Hamis leveles tészta

5 perc alatt összegyúrjuk a tésztát, majd betesszük egy éjszakára a hűtőbe és másnap kedvünk szerint formázzuk, valamint ízlés szerint töltjük (lekvárral, dióval, mákkal, túróval, mogyorókrémmel, vagy akár sós töltelékkel is). Beleszerettem ebbe a tésztába, mert nem kell hajtogatni, mégis valóban leveles lesz az állaga sütés után. Sőt, még egy kicsit a hájas tésztához is tudnám hasonlítani. Nagyon tudom Nektek ajánlani ezt az egyszerű alaptésztát!




Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
20 dkg vaj
egy csipet só
6 evőkanál meleg víz
1 evőkanál 20 %-os ecet 
(vagy 2 evőkanál 10 %-os ecet)
 

MÁR  K É T  S Ü T E M É N Y E S  K Ö N Y V E M  IS MEGJELENT!

Megrendelhetők a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:



Elkészítés:
  1. A lisztben elkeverjük a csipet sót, elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a meleg vizet + az ecetet és alaposan összedolgozzuk, összegyúrjuk gombóccá.
  2. Becsomagoljuk egy fóliába és minimum 12 órára betesszük a hűtőbe.
  3. Másnap újra átgyúrjuk és enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk 3-4 mm vastagra, majd ízlés szerint formázzuk, töltjük.
Az alábbi süteményeket készítettem ezzel a tésztával:

SZERELMESLEVÉL SZILVALEKVÁRRAL TÖLTVE recept az alábbi linkre kattintva:

MINI SAJTOS ROLÓ recept az alábbi linkre kattintva:




Jó sütést!
 

Megjegyzések

  1. Nagyon tetszik a recept..... de van egy kérdésem, gondom......
    Barna rizs lisztből ez elkészíthető ??????? / én csak azt használhatom..../
    Köszönöm szépen , ha válaszolsz !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mária!
      Rizslisztet nagyon ritkán használok - ezt a tésztát pedig még nem próbáltam más liszttel - emiatt ebben sajnos nem tudok tanácsot adni.

      Törlés
  2. Szia! Kérdezném, hogy a vaj az vaj vagy margarin is jó? köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Timi!
      Teavajat szoktam használni ennél a receptnél, de ha szereted a margarint, azzal is készítheted nyugodtan.
      Jó sütést!
      Üdv.: Gabriella

      Törlés
  3. Én már évek óta használom ezt a receptet,csak hideg vízzel.Sajtos rudat mindig ebből csinálom,de akkor még 8 dkg reszelt sajtot adok a tésztához.A hűtőben napokig is eláll,ha van időnk és kedvünk felhasználhatjuk krémes ( akkor 2 lapot sütünk a tepsi hátulján belőle ),vagy sajtos rúd készítéséhez .Én is ajánlom kipróbálásra mindenkinek :)

    VálaszTörlés
  4. Nekem is van egy házi leveles tészta receptem, hasonló a tiédhez, csak azt hajtogatni is szoktam. Kipróbálom majd ezt is, mert egyszerűbbnek tűnik. Köszi a receptet :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen Katalin.
      Nekem most a két gyerek mellett nem igazán van időm a hajtogatásra, ezért próbáltam ki ezt a hajtogatás nélküli, éjszakai pihentetős verziót és nagyon megszerettem! :)

      Törlés
  5. Viszem én is ( szintên idohiany miatt).

    VálaszTörlés
  6. Az en tesztäm kb 18 orät volt a hütöben. Mär kivettem egy oräja, de meg mindig nagyon kemeny. Mär kezdem feladni a remenyt, hogy lesz belöle valami.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bízom benne, hogy nem a fagyasztóba tetted, mert akkor kell neki vagy 10 óra, mire kienged. Ezt a tésztát csak a hűtőbe kell tenni! De attól is függ, hogy a hűtő kinek hányas fokozatra van állítva... Nálam a hűtő mindig csak 2-es fokozaton megy, nincs maximumra állítva, így a tésztám nem lesz kőkemény, ha beteszem egy éjszakára. Amint kivettem a hűtőből, rögtön tudtam nyújtani.
      Egyébként keresd vissza a Fb oldalamon ennek a tésztának a bejegyzését/megosztását és ott láthatod, hogy amióta kitettem ezt a receptet, többen is elkészítették és mindenkinek tökéletesre sikerült és nagyon ízlett.
      Különben semmi gond nem lesz a tésztáddal... várd ki türelmesen, míg nyújtható állapotba kerül és tetszés szerint nyújthatod, formázhatod, töltheted. :)

      Törlés
    2. Ma kipróbáltam és nagyon jó lett a lekváros papucsom! Többször is fogom használni ezt a tésztát legközelebb kakaós csigához! Köszönöm!


      Törlés
  7. Köszönöm Gabicsek, igen a türelem segitett :-) finom sajtos baconos csavart keszült belöle

    VálaszTörlés
  8. Most vettem észre ezt a tésztádat kifogom próbálni én is !Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen Éva. Szerintem tetszeni, ízleni fog.

      Törlés
  9. Lehet hülye kérdés,de lehet azért hajtogatni?köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet hajtogatni. De ha hajtogatni szeretnéd, akkor az igazi vajas tésztát ajánlom.

      Törlés
    2. Köszönöm,☺nagyon sok receptedet kipróbàltam màr,pontossak és nem csalódik az ember,további sok sikert és gratulàlok a blogodhoz.

      Törlés
  10. Szia!Most találtam meg ezt a receptet.Kifogom próbálni mert az igazi nagyon macerás 3x hajtogatni,ja meg halyat nem lehet kapni.
    Udv.Julika

    VálaszTörlés
  11. Csodasak a receptjeid ,sokat kiprobaltam gratulalok

    VálaszTörlés
  12. Kedves Gabriella. Meg szeretnem kerdezni, hogy ha kremeshez akarnam felhasznalni ezt a tesztat, milyen mereture lehet kinyujtani? Mennyire lenne elegendo? Koszonom elore is a valaszodat. Nagyon jok a receptjeid, kiprobaltam mar egy parat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva!
      Az általában leírt krémes receptekhez elegendő ez a tésztamennyiség, jó vékonyra kell nyújtani. Bár én még nem készítettem krémest, de több kedves blogolvasó is jelezte már nekem, hogy készített krémest ebből a tésztából és nagyon jó volt - elég volt a tészta a receptekben leírt krémeshez.

      Nagyon örülök, hogy tetszenek a receptjeim.
      További kellemes időtöltést kívánok a blogomon és jó sütést-főzést!
      Üdv.: Gabriella

      Törlés
  13. Én is sütöm ezt a tésztát ,sok hosszú éve. Szilvalekváros papucsnak is nagyon finom.Sokáig eláll,ha el nem fogy.

    VálaszTörlés
  14. Szia Gabriella! Lehet ezt a tesztat fagyasztani? Koszi es kellemes unnepeket ! <3

    VálaszTörlés
  15. Tetejét nem kell megkenni semmivel, mikor a sütőbe teszem?
    Két órai állás nem elegendő, kell egy éjszaka?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...én most Gabi helyett válaszolok!- nem elég a tésztának 2 óra pihenés!-kell. mint Gabi is írta min.12 óra !-különben olyan lapos, laska lesz belőle !(tapasztalat :D )

      Törlés
  16. Szia! Én ezt a tésztát sajtos, és szezámos rúdnak gondoltam. Mit gondolsz? Egyebkent, Áldott Karácsonyt Kívanok Nektek! 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kata!
      Tökéletes annak is.
      Kellemes készülődést, szép Karácsonyt kívánok én is ! :)

      Törlés
  17. Jó estét kívánok. Ma gyurtam be a tésztát . Sos lesz belőle . Hány fokon kell sütni és mennyi ideig? Köszönöm szépen . Timi

    VálaszTörlés
  18. Kedves Gabriella ! Nagyon finom ez a leveles tészta, sokkal egyszerűbben lehet készíteni, mint a hajtogatósat, és a vég eredmény ugyanolyan finom.Köszönöm szépen.

    VálaszTörlés
  19. Ma kipróbáltam 2 szál túrós rétes lett belőle. Köszönöm a receptet nagyon jó.

    VálaszTörlés
  20. Szia Gabika! Én elfeleztem a tésztát, sajtos rúd és szilvas papucs lett belőle egyszerre. Előzőleg krémes lapot sütöttem. Mindegyik nagyon jól sikerült! Köszönöm a receptet, nagyon szeretem!

    VálaszTörlés
  21. Jó reggelt és ha csak 2-3 órát pihentetjük a tésztát

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, még nem próbáltam, lehet, hogy elég annyi idő is. Eddig én egész éjszakára a hűtőben hagytam.

      Törlés
  22. Én durumliszttel fogom kipróbálni szilvás papucsnak.

    VálaszTörlés
  23. Kedves Gabriella! Köszönöm ,hogy meg osztottad a receptedet,nagyon jónak tűnik,hamarosan ki próbálom!!Köszönöm szépen!!

    VálaszTörlés
  24. Kedves Gabriella! Milyen hőfokon és mennyi ideig kell sütni?

    VálaszTörlés
  25. Meddig és milyen fokozaton kell sütni ? Köszönöm :)






    VálaszTörlés
  26. Sütési időt, és hőfokot légyszi!!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Attól függ, mit sütünk a tésztából, mekkora a sütemény, milyen töltelékkel készítjük... De kb. 180 fok légkeverés 20-25 percig.

      Törlés
  27. Búrkiflihez kerestem könnyen, gyorsan elkészíthető tésztát tésztát, így találtam rá a tiédre. Szerinted lehet búrkiflihez használni? Köszönöm előre is a válaszodat. Éva

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban