2016. október 6., csütörtök

Teljes kiőrlésű pizzatészta

Annyira finom ez a pizzatészta! Többféle pizzatésztát készítettem már és mindegyik nagyon jó, nyugodtan készítsétek  el a blogomról bármelyiket. De még nyár elején kipróbáltam ezt a változatot: keverve a teljes kiőrlésű liszttel és utána valahogy egész nyáron (és azóta is) így készítem a tésztáját, mert nagyon szeretem. A teljes kiőrlésű liszt íze olyan kellemesen harmonizál azokkal a feltétekkel, amelyeket rá szoktam pakolni. A tészta kelesztés után nagyon szép lyukacsos, sütés után pedig könnyed, puha a szélén picit ropogósan. Imádom!! ...és olyan gyorsan elkészül! (A feltét bármi lehet, de leírom azt, ami nálam általában szokott lenni.)




Hozzávalók:
1 db 32 cm átmérőjű pizzához
kb. 1,9 dl langyos víz
2 dkg friss élesztő
2 evőkanál olívaolaj (esetleg helyettesíthető napraforgóolajjal)
1 evőkanál kristálycukor
1 csapott teáskanál só
12,5 dkg finomliszt
12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt

A feltéthez:
1 evőkanál sűrített paradicsom
2 csipet szárított oregáno vagy pizza fűszerkeverék
fél fej lila hagyma
1 paradicsom
néhány vékony szelet szalámi és kolbász
5 dkg reszelt sajt



Elkészítés:
1. A langyos vízben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt (kb. 10 perc).  A  kétféle lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk az olajat, majd a felfuttatott élesztőt és ragacsos tésztát dagasztunk. (Ne legyen nagyon ragacsos, javítsunk liszttel az állagán, de azért maradjon meg a kissé ragacsos állag.) Letakarva 20-30 percig kelesztjük.  
2. A lila hagymát és paradicsomot megmossuk, vékonyra felszeleteljük.
3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk vagy kézzel kilapogatjuk a pizzaformába (nekem lyukacsos pizzasütőformám van, de nyugodtan lehet tepsiben is sütni).  Megkenjük a tésztát a sűrített paradicsommal, megszórjuk a szárított fűszerrel, a lila hagyma és paradicsom szeletekkel, megszórjuk reszelt sajttal és végül rátesszük ide-oda a szalámi és kolbász szeleteket,
4. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10  percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)




Jó étvágyat!

Stahl magazin különszám, 2016. május

4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Nálam is van pár pizzatészta recept , de szeretek kipróbálni új ízeket. Biztos sort kerítek erre is :-))

    VálaszTörlés
  2. Pont amikor mondtam délután a fiúknak, hogy pizzát gondoltam vacsorára, akkor láttam a receptedet. Megsütöttem, és nagyon finom lett! A gyerekeknek is ízlett :) Köszönöm.
    Üdv: Bea

    VálaszTörlés
  3. Meggyőző vagy - mint mindig :-) - viszem is a receptet! :-)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom lett, igaz én csak a tészta receptjét követtem: teljes kiőrlésű tönkölyliszttel és durumliszttel készítettem. Más feltéteket használtam és isteni lett! Köszönöm szépen, hogy megosztottad! :) Üdv, Zsuzsi

    VálaszTörlés