Sajtos-kolbászos csavart rudak

Nem csak mutatós, hanem valami isteni finom! Puha kelt tészta, a töltelék pedig kétféle sajt és kolbász. Klassz reggeli vagy egy könnyű leves után második fogás, de mivel lassan indul az iskolaszezon (ezzel egyidejűleg a reggeli kapkodás és rohanás kifulladásig), iskolai tízórainak is kitűnő, ha a gyermek nem részesül egész napos ellátásban az étkeztetés terén vagy ha nem ízlik neki az iskolai menü némelyik nap. (A menüt úgyis napokkal előre láthatjuk a suliban kifüggesztve, fel tudunk készülni rá egy finom péksüti sütésével - én így szoktam: ha látom, hogy némelyik nap olyan ételek vannak, melyeket Milán nem nagyon szeret, azokat nagy valószínűséggel nem is fogja megenni és hogy ne maradjon éhesen egész nap, olyankor csomagolok neki valami tízórait/uzsonnát. :)

A tegnap estére ígért receptet sajnos csak ma tudom megosztani, pedig annyira örülök, hogy ilyen sokan szeretitek a receptjeimet és olyan kedveseket írtok - nagyon jó érzés olvasni! Imádom ezt az egészet csinálni (sütni-főzni, fotózni, receptet írni), de jól esnek ám az ilyen biztató levelek és hozzászólások. Pláne, hogy egy 'hosszabbacska' nyaralás miatt úgy kizökkentem a receptek írásából... Nem beszélve arról, hogy a két kisfiam mellett - főleg egy 22 hónapos mellett - szinte soha nem úgy alakulnak a dolgok, mint ahogy én azt előre eltervezem, emiatt az ígért recept is csúszik néha egy kicsit.


A pöttyös kézműves kerámia megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:





Hozzávalók:
8 darab nagyobb rúdhoz
50 dkg finomliszt átszitálva
2,5 dkg friss élesztő
3 dl langyos tej
1 teáskanál kristálycukor
1 teáskanál só
5 dkg vaj (esetleg zsír vagy margarin)

A töltelékhez:
15 dkg szeletelt kolbász
1 tömlős sajt - natúr vagy kolbászos
5 dkg reszelt trappista sajt

A tetejére:
1 kisebb tojás sárgája
1 teáskanál tej vagy víz
1 csapott evőkanál köménymag


Sütés előtt a tepsiben sorakozva



Elkészítés:
  1. Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk. 
  2. Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és összegyúrjuk a tésztát. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük (kb. 30-40 perc).
  3. A megkelt tisztát lisztezett munkalapon 5 mm vastag, téglalap alakúra nyújtjuk. A felét megkenjük a tömlős sajttal, rátesszük a kolbász szeleteket, megszórjuk a reszelt sajttal, majd a töltelék nélküli tészta részt ráhajtjuk a töltelékes részre, kicsit összenyomkodjuk. 
  4. Ezután 4 cm-es széles sávokat vágunk, majd minden sávot kettévágunk úgy, hogy az összehajtott résznél kb. 1 cm-nyi részt nem vágunk el, így a minden sáv két szárát össze tudjuk csavarni. (lásd az alsó fázisfotókon)
  5. A csavart rudakat sütőpapíros vagy vajazott/lisztezett tepsire sorakoztatjuk, a tetejüket lekenjük a tojásos tej keverékével, meghintjük köménymaggal. 
  6. Előmelegített 180 fokos, légkeveréses sütőben kb. 12 percig aranybarnára sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)



A munkafolyamatok képekben










Jó étvágyat!  

Megjegyzések

  1. Jaj de finom lehet...úgy megkóstolnám.

    VálaszTörlés
  2. Az elkészített rudak lefagyaszthatók?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még nem próbáltam, de egész biztos, hogy le lehet fagyasztani.

      Törlés
  3. Én már többször sütöttem.Nagyon finom!👍

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szeretem a receptjeidet. Nagyon finomak és nagyon érthetően vannak leírva is. Már sokat megsütöttem. Van amit már többször is. Köszönöm.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Kövess Facebook-on:

Látogass el Instagram oldalamra is:

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban