2016. július 10., vasárnap

Jugó rétes

Az egyik kedvenc nyári süteményem! Csoda finom, nagyon mutatós és olyan egyszerű elkészíteni. Két hete készítettem friss meggyel, de meggybefőttel is nyugodtan lehet készíteni.


A pöttyös-rózsa mintás Vintage Indigo porcelán termékek megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:


Hozzávalók:
20x25 cm-es tepsihez - a mérőpohár a 150 g-os joghurtos pohár 
2 kis doboz natúr joghurt (2x150 g)
2 joghurtos pohár búzadara
1,5 joghurtos pohár kristálycukor 
1 joghurtos pohár olaj
2 tojás
fél csomag sütőpor (6 g)
80 dkg meggy
1 csomag 8 lapos réteslap 

ha friss meggyel készítjük, akkor 2 púpos evőkanál kristálycukor




Elkészítés:
1. Ha friss meggyel készítjük, akkor megmossuk, kimagozzuk, összekeverjük 2 púpos evőkanál cukorral (vagy ízlés szerint) és lecsöpögtetjük. Ha meggybefőttel készül, akkor már nem kell cukor, csak lecsöpögtetjük.
2. A joghurtot, búzadarát, cukrot, olajat és az egész tojásokat a sütőporral összekeverjük egy tálban.
3. Ha sikerül 8 lapos réteslapot vennünk, akkor ezzel nincs dolgunk, de ha csak 2x2-es csomagolásban kapunk, akkor mind a 4 réteslapot két egyenlő részre osztjuk. 
4. A tepsit kiolajozzuk, majd 3 réteslapot fektetünk bele úgy, hogy az egész tepsi alját betakarja. Ráöntjük a búzadarás-joghurtos massza felét és meghintjük a lecsöpögtetett meggy felével. Erre 2 réteslapot helyezünk, majd rá a búzadarás-joghurtos massza másik fele, erre a maradék meggy kerül, végül befedjük a 3 réteslappal. A tetejét lekenjük olajjal.
5. Előmelegített 150 fokos légkeveréses sütőben kb. 55 percig sütjük. (A sütési idő tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet. De amikor  már  látjuk, hogy szépen összeáll a tészta, nem folyós, illetve a szélei kezdenek pirulni és picit elválni a tepsi oldalától, akkor már elkészült.)
6. Ha megsült, enyhén nedves konyharuhával letakarjuk 15-20 percre, különben a felső lap kiszárad. Amikor kihűlt a sütemény, szeletelve tálaljuk. 








Jó étvágyat!

5 megjegyzés: