2016. február 29., hétfő

A legfinomabb rácsos linzer

Idézzük fel a gyerekkorunkat ezzel a puhám omlós tésztájú házi sárgabarack lekváros rácsos linzerrel! Szeretem azokat az emlékképeket felidézni, melyek ehhez a süteményhez kötnek - Anyukám és Erzsi néném is gyakran készítette. Az egyik legegyszerűbb kiadós sütemény, melyet  1 óra alatt az asztalra varázsolhatunk, és számomra az egyik legkedvesebb is.
Szerepel már a blogon (itt található), de akkor kicsit téliesebb ízvilággal készítettem,  most a darált diót és az őrölt fahéjat elhagytam.

A pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházban az alábbi linkre kattintva: 



Hozzávalók:
kb. 30x25 cm-es tepsihez
50 dkg finomliszt
9 g sütőpor
20 dkg porcukor
1 megmosott/szárazra törölt citrom reszelt héja (bio vagy kezeletlen)
1 tojás
20 dkg vaj (esetleg margarin)
1 dl tej
esetleg 1 evőkanál tejföl
+ 15 dkg házi sárgabarack lekvár




Elkészítés:
1. A lisztben elkeverjük a sütőport, a porcukrot és a reszelt citrom héját, majd elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást és a tejet és összegyúrjuk a tésztát. Könnyen kezelhető, jól nyújtható tésztát kapjunk, ne legyen se kemény, se ragacsos! Ha kicsit keménynek érezzük, adjunk hozzá pici tejfölt, vagy ha túl lágynak, akkor korrigáljuk kis liszttel.
2. A tészta 2/3 részét enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk téglalap alakúra kb. 1 cm vastagra, a nyújtófa segítségével a kivajazott/lisztezett tepsire helyezzük és egyenletesen megkenjük a lekvárral. 
3. A maradék 1/3 tésztát vékonyra kinyújtjuk és 1 cm széles rácsokat vágunk belőle derelyevágóval vagy késsel, melyeket ráhelyezünk a tepsiben lévő tészta tetejére.
4. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 18-20 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)
5. A megsült tészta tetejét meghintjük porcukorral és szeletelve tálaljuk.
Tipp: 
1. Csak házi lekvárral vagy esetleg sütésálló lekvárral készítsük, különben sütés közben kifolyik belőle az összes lekvár!
2. Sárgabarack lekvárral a legfinomabb, de nyugodtan készíthetjük meggy, málna, őszibarack lekvárral  is.



 
Jó étvágyat!      

6 megjegyzés:

  1. Nagyon finomnak néz ki, hiszed, hogy még nem sütöttem ilyet? De most meggyőztél. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, tényleg nagyon finom.
      Valóban nem sütöttél még ilyen sütit?? Hihetetlen! :)

      Törlés
  2. Kedves Gabi! Én is imádom a linzert! Nagyon-nagyon! :-) Annyira szép lett ez a sütid is!!

    VálaszTörlés
  3. szia! szerinted szilva lekvárral is finom lehet? :)

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű ez a süti, mértani pontosságúak a rácsok!! Hacsak fele ilyen finom, mint amilyen szép, már tálra se kerül, mert "eltűnik" - szegényke!! Megsütöm, nagy kedvet csináltál. Az is aranyos ahogy írsz az egészről!! Kedves vagy, köszönet Neked! Évi

    VálaszTörlés