2018. szeptember 18., kedd

Teljes kiőrlésű kifli - a kedvenc reggeli kiflim!

A reggeli kiflik közül ez az első számú kedvencem! Nagyon finom! Imádom, hogy a tésztája olyan puha, könnyű, laza szerkezetű - kívül pedig picit ropogós. Tulajdonképpen a teljes kiőrlésű pizzatészta az alapja, sok máshoz használom ezt a tésztát, nagyon szeretem! A kiflik formája most nem olyan szép, mivel hajnalban készítettem - nem volt idő a precíz formázásra. Siettem, hogy megsüljenek a kiflik, mire elindul a család egy része dolgozni és iskolába. 






Hozzávalók:
6 darab kiflihez
3 dkg friss élesztő
1,9 dl langyos víz
1 csapott evőkanál kristálycukor
 1 teáskanál só
2 evőkanál olíva olaj (helyettesíthető napraforgóolajjal)
12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt
12,5 dkg finomliszt

+ a tetejére 2 evőkanál tej vagy víz




 Belül könnyed, laza szerkezetű a tésztája

   

Elkészítés:
  1. A langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt - felfuttatjuk (kb. 10 perc). 
  2. A liszteket leszitáljuk: a teljes kiőrlésű liszt rostjai a szitában maradnak, ezt hozzáöntjük a liszthez. Összekeverjük a liszteket a sóval. Hozzáadjuk az olajat, végül a felfuttatott élesztőt is és bedagasztjuk a tésztát. Jó puha, picikét ragacsos tésztát kell kapnunk. Ne ragadjon nagyon, tényleg csak egy picikét. (Ha nagyon ragad, adjunk hozzá kis lisztet.) Letakarva 30 percig kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, ezt felvágjuk 6 egyenlő háromszögre. A háromszögeket még egyenként kinyújtjuk vékonyra, majd feltekerjük kifli alakúra. 
  4. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a kifliket, 10 percig pihentetjük, majd lekenjük a tetejüket tejjel. 
  5. A 200 fokra előmelegített sütő aljába egy kis tepsi/tál hideg vizet teszünk és így sütjük a kifliket alsó-felső sütéssel kb. 23-25 percig. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)

 A munkafolyamatok képei nem jó minőségűek, mivel hajnalban készítettem a kifliket,
ezért lámpafénynél készültek ezek a fotók, de azért megmutatom kicsiben.



    Jó étvágyat!

7 megjegyzés:

  1. Hogy erted, hogy nem szep?
    Szerintem gyonyoru!
    Pihenes helyett friss kifli kora reggel, le a kalappal!

    VálaszTörlés
  2. Teljesen tökéletes az alakjuk, és a kinézetük is, kívül belül egyaránt :-) Nagyon finomak lehetnek! Jó lehet nálatok reggelizni :-)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Gabriella! Valóban gyönyörűek a kiflijeid, nem tudom, hogyan lehetnének ennél szebbek?
    A recept pedig csodálatos, én is megsütöttem, és pont olyan,amint írod. Nagyon köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, kedves vagy. Örülök, hogy elkészítetted és ízlik. Igaz, mennyire könnyű, laza tésztája van? :) Köszönöm, hogy írtál.

      Törlés
  4. Igen, valóban szuper. Finomabbat nem kóstoltam még.

    VálaszTörlés