Omlós vajas pogácsa

A legfinomabb omlós vajas pogácsa receptjét mutatom, melyet elkészíteni is egyszerű, nem kell hajtogatni. Bár kétségkívül a hajtogatott verzió is csoda finom, de próbáltam kikerülni ezt a műveletet az idő hiánya miatt.
Gyerekkoromban ez volt a kedvencem - az iskola büfében elég gyakran vásároltam.




Hozzávalók:
kb. 30 darab pogácsához
60 dkg finomliszt
   25 dkg vaj
2 púpos kávéskanál só
0,5 dl langyos tej
1 kávéskanál kristálycukor
5 dkg friss élesztő
2 doboz 150 g-os tejföl
+ 5 dkg olvasztott vaj a kenéshez
és 1 felvert tojás a tetejére


MÁR  K É T  S Ü T E M É N Y E S  K Ö N Y V E M  IS MEGJELENT!

Megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
 


Elkészítés:
  1. A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt 5-10 perc alatt. Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, végül a tejfölt is (a tejfölt fokozatosan adjuk hozzá, mert nem biztos, hogy kell az egész - ne legyen se kemény, se ragacsos a tészta). Összegyúrjuk és letakarva kb. 30 perc alatt duplájára kelesztjük.
  2. A tésztát kinyújtjuk 5 mm vastag téglalap alakúra, megkenjük olvasztott vajjal, feltekerjük, mint a piskótatekercset és kettéhajtjuk (lásd az alábbi képen). Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és 30 percig kelesztjük.
  3. A kettéhajtott, kelesztett tésztát ezután kinyújtjuk 1,5-2 cm vastagra, késsel berácsozzuk a tetejét, kiszaggatjuk egy kb. 6 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval és sütőpapíros tepsire helyezzük. (A lemaradt tésztát összegyúrjuk, újból kinyújtjuk, berácsozzuk, szaggatjuk.) A tetejüket lekenjük a felvert tojással. 4. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 15-17 percig sütjük. (A sütési idő tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)



Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Hűha, csupa mosoly minden darabja és tálalóedényke is nagyon aranyos! ;)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom volt!

    Anita

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ízlett Anita.
      Köszönöm, hogy megírtad.

      Törlés
  3. Nagyon finom lett!!! Köszi Gabi a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen Nóri, nagyon örülök, hogy ezt is megsütötted és ízlik.

      Törlés
  4. Én a pogácsát nem tejföllel csinálom,hanem kefirrel,az én tapasztalatom az,hogy a kefirtől nem lesz olyan tömött a tészta mint a tejföltől.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom lett, köszönöm a receptet. 😊

    VálaszTörlés
  6. KöszönömKöszönöm! Nagyon finom lett. 😋

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm! Nagyon finom lett. 😋

    VálaszTörlés
  8. Kedves Gabriella! Köszönöm neked ezt a fantasztikus receptet! Ma sütöttem, csodálatosan finom lett! :)
    Egyáltalán nem tömör, könnyed pogácsa! Isteni finom! <3

    VálaszTörlés
  9. tothgyorgyi61@gmail.com2019. december 9. 11:38

    A 25 dkg vajbol mennyit kell tenni a tésztájában és mennyit a lekenéshez?

    VálaszTörlés
  10. Most készítem, kel a tészta! Majd írom a véleményt! De biztosan finom! 😊

    VálaszTörlés
  11. Nagyon finom, köszi a receptet! 😘

    VálaszTörlés
  12. Nagyon köszönöm, a régebbi recepteket sajnos nem tudtam kiirni,mert eltüntek a gépemről, amit a n apokban a fb- feljöttek. Jobbulást a testvérednek!

    VálaszTörlés
  13. Nagyon finom lett, köszönöm 🤗. Olyan kérdésem lenne, hogy a tésztát pogácsa formában le lehetne fagyasztani és később csak sütni kell?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy elkészítetted és ízlik. :) Köszönöm, hogy megírtad.
      Még nem fagyasztottam, de le lehet fagyasztani nyers pogácsaként is. A nyert pogácsákat tedd tálcára szép sorban, így tedd be a fagyasztóba. Amikor már megfagytak, tedd át zacskóba és így tárold a fagyasztóban tovább. Sütés előtt vedd ki a konyhapultra, és kb. fél óra-óra múlva lehet sütni. Majd látod és érzed, mikor enged fel a tészta, akkor már süthető.

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban