
4 tojássárgája
2-4 evőkanál tejföl

+ 1 kisebb tojás a tészta kenéséhez

A diós töltelékhez:
15 dkg cukor (kristály- vagy porcukor is lehet)
4 tojásfehérje
20 dkg darált dió
1 közepes citrom reszelt héja (bio citrom)

A mákos töltelékhez:
25 dkg darált mák
15-20 dkg kristálycukor (ízlés szerint)
1,5 dl tej
4 evőkanál búzadara
1 közepes citrom reszelt héja

A pöttyös kézműves kerámiák nagyon sok színben megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:
Pöttyös Otthon - pottyosotthon.hu
 




Elkészítés:
1.  A tésztához a langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt 1 csipet cukorral.
2. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a vajat, a tojássárgákat, majd a felfuttatott élesztőt a tejjel, végül csak annyi tejfölt, hogy egy könnyen kezelhető tésztát kapjunk (ne legyen ragacsos, de kemény se). Nem kell keleszteni, csak addig tesszük félre letakarva, amíg elkészítjük a tölteléket.
3. A mákos töltelékhez a tejben elkeverjük a cukrot és felforraljuk. Hozzáadjuk a búzadarát és közepes lángon 1-2 percig főzzük, majd elzárjuk alatta a lángot, belekeverjük a darált mákot és a reszelt citromhéjat. Félretesszük picit hűlni, amíg elkészítjük a diós tölteléket.
4. A tojásfehérjét habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, tovább verjük, hogy jó kemény legyen. Belekeverjük a darált diót és a reszelt citrom héját is. 
5. A tésztát két gombóccá alakítjuk. Kinyújtjuk az egyiket téglalap alakúra (kb. 23x33 cm nagyságúra). A nyújtófa segítségével ráhelyezzük a tésztát egy sütőpapíros tepsire. A mákos töltelék felét eloszlatjuk a tészta két szélén hosszában henger alakban, majd a tésztát feltekerjük rá, és a középen maradt üres részre beletesszük a diós töltelék felét.
A másik gombóc tésztával ugyanígy járunk el.
6. A tészta tetejét lekenjük a felvert tojással, majd előmelegített, 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 12-14 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, a sütőtől függően eltérhet.) A tészta teteje legyen szép aranybarna, de ne süssük túl, nem kell sokáig sütni!
7. Akár már langyosan is felszeletelhetjük, de szerintem akkor a legfinomabb, ha már kihűlt. 
A dióhabos réteget megszórjuk enyhén porcukorral és így tálaljuk.

  






Jó étvágyat!

13 megjegyzés:

  1. Nagyon mutatós és én imádom a mákot! <3 Jó, hogy ismét jelentkeztél, kitartás Nektek! Zs.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon csábító! :) A meggyes-diósat imádom, ez is tervbe van véve.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta :) A mákos diós meg különösen nagy kedvenc nálunk :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon "finom" edények, tetszenek! A sütid Gabika csábító formájú, mákos-diós csoda. :)

    VálaszTörlés
  5. Sül a "Macskaszem"em! A mákba tettem 1-1 sor meggyet is! Köszönöm a receptet. :)

    VálaszTörlés
  6. De jó, de jó! Még nem láttam ilyen töltelékkel macskaszemet, de nagyon tetszik.

    VálaszTörlés
  7. Válaszok
    1. Szia, nagyon aranyos Tőled, hogy érdeklődsz. Köszönöm, mi jól vagyunk, a kisfiam imád oviba járni, az idén még nem volt beteg, nem hiányzott az idei ovis időből (4. hónapja) egy napot sem - pedig körülötte már minden gyerek volt beteg többször is.
      A tesóm pedig továbbra is a kórházban van, bár már mostanában minden hétvégére hazahozhatjuk. Pénteken megyek érte és hétfőn kora reggel viszem vissza. Nagyon változó a hangulata, de egyébként óriási akaratereje és ez nagyon tetszik!
      Ti hogy vagytok?

      Törlés
  8. Köszönöm szépen, hogy benéztetek hozzám.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon tetszenek a receptjeid! A fazisfotok sokat segitenek!
    Egy csomo receptet lementettem es lassacskan ko fogom probalni remelem mindet!
    Puszillak :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó sütést-főzést kívánok Neked, és kellemes nézelődést továbbra is a blogomon! :)
      Örülök, hogy tetszenek a receptjeim.

      Törlés
  10. Férjem válogatott a mákos-diós receptjeid között. A macskaszemre esett a választása, ezért ma, a születésnapjára megsütöttem. Mire pirosra sült, a két rúddal megtelt a tepsi! Már akkor gyönyörű és kívánatos volt a látvány,hát még amikor felszeltük...!!! A cicaszemek mágikusan kínálták magukat...,valami Isteni volt!!! Kérték hogy ünnepi alkalmakra máskor is készítsem el! Köszönöm Gabriella a csodás receptet!!! <3 :) Nagy öleléssel és puszival, Gyöngyi

    VálaszTörlés