2018. május 29., kedd

Cseresznyés lepény

Még a múlt szerdán készítettem ezt a nagyon egyszerű cseresznyés lepényt. Először sütöttem ezt a verziót - Anyukám régi, foszlott süteményes könyvéből néztem ki. Annyira finom, puha, vajas a tésztája, igazán eteti magát. Az adag egy kis méretű tepsihez elég, azonnal el is fogyott, mivel a szüleim is nálunk voltak (épphogy csak elég volt). Emiatt sütés utáni fotót nem tudtam készíteni, csak egy sütés előtti egyszerű képet. De mivel tényleg annyira finom, úgy gondoltam, ezzel az egy fotóval is megosztom a receptet. Újra elkészítem majd a sütit és pótolom utólag a sütés utáni képeket. Egyébként más gyümölccsel is készíthető: meggyel, málnával, szederrel, barackkal...




Hozzávalók:
kb. 20x25 cm-es tepsihez
10 dkg puha vaj
10 dkg kristálycukor (vagy nyírfacukor/eritrit)
6 közepes méretű tojás
7 dkg finomliszt (vagy zabpehelyliszt/tönkölybúzaliszt)
3 dkg zsemlemorzsa
8 g sütőpor vagy 1 kávéskanál szódabikarbóna
 1 kávéskanál őrölt fahéj
cseresznye ízlés szerint


Elkészítés:
  1. A megmosott cseresznyét kimagozzuk és félretesszük lecsöpögni.
  2. A tésztához a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral (fehéredésig), hozzákeverjük a vajat is, majd hozzászitáljuk a sütőporral és fahéjjal elkevert lisztet, ezután a zsemlemorzsát is. Jól összekeverjük. Végül hozzáforgatjuk a keményre vert tojásfehérje 1/3-át - ezzel még lehet gyorsan összekeverni, hogy fellazuljon a tészta. Majd hozzáadjuk  a tojáshab 2/3-át is, de ezzel már óvatosan keverjük össze, hogy ne törjük össze a habot. 
  3. A masszát vajazott/lisztezett tepsibe egyengetjük, melynek tetejére rászórjuk a kimagozott cseresznyéket, amiket előtte pici lisztben megforgattunk. 
  4. Előmelegített 160 fokos légkeveréses sütőben kb. 25-30 percig sütjük, amíg szép aranybarna lesz a teteje. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet! Végezzünk tűpróbát!)
  5. Négyzetekre szeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.

Jó étvágyat!       


Amikor a múlt csütörtök délután hazahoztam Milánt az iskolából, kiszálltunk az  autóból, átölelte a derekamat és azt mondta: "Anya, mindig nagyon tetszel nekem, de ma különösen!". Össze-vissza puszilgattam, annyira imádom! Mivel nagyon szeret fotózni (2 éve neki adtam a régi kis gépemet), kint kellett maradnom a kertben, Ő beszaladt a fényképezőgépéért és készített rólam egy képet. Általában úgy készít rólunk képeket, hogy dőlünk-borulunk a fotókon, mert nem mindig tartja egyenesen a gépet + néha beleremeg a keze is és ilyenkor homályos/remegős a kép is, de ez most nagyon jól sikerült!! Az már más kérdés, hogy én nem nagyon szeretem az "egyedül pózolós" képeket... igazából nem is tudok pózolni, nem tudok mit kezdeni magammal ilyenkor. :) Most sem húztam ki magam rendesen, nem tudtam hová tenni a kezemet, de a kép mégis nagyon kedves számomra, szép emlék marad!



 

6 megjegyzés:

  1. Gabika, a 10 dkg vajat a cukorhoz, és a tojás sárgájához kell adni az elején? Köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük és hozzáadjuk a vajat stb. :)
      Jó sütést kívánok!

      Törlés
  2. Nagyon jó kis recept, tegnap este kipróbáltam. Ma is kell sütnöm belőle. :)
    Köszönöm! Üdv. Erika

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom, gyorsan elfogyott nálunk is.

    VálaszTörlés
  4. I seriouѕly love your site.. Great colогs & theme.
    Did you builԁ this sitе yourself? Ρlеase rеplу bacκ as I'm
    hoping to create my own site аnd would lіke tο fіnd out wheгe
    you got this from or exactly ωhat thе
    theme is namеd. Apprеciate it!

    Μy web blog ... DESIGN

    VálaszTörlés