A legfinomabb rácsos linzer

Idézzük fel a gyerekkorunkat ezzel a puhán omlós tésztájú házi sárgabarack lekváros rácsos linzerrel! Szeretem azokat az emlékképeket felidézni, melyek ehhez a süteményhez kötnek - Anyukám és Erzsi néném is gyakran készítette. Az egyik legegyszerűbb kiadós sütemény, melyet  1 óra alatt az asztalra varázsolhatunk, és számomra az egyik legkedvesebb is.
Szerepel már a blogon (itt található), de akkor kicsit téliesebb ízvilággal készítettem,  most a darált diót és az őrölt fahéjat elhagytam.

A pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházban az alábbi linkre kattintva: 



Hozzávalók:
kb. 30x25 cm-es tepsihez
50 dkg finomliszt
9 g sütőpor
20 dkg porcukor
1 megmosott/szárazra törölt citrom reszelt héja (bio vagy kezeletlen)
1 tojás
20 dkg vaj (esetleg margarin)
1 dl tej
esetleg 1 evőkanál tejföl
+ 15 dkg házi sárgabarack lekvár




Elkészítés:
1. A lisztben elkeverjük a sütőport, a porcukrot és a reszelt citrom héját, majd elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást és a tejet és összegyúrjuk a tésztát. Könnyen kezelhető, jól nyújtható tésztát kapjunk, ne legyen se kemény, se ragacsos! Ha kicsit keménynek érezzük, adjunk hozzá pici tejfölt, vagy ha túl lágynak, akkor korrigáljuk kis liszttel.
2. A tészta 2/3 részét enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk téglalap alakúra kb. 1 cm vastagra, a nyújtófa segítségével a kivajazott/lisztezett tepsire helyezzük és egyenletesen megkenjük a lekvárral. 
3. A maradék 1/3 tésztát vékonyra kinyújtjuk és 1 cm széles rácsokat vágunk belőle derelyevágóval vagy késsel, melyeket ráhelyezünk a tepsiben lévő tészta tetejére.
4. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 18-20 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)
5. A megsült tészta tetejét meghintjük porcukorral és szeletelve tálaljuk.
Tipp: 
1. Csak házi lekvárral vagy esetleg sütésálló lekvárral készítsük, különben sütés közben kifolyik belőle az összes lekvár!
2. Sárgabarack lekvárral a legfinomabb, de nyugodtan készíthetjük meggy, málna, őszibarack lekvárral  is.



 
Jó étvágyat!      

Megjegyzések

  1. Nagyon finomnak néz ki, hiszed, hogy még nem sütöttem ilyet? De most meggyőztél. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, tényleg nagyon finom.
      Valóban nem sütöttél még ilyen sütit?? Hihetetlen! :)

      Törlés
  2. Kedves Gabi! Én is imádom a linzert! Nagyon-nagyon! :-) Annyira szép lett ez a sütid is!!

    VálaszTörlés
  3. szia! szerinted szilva lekvárral is finom lehet? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, készíthető szilvalekvárral is. A lényeg, hogy sütésálló lekvár legyen, különben kifolyik sütés közben.

      Törlés
  4. Gyönyörű ez a süti, mértani pontosságúak a rácsok!! Hacsak fele ilyen finom, mint amilyen szép, már tálra se kerül, mert "eltűnik" - szegényke!! Megsütöm, nagy kedvet csináltál. Az is aranyos ahogy írsz az egészről!! Kedves vagy, köszönet Neked! Évi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Évi, örülök, hogy tetszik.

      Törlés
  5. Szia! Ez is nagyon jól néz ki! Ha megsült, ki lehet borítani szépen a tepsiből? Egyszerűbb lenne persze abban fölvágni, de az én tepsim bevonatos, azt írták hozzá, hogy nem szabad összekarcolni! 😏

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Szilvi!

      Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik. :)
      A bevonatos tepsiben tényleg ne szeleteld fel, mert felkarcolod a késsel a bevonatot.
      Tulajdonképpen ki lehet borítani óvatosan a tepsiből. Először picit tompa késsel lazítsd fel a tepsi szélein (tényleg óvatosan, hogy ne karcold fel a tepsit), majd óvatosan borítsd ki egy táblára vagy tálcára (persze ekkor a teteje lesz felül, úgyhogy ismét át kell borítani, hogy a teteje valóban felülre kerüljön). :) A lekvár sütésálló legyen!
      Jó sütést!

      Törlés

Megjegyzés küldése

Látogass el Instagram oldalamra is!

Kövess Facebook-on:

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban