Szerelmeslevél - szilvalekvárral töltve
Roppant egyszerű kis sütemény, mivel a hamis leveles alaptésztából készítettem. Vagyis este összegyúrjuk a tésztát 5 perc alatt, mindössze 5 alapvető hozzávalóból, éjszakára betesszük a hűtőbe pihenni minimum 12 órára (de ha esetleg néhány órával tovább áll a hűtőben, mint 12 óra, mert nincs időnk hamarabb elkészíteni, az sem gond) és másnap formázzuk, töltjük, sütjük. Ehhez a tésztához a jó érett, házi szilvalekvár különösen jól passzol!
Emlékeztek a '80-as években kapható szerelmeslevél (leveles tésztájú) süteményre, ami vegyes gyümölcs lekvárral volt kapható? Itt nálunk legalább is akkoriban az nagy sláger volt a péksütemények terén. Az iskolabüfében imádtam és elég gyakran vásároltam. Ez is ugyanolyan finom (vagy még finomabb, mert házi szilvalekvárral töltöttem). Viszont én nem készítettem olyan nagyokra, mint amilyenek régen voltak, hanem kis csinoskákra formáztam őket. (Ezt az egyszerű receptet hetek óta készülök feltenni a blogra és most végre ez is felkerült - lassan csak utol érem magam.)
Hozzávalók:
kb. 40 darabhoz
30 dkg finomliszt
20 dkg vaj (esetleg 25 dkg margarin)
egy csipet só
6 evőkanál meleg víz
1 evőkanál 20 %-os ecet
(vagy 2 evőkanál 10 %-os ecet)
+ a töltelékhez kb. 20 dkg jó érett házi szilvalekvár
vagy süthető lekvár
és a tetejére 1 felvert tojás, valamint pici porcukor
A SÜTEMÉNYES KÖNYVEM megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
egy csipet só
6 evőkanál meleg víz
1 evőkanál 20 %-os ecet
(vagy 2 evőkanál 10 %-os ecet)
+ a töltelékhez kb. 20 dkg jó érett házi szilvalekvár
vagy süthető lekvár
és a tetejére 1 felvert tojás, valamint pici porcukor
A SÜTEMÉNYES KÖNYVEM megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
https://pottyosotthon.hu
Elkészítés:
- A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a meleg vizet + az ecetet és alaposan összedolgozzuk, összegyúrjuk. Gombóccá alakítjuk és fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe éjszakára (minimum 12 órára).
- Másnap átgyúrjuk és enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 4 mm vastagra, téglalap alakúra. 5x5 cm-es négyzetekre vágjuk, mindegyik közepére teszünk 2 kávéskanálnyi szilvalekvárt, majd a felvert tojással megkenjük a négyzetek széleit.
- A két szemben lévő csücsköt egymásra hajtjuk, tehát háromszögeket készítünk - lásd az alsó képen (az előzőleg tojással lekent szélei jól összeragadnak, nem nyílnak szét majd sütés közben sem). A tetejüket is lekenjük a maradék felvert tojással.
- Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Tálalás előtt meghintjük a tetejét porcukorral.
Jó étvágyat!
Nagyon guszták, ezek szerint jól bevált az új tésztarecepted :-)
VálaszTörlésKi fogom probalni, nagyon finom lehet! Nem ide tartozik, de leirom: Amiota olvastam a zabpehelylisztes palacsinta receptet Nalad, en is csak ugy keszitem a palacsintat! Nagyon tetszik a blogod.
VálaszTörlésSzerintem ízleni fog ez is Annamária.
TörlésÖrömmel olvasom, hogy kipróbáltad a zabpehelylisztes palacsinta receptet és neked is kedvenced lett. :) Köszönöm, hogy megírtad.
Niente uovo nell'impasto...molto interessante!!!
VálaszTörlésBuona giornata
Interessante e delizioso! :)
TörlésCiao Mila!
Holnap kipróbálom, mert nagyon guszta.
VálaszTörlésNagyon finom lett!
VálaszTörlésHa 2 napig áll a hűtőben a tészta az baj? Köszönöm
VálaszTörlésNem baj, nyugodtan elkészíthető. Csak mivel a hűtőben jó kemény lesz annyi ideig, érdemes kis ideig kint hagyni a konyhapulton, hogy enyhüljön. Persze nem kell megvárni, hogy túl lágy legyen, csak annyi ideig álljon a pultra kitéve, amíg könnyebben lehet nyújtani, nem olyan kemény már.
TörlésSzia!
VálaszTörlésÉs ilyen guszta szilvalekvárt HOGYAN kell készíteni?
Imádom a recepteidet!
Szia Gabriella!
VálaszTörlésEsetleg vaj helyett zsírt is használhatok?
Szia Gabriella!
VálaszTörlésSzeretnélek megkérdezni, hogy vaj helyett esetleg zsírt is használhatok? Válaszodat előre is köszönöm!