Házi hamburger

Tegnap este olyan kellemes volt a teraszon üldögélve "vacsorázni", melyről készítettem 1-2 gyors fotót a Facebook oldalamra, és gondoltam, megkérdezem, Ti mit vacsoráztok...? Bár a vacsora szó egy kicsit most túlzás volt nálunk, hiszen csak hamburgert készítettünk a férjemmel. A zsemléket én sütöttem délelőtt, a férjem pedig este megsütötte a húst, no és persze a hozzá tartozó "egyebek" sem hiányozhattak. Nagyon finom, néha megkívánjuk. Bár a férjem ahogy öregszik, egyre kevésbé ragaszkodik az ilyesmikhez (hamburger, gyros, pizza), pedig régen szerette, de mostanában inkább a leveseket részesíti előnyben és hozzá a második fogást. Én viszont néha-néha vágyom hamburgerre vagy pizzára és gyrosra is, Milán pedig egyenesen imádja a pizzát és a hamburgert, ami két havonta szerintem simán belefér az étkezésbe.
Viszont a tegnapi hamburgerről nem akartam receptet megosztani, mivel nem néz ki tökéletesen, mert csak úgy gyorsan "összedobtuk" a férjemmel (de így legalább látszik, hogy házi :), ráadásul a fotó is nagyon egyszerű. De többen is kértétek este a receptet és maga a hamburger nagyon finom, ezért a kérésetekre természetesen leírom. Majd legközelebb készítek a receptleíráshoz jobb képeket és utólag kicserélem. 

Ha nem nyaralunk és nem kirándulunk, akkor nálunk a nyár ellenére is minden nap sül-fő itthon valami (sok új finomság is), csak bevallom, mostanában nincs kedvem és türelmem elővenni a fotós kellékeket és szépen beállított képeket készíteni. Most egy kicsit nekem is nyári szünet van. :) De azért majd igyekszem, mert nem tudom ősztől mire lesz időm... Nem mintha most tele lennék szabadidővel - pl. a következő 2 hétre egy alapos nagytakarítást tervezek az egész házban. A két kisfiam mellett egyedül ez nem lesz egyszerű feladat.




Hozzávalók a hamburgerzsemléhez:
9 darabhoz:
60 dkg finomliszt
2 dl langyos tej
2 evőkanál kristálycukor
2 dkg friss élesztő
1 teáskanál só
1 tojás
10 dkg natúr joghurt
fél dl olaj
+ 1 tojás a kenéshez a tetejére és szezámmag

A húspogácsához:
kb. 50 dkg darált sertéscomb
só és őrölt fekete bors

Az összeállításhoz:
9 vékony szelet sajt (nálam most sárga cheddar) 
1 vöröshagyma
1 lila hagyma
2 nagyobb paradicsom
1 uborka
1 kerti saláta
+ mustár, ketchup, majonéz ízlés szerint   
pici vaj


A zsemlék elkészítése:
  1. A tejben elkeverünk 1 teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük, de nem futtatjuk fel. Egy tálba szitáljuk a lisztet, összekeverjük a sóval és a maradék cukorral - a közepébe mélyedést csinálunk, ide beleütjük a tojást, beleöntjük a joghurtot, az olajat és az élesztős tejet.
  2. Kézzel vagy géppel is dagaszthatjuk: amikor a tészta szép sima és kezd fényesedni és nem ragad a tálhoz (vagy a kezünkhöz), egy konyharuhával letakarjuk és 45 percig kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát óvatosan kiborítjuk az enyhén lisztezett gyúrótáblára és 9 egyforma darabra vágjuk, melyeket gömbölyűre formálunk és letakarva 15 percig kelesztjük.
  4. Ezután ismét átformázzuk a zsemléket: miközben a tésztát az óra járásával egyező irányba folyamatosan forgatjuk, körben a szélét alulról visszahajtjuk - ezt addig végezzük, míg szép gombócot kapunk. Ekkor a tenyerünkkel szabályos kis cipóra igazítjuk.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsire/sütőlemezre sorakoztatjuk őket - egymástól picit távolabb. A tetejüket lekenjük a felvert tojással és kb. 30 percig a duplájára kelesztjük.
  6. Közben előmelegítjük a sütőt 170 fokra (alsó-felső sütés), majd a zsemlék tetejét ismét lekenjük a felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal és kb. 20-25 alatt aranybarnára sütjük. 
  7. Sütés után rácsra téve hűlni hagyjuk.   
A húspogácsa elkészítése:
Mielőtt elkészítjük a húspogácsákat, előtte a paprikát, paradicsomot, uborkát, hagymát megmossuk, megtisztítjuk és vékonyra szeleteljük. A salátát megmossuk.
  1. A darált húst ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd 9 egyenlő gombócra osztjuk. A gombócokat tenyerünkkel szétlapítjuk kb. 1,5 cm vastag húspogácsára.
  2. Ha grillserpenyőben sütjük, akkor nem kell alá olaj, ha viszont sima teflonserpenyőben sül, akkor pici olajat csepegtetünk alá és így sütjük a húspogácsák oldalát közepes lángon 2-2 percig. Ha biztosak szeretnénk lenni, hogy szépen átsüljön, amikor átfordítottuk a húsokat a másik oldalukra, az utolsó percben tehetünk a serpenyőre egy fedőt, így egész biztos, hogy jól átpárolódik a hús közepe is. Viszont ugyanebben az időben, tehát az utolsó 1 percben tegyünk minden hús tetejére egy szelet sajtot is, hogy ráolvadjon.
Összeállítás:
  1. A zsemléket vágjuk ketté: egy serpenyőbe tegyünk picike vajat (tényleg csak picit) és minden zsemlét vágott felét pirítsuk meg egy kicsit (a zsemle alsó és felső vágott felét is). 
  2. Ekkor a zsemle alsó felére jöhet a húspogácsa a ráolvadt sajttal, majd ízlés szerint mehet rá a saláta, paradicsom-, uborka-, paprika- és hagyma szelet. 
  3. Tehetünk rá ízlés szerint ketchupot, majonézt, mustárt is, majd ráhelyezzük a zsemle tetejét.
Tipp:
Természetesen fele mennyiséggel is lehet készíteni a zsemlét, a húst és a többi hozzávalót is. (Mi többen fogyasztottuk, nem csak a család, ezért készítettünk ekkora mennyiséget.)

    

Jó étvágyat!   

Megjegyzések

  1. Szerintem sose bánd, hogy nem készült beállított kép, ez sokkal hangolatosabb! A beállított képekkel az a baj, legalábbis nálam, hogy az már ad egy képet milyennek kell lennie az elkészült ételnek. Nyilván én nem fogom tudni ugyanúgy tálalni, fotózni, és ezért gyakran csalódom az ilyen magazinfotókban.
    Egyébként gyönyörű a kis teraszotok - amennyit látok belőle :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen - a terasz valóban nagyon hangulatos, imádom - kedves vagy. :)

      Mi az egyszerű reggelit is mindig szépen megterített, fehér abroszon fogyasztjuk, mert a férjem minden családi étkezést így szeret (megterítve fehér terítőn az egész család az asztalnál ülve). De a hamburger furcsán nézne ki szépen megterített asztalnál.

      Egyébként én szeretem a beállított képeket, de az utóbbi hónapokban a pici fiam mellett, aki közben jön-megy, pakol, rámol... nincs elég időm és lehetőségem szépen elővenni a fotózáshoz szükséges kellékeket, beállítani, megkomponálni a tárgyakat, ételt, emiatt nem nagyon van kedvem így a fotózáshoz sem. De ez most egy ilyen időszak, nem sürgetem az időt, mert imádom a kisfiam cuki korszakát! :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban