2016. július 29., péntek

Omlós vajas pogácsa

Hű, a legfinomabb omlós vajas pogácsa receptjét hoztam ma Nektek, melyet elkészíteni is egyszerű, nem kell hajtogatni. Bár kétségkívül a hajtogatott verzió is csoda finom, de próbáltam kikerülni ezt a műveletet az idő hiánya miatt.
Bevallom, bő 1 hónapja sütöttem ezt a pogácsát - kicsit lassú vagyok mostanában a receptek feltöltésével, de semmiképp nem szeretném kihagyni, mert tényleg annyira finom! Ráadásul a családom pogácsa rajongó... már megszámolni sem merem hány pogácsa recept szerepel a blogon, de vajas változat még nem található nálam, pedig gyerekkoromban ez volt a kedvencem - az iskola büfében elég gyakran vásároltam.




Hozzávalók:
kb. 30 darab pogácsához
60 dkg finomliszt
   25 dkg vaj
2 púpos kávéskanál só
0,5 dl langyos tej
1 kávéskanál kristálycukor
5 dkg friss élesztő
2 doboz 150 g-os tejföl
+ 5 dkg olvasztott vaj a kenéshez
és 1 felvert tojás a tetejére


A pöttyös kerámia és sütőtál megtalálható a webáruházban az alábbi linken:


Elkészítés:
1. A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt 5-10 perc alatt. Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, végül a tejfölt is (a tejfölt fokozatosan adjuk hozzá, mert nem biztos, hogy kell az egész - ne legyen se kemény, se ragacsos a tészta). Összegyúrjuk és letakarva kb. 30 perc alatt duplájára kelesztjük.
2. A tésztát kinyújtjuk 5 mm vastag téglalap alakúra, megkenjük olvasztott vajjal, feltekerjük, mint a piskótatekercset és kettéhajtjuk (lásd az alábbi képen). Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és 30 percig kelesztjük.
3. A kettéhajtott, kelesztett tésztát ezután kinyújtjuk 1,5-2 cm vastagra, késsel berácsozzuk a tetejét, kiszaggatjuk egy kb. 6 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval és sütőpapíros tepsire helyezzük. (A lemaradt tésztát összegyúrjuk, újból kinyújtjuk, berácsozzuk, szaggatjuk.) A tetejüket lekenjük a felvert tojással.
4. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 15-17 percig sütjük. (A sütési idő tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)






Jó étvágyat!

12 megjegyzés:

  1. Hűha, csupa mosoly minden darabja és tálalóedényke is nagyon aranyos! ;)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom volt!

    Anita

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom lett!!! Köszi Gabi a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen Nóri, nagyon örülök, hogy ezt is megsütötted és ízlik.

      Törlés
  4. Én a pogácsát nem tejföllel csinálom,hanem kefirrel,az én tapasztalatom az,hogy a kefirtől nem lesz olyan tömött a tészta mint a tejföltől.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom lett, köszönöm a receptet. 😊

    VálaszTörlés