Teljes kiőrlésű pizzatészta
Annyira finom ez a pizzatészta! Többféle pizzatésztát készítettem már és mindegyik nagyon jó, nyugodtan készítsétek el a blogomról bármelyiket. De még nyár elején kipróbáltam ezt a változatot: keverve a teljes kiőrlésű liszttel és utána valahogy egész nyáron (és azóta is) így készítem a tésztáját, mert nagyon szeretem. A teljes kiőrlésű liszt íze olyan kellemesen harmonizál azokkal a feltétekkel, amelyeket rá szoktam "pakolni" (kolbász, szalámi, sonka, paradicsom, sajt, néha lila hagyma stb.). A tészta kelesztés után nagyon szép lyukacsos, sütés után pedig könnyed, puha - a szélén picit ropogósan. Imádom!! ...és olyan gyorsan elkészül! (A feltét természetesen bármi lehet, de leírom azt, ami nálam általában szokott lenni.)
Hozzávalók:
1 db 32 cm átmérőjű pizzához
kb. 1,9 dl langyos víz
2 dkg friss élesztő
2 evőkanál olívaolaj (helyettesíthető napraforgóolajjal)
1 evőkanál kristálycukor
1 csapott teáskanál só
12,5 dkg finomliszt
12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt
A feltéthez:
1 púpos evőkanál sűrített paradicsom
2-3 csipet szárított oregáno vagy pizza fűszerkeverék
fél fej lila hagyma vagy egy kisebb fej
1 nagyobb paradicsom vagy 7-8 db koktél paradicsom
néhány vékony szelet szalámi és kolbász, esetleg sonka
5 dkg reszelt sajt
A feltéthez:
1 púpos evőkanál sűrített paradicsom
2-3 csipet szárított oregáno vagy pizza fűszerkeverék
fél fej lila hagyma vagy egy kisebb fej
1 nagyobb paradicsom vagy 7-8 db koktél paradicsom
néhány vékony szelet szalámi és kolbász, esetleg sonka
5 dkg reszelt sajt
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E I M
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- 1A langyos vízben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt (kb. 10 perc). A kétféle lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk az olajat, majd a felfuttatott élesztőt és ragacsos tésztát dagasztunk. (Ne legyen nagyon ragacsos, javítsunk liszttel az állagán, de azért maradjon meg a kissé ragacsos állag.) Letakarva 20-30 percig kelesztjük.
- A lila hagymát és paradicsomot megmossuk, vékonyra felszeleteljük.
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk vagy kézzel kilapogatjuk a pizzaformába (nekem lyukacsos pizzasütőformám van, de nyugodtan lehet tepsiben is sütni). Megkenjük a tésztát a sűrített paradicsommal, megszórjuk a szárított fűszerrel, a lila hagyma és paradicsom szeletekkel, megszórjuk reszelt sajttal és végül rátesszük ide-oda a szalámi és kolbász szeleteket,
- Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
Nagyon guszta! Nálam is van pár pizzatészta recept , de szeretek kipróbálni új ízeket. Biztos sort kerítek erre is :-))
VálaszTörlésPont amikor mondtam délután a fiúknak, hogy pizzát gondoltam vacsorára, akkor láttam a receptedet. Megsütöttem, és nagyon finom lett! A gyerekeknek is ízlett :) Köszönöm.
VálaszTörlésÜdv: Bea
Meggyőző vagy - mint mindig :-) - viszem is a receptet! :-)
VálaszTörlésNagyon finom lett, igaz én csak a tészta receptjét követtem: teljes kiőrlésű tönkölyliszttel és durumliszttel készítettem. Más feltéteket használtam és isteni lett! Köszönöm szépen, hogy megosztottad! :) Üdv, Zsuzsi
VálaszTörlésSoha többet nem keresek pizza receptet, ez a legeslegjobb! Hidegen is , melegen is tökéletes!
VálaszTörlésKöszi szépen. Nagyon jó recept fogyókúrában is fogyasztható. mondjuk én dupla mennyiséggel dolgoztak és kombináltam a finom liszt helyett zabpehelylisztet használtam +teljeskiörlésű tönkölybúza lisztet +egy kis búzasikért. nagyon finom recept.
VálaszTörlés