2018. augusztus 23., csütörtök

Sajtos-kolbászos csavart rudak

Nem csak mutatós, hanem valami isteni finom! Puha kelt tészta, a töltelék pedig kétféle sajt és kolbász. Klassz reggeli vagy egy könnyű leves után második fogás, de mivel lassan indul az iskolaszezon (ezzel egyidejűleg a reggeli kapkodás és rohanás kifulladásig), iskolai tízórainak is kitűnő, ha a gyermek nem részesül egész napos ellátásban az étkeztetés terén vagy ha nem ízlik neki az iskolai menü némelyik nap. (A menüt úgyis napokkal előre láthatjuk a suliban kifüggesztve, fel tudunk készülni rá egy finom péksüti sütésével - én így szoktam: ha látom, hogy némelyik nap olyan ételek vannak, melyeket Milán nem nagyon szeret, azokat nagy valószínűséggel nem is fogja megenni és hogy ne maradjon éhesen egész nap, olyankor csomagolok neki valami tízórait/uzsonnát. :)

A tegnap estére ígért receptet sajnos csak ma tudom megosztani, pedig annyira örülök, hogy ilyen sokan szeretitek a receptjeimet és olyan kedveseket írtok - nagyon jó érzés olvasni! Imádom ezt az egészet csinálni (sütni-főzni, fotózni, receptet írni), de jól esnek ám az ilyen biztató levelek és hozzászólások. Pláne, hogy egy 'hosszabbacska' nyaralás miatt úgy kizökkentem a receptek írásából... Nem beszélve arról, hogy a két kisfiam mellett - főleg egy 22 hónapos mellett - szinte soha nem úgy alakulnak a dolgok, mint ahogy én azt előre eltervezem, emiatt az ígért recept is csúszik néha egy kicsit.






Hozzávalók:
8 darab nagyobb rúdhoz
50 dkg finomliszt átszitálva
2,5 dkg friss élesztő
3 dl langyos tej
1 teáskanál kristálycukor
1 teáskanál só
5 dkg vaj (esetleg zsír vagy margarin)

A töltelékhez:
15 dkg szeletelt kolbász
1 tömlős sajt - natúr vagy kolbászos
5 dkg reszelt trappista sajt

A tetejére:
1 kisebb tojás sárgája
1 teáskanál tej vagy víz
1 csapott evőkanál köménymag


Sütés előtt a tepsiben sorakozva



Elkészítés:
  1. Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk. 
  2. Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és összegyúrjuk a tésztát. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük (kb. 30-40 perc).
  3. A megkelt tisztát lisztezett munkalapon 5 mm vastag, téglalap alakúra nyújtjuk. A felét megkenjük a tömlős sajttal, rátesszük a kolbász szeleteket, megszórjuk a reszelt sajttal, majd a töltelék nélküli tészta részt ráhajtjuk a töltelékes részre, kicsit összenyomkodjuk. 
  4. Ezután 4 cm-es széles sávokat vágunk, majd minden sávot kettévágunk úgy, hogy az összehajtott résznél kb. 1 cm-nyi részt nem vágunk el, így a minden sáv két szárát össze tudjuk csavarni. (lásd az alsó fázisfotókon)
  5. A csavart rudakat sütőpapíros vagy vajazott/lisztezett tepsire sorakoztatjuk, a tetejüket lekenjük a tojásos tej keverékével, meghintjük köménymaggal. 
  6. Előmelegített 180 fokos, légkeveréses sütőben kb. 12 percig aranybarnára sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)



A munkafolyamatok képekben










Jó étvágyat!  

1 megjegyzés: