Zsúrpogácsa

Gyors, olcsó, omlós, finom! Ez a recept is a fél órás kategóriába tartozik - mármint hogy fél óra alatt elkészíthető. Első ránézésre nem is gondolnánk, mennyire finom, omlós pogácsáról van szó - még másnap is. Gyors vendégvárónak kitűnő, vagy kirándulásra nassolni valónak, de reggelire is jó a tea, tej, kávé mellé (attól függően ki milyen italt szeret reggelire).




Hozzávalók:
kb. 45 db-hoz 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval készítve
50 dkg finomliszt
20 dkg hideg zsír
fél evőkanál só
1 csomag sütőpor (12 g)
1 tojás
kb. 2 dl tejföl
+ a tetejére egy kisebb tojás felverve


A pöttyös kézműves kerámia megvásárolható a webáruházban az alábbi linken:

www.pottyosotthon.hu 

 
Elkészítés:
1. A liszttel összekeverjük a sót és a sütőport, elmorzsoljuk benne a zsírt, hozzáadjuk a tojást és annyi tejfölt, hogy egy jól gyúrható, nyújtható tésztát kapjunk.
2. Kinyújtjuk ujjnyi vastagra (kb. másfél cm vastagra), a tetejét berácsozzuk késsel, majd egy 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval (ennek híján egy kis pohárral) kiszaggatjuk. (A lemaradó tésztarészeket újra összegyúrjuk, nyújtjuk, rácsozzuk, szaggatjuk.)
3. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, a tetejüket lekenjük felvert tojással (esetleg megszórhatjuk kis reszelt sajttal) és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük. Ne süssük túl, mert kiszáradhat! (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)




Egy hét csúszással tudtak jönni a munkások, de ma végre elkezdték építeni a nyári konyhát + a kerti tároló épületet. A férjem a múlt hétre vett ki másfél hét szabadságot, hogy itthon legyen az építkezés ideje alatt, de mivel a munkások nem tudtak jönni a múlt héten, kirándulással töltöttük a napokat, hogy addig is hasznosan, élményekkel teljen az idő a kis szőke hercegem számára. 😊 Most viszont elkezdődött az építkezés a kertben, mellyel egy időben a lakásban folyik a falburkolás (itt ülök a felfordulás közepén, mint kakas a szemétdombon). Ha a falburkolás befejeződik valamikor, következik a lakásban a festés 5 helyiségben (ami a konyhát is érinti) és a ház külső fala is át lesz színezve, mert az évek alatt kifakította a nap + most már egyébként is más kültéri falszín tetszik. De akkor már a kerítés falrészét is színezni kell, hogy passzoljon a ház színéhez + át kell festeni a kerítés betéteket is. Egyszóval rengeteg munka vár ránk, közben azért majd megyünk nyaralni is, mert Milánnak családi nyaralási élmény is kell (Zalán még úgysem fog rá emlékezni, csak majd a fotókról). 
Nagyon bízom benne, hogy októberre végzünk ezzel a sok munkával, mire eljön az esős, hűvös, rossz idő és élvezhetjük a hangulatos, szép házat. 😊 Annyira várom már! De most még egyelőre ott tartok, hogy nagyon nehéz dönteni olyan kérdésekben, hogy mi hol legyen, hogy legyen, milyen színű legyen stb. A férjem minden ilyen döntést rám hagy, bízik az ízlésemben. Kíváncsi vagyok a végeredményre, remélem, fog tetszeni.
Új receptek lesznek-e októberig, nem tudom... de biztos lesznek. Ha sütök-főzök valami újat és lesz lehetőségem, időm fotózni a felfordulás közepette, akkor természetesen hozom a blogra is. Éjszakánként biztos lesz kis időm receptet szerkeszteni. ...hogy kedvem lesz-e a fáradtságtól, az már más kérdés. 😉 

Jó étvágyat!       

Megjegyzések

  1. Nem volt itthon zsír, ezért margarinnal és vajjal helyettesítettem, a tejfölt pedig kefírrel. Igy is nagyon finom, puha lett.
    Köszönöm ezt a receptet is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen Dytke, örülök, hogy elkészítetted és ízlik. :) Köszönöm, hogy megírtad.

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban