Mini sajtos roló

Sajtos roló is található már itt a blogomon, csak akkor nagy méretben készítettem bolti leveles tésztával. Most a mini roló formámat avattam fel, ami megvan 4-5 éve, de még soha nem használtam, pedig olyan csinoskák és guszták ezek a kis rolók! Ráadásul most a házi hamis leveles tésztával készítettem, amit csak ajánlani tudok, mert isteni ropogós és omlós is egyben - valamint 5 perc ennek a tésztának az összeállítása. Persze nyugodtan lehet készíteni bolti leveles tésztával is. A sajtos krém majdnem ugyanaz, mint a nagy sajtos rolónál, csak egy kicsit változtattam rajta - nagyon finom lett!
Egyébként amikor kinyújtottam és felcsíkoztam a tésztát, kitettem a Facebook oldalamra találós kérdésnek ezt az egyszerű fotót a munkafolyamatról, melyről olyan ügyesen kitaláltátok, mi készül belőle. Biztos, Ti is szeretitek... :)








Hozzávalók a tésztához:
kb. 36 darab mini rolóhoz
30 dkg finomliszt
20 dkg vaj
egy csipet só
6 evőkanál meleg víz
1 evőkanál 20 %-os ecet 
(vagy 2 evőkanál 10 %-os ecet)

Tipp: Készíthető bolti leveles tésztával is.

A sajtkrémhez:
3 dl tej
3 tojássárgája
2 dkg finomliszt
8-10 dkg krémsajt
15 dkg reszelt félkemény sajt
(trappista, gouda, edami, pannónia, cheddar...)
só ízlés szerint
őrölt bors ízlés szerint
1-2 csipet őrölt szerecsendió (elhagyható) 
10 dkg szobahőmérsékletű vaj

+ 1 kisebb tojás felverve a kenéshez
a díszítéshez 7-8 dkg reszelt sajt



A pöttyös termékek megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:


Elkészítés:
  1. A tésztához a lisztben elkeverjük a csipet sót, elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a meleg vizet + az ecetet és alaposan összedolgozzuk, összegyúrjuk gombóccá.  
  2. Becsomagoljuk egy fóliába és minimum 12 órára betesszük a hűtőbe.
  3. Másnap kivesszük a tésztát a hűtőből és 15-20 percet pihentetjük szobahőmérsékleten. 
  4. Addig elkészítjük a krémet: simára keverjük a tojássárgákat a liszttel (ügyes, gyors mozdulatokkal csomómentesre). Majd fokozatosan felengedjük a tejjel és sűrű krémmé főzzük alacsony lángon folyamatosan kevergetve. 
  5. Levesszük a tűzhelyről a krémet és belekeverjük a krémsajtot, majd a reszelt sajtot is. Ízesítjük ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval. (A szerecsendióval óvatosan: nagyon finom pikáns ízt ad a krémnek, viszont elég intenzív az aromája!) Kavargatva kihűtjük a krémet.
  6. A vajat kihabosítjuk és összekeverjük a sajtkrémmel - habverővel habosítunk még rajta, hogy könnyebb állaga legyen a krémnek.
  7. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 4 mm vastag téglalapra és felcsíkozzuk. A csíkok 1 cm szélesek legyenek és kb. 35 cm hosszúak. 
  8. A habroló formákat enyhén megvajazzuk és feltekerjük rá a tésztacsíkokat. 
  9. Lekenjük a felvert tojással, sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk. Előmelegített 180 fokos, légkeveréses sütőben kb. 17-20 percig sütjük aranybarnára. (Ne legyenek nagyon világosak, de túl barnák sem!)
  10. A krémet kinyomózsákba tesszük és megtöltjük a rolókat, két végüket belemártjuk a reszelt sajtba.
  11. Aznap fogyasztva is finom, viszont másnapra még finomabb, mert összeérnek az ízek a krémben. Zárt dobozban, hűtőben tároljuk!




Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. GABICSEK , ezt nem lehet tortaszerűen megcsinálni , ? úgy , mint a krémest - mondjuk .. hogy ne kelljen rolo készítéssel kínlódni ??úgyis elfogy nanoszekundumnyi idő alatt ..... ..és ha netán meg lehet ( légyszi , légyszi lehessen !!).. akkor mivel van pl a krémes felkockázva ??..még azt mondjuk nem csináltam , nem is tudok róla semmit ..köszi !!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gabika! Megmondanád, hogy pontosan milyen krémsajtot használsz hozzá? Én Medve natúr krémsajtot vettem, és kicsit fura mellékíze volt. :) köszönöm szépen válaszod! Anita

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Anita! Ha jól emlékszem, Hajdú krémsajtot szoktam ehhez használni - ezt lehet kapni natúrban és enyhén sós változatban is. Nagyon finom és selymes... Jó sütést! :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban