2017. július 15., szombat

Csokoládés szalámi

Egy igazi nosztalgia édesség gyerekkorból, melyet mindenki ismer. 11-12 éves koromban ez volt az első "sütemény", melyet egyedül elkészítettem úgy, hogy senki nem volt otthon - meglepetésként szántam a szüleimnek, amikor hazaérkeznek a munkahelyükről. Nagyon ízlett Nekik. 😊 
Régóta nem csináltam, pedig már akartam tavaly és tavalyelőtt karácsonyra is, mert ezt leginkább akkor szokták, de valahogy nem jött ki rá a lépés. A múlt heti nagy melegben viszont valami sütés nélkülit akartam készíteni családi nasinak és ez lett belőle. Egyébként nem gondoltam, hogy ennyire "kapós" lesz. Amikor elővettem a hűtőből a fotózáshoz, a kisfiam és férjem is ott toporogtak arra várva, hogy ehessék és mire csináltam volna képet a levágott szeletekről, addigra mindig megették. 😋 Így viszont semmi kedvem nem volt fényképezni, de azért kattintgattam néhány képet, melyek 1 hete azt várják, hogy idekerüljenek. 😊






Hozzávalók:
1 rúdhoz
20 dkg vaj
15 dkg kristálycukor
5 dkg holland kakaópor (hagyományos kakaópor is lehet)
1 dl tej
10 dkg háztartási keksz apróra tördelve
20 dkg darált háztartási keksz
1 evőkanál rum
5 dkg mazsola


A pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:



 

Elkészítés:
1. A tejet a cukorral felforraljuk, közben kevergetjük, hogy a cukor elolvadjon. Ekkor beletesszük a vajat, alacsony lángon megolvasztjuk benne. 
2. Lekapcsoljuk alatta a lángot, belekeverjük a rumot. (Ha gyerekek is esznek belőle, akkor hagyjuk ki belőle a rumot, vagy esetleg rumaromával helyettesítsük!)
3. Az apróra tördelt kekszet összekeverjük a darált keksszel, a kakaóporral és a megmosott mazsolával. Végül hozzáöntjük a tejes keveréket. Alaposan összeforgatjuk és 30 percig állni hagyjuk. Ezután hengerré formázzuk és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük minimum 3-4 órára vagy egy egész éjszakára. 
4. Szeletelés előtt kívülről meghempergethetjük porcukorba ízlés szerint. (Én csak nagyon kevés porcukorba hempergettem, de ha valaki fehér külsejű "szalámit" szeretne, akkor lehet bővebben hempergetni a porcukorba.)


 

Az utóbbi években sok felkérést kapok tv csatornáktól és újságoktól szereplésre. Hét elején is felkeresett az egyik országos kereskedelmi tv csatorna, mert szeretnék, ha részt vennék az új gasztro reality műsorukban, amely sütéssel kapcsolatos. De mivel én nem szeretek szerepelni és a sütés számomra csak hobbi, végül mindig úgy döntök, hogy nem veszek részt ezekben a műsorokban. Ráadásul a pici fiam mellett most nem szívesen utazgatnék gyakran Budapestre. Tehát továbbra is csak itt a blogon találkozunk. 😊


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése