Gesztenyés tekercsek
Annyira finom gesztenyés krémet készítettem és olyan jól kiegészíti a puha kelt tészta - most ez lett a kedvenc süteményünk, mert egy kicsit más, nem a megszokott kakaós vagy diós, mákos ízek (persze azokat is imádjuk). Süssétek meg, nagyon-nagyon fog ízleni. Le sem merem írni, hány tekercset ettem meg belőle, annyira beleszerettem! Tapasztalatból írom, hogy másnap is jó puha lesz, mert a férjemnek tettem el néhány darabot a másnapi tízóraira, hogy legyen mit nassolnia munka közben. 😊
Hozzávalók a tésztához:
26 tekercshez
2 dkg friss élesztő
1 teáskanál kristálycukor
2 dl langyos tej
50 dkg finomliszt
15 dkg puha vaj (esetleg margarin)
2 evőkanál porcukor
1 tojás
A töltelékhez:
3 dl tej
5 dkg kristálycukor
3 enyhén púpos evőkanál búzadara
40 dkg gesztenyemassza ((cukrozott)
2 evőkanál rum (esetleg rumaroma)
2 csomag vaníliás cukor
A tetejére:
1 tojás sárgája
1 evőkanál tej
+ porcukor
SÜTEMÉNYES KÖNYVEIM és PÖTTYÖS KERÁMIÁK
50 dkg finomliszt
15 dkg puha vaj (esetleg margarin)
2 evőkanál porcukor
1 tojás
A töltelékhez:
3 dl tej
5 dkg kristálycukor
3 enyhén púpos evőkanál búzadara
40 dkg gesztenyemassza ((cukrozott)
2 evőkanál rum (esetleg rumaroma)
2 csomag vaníliás cukor
A tetejére:
1 tojás sárgája
1 evőkanál tej
+ porcukor
SÜTEMÉNYES KÖNYVEIM és PÖTTYÖS KERÁMIÁK
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
https://pottyosotthon.hu
Elkészítés:
- A tejben a teáskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elkeverjük a porcukrot, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást, majd a felfuttatott élesztőt a tejjel és bedagasztjuk a tésztát. Közepesen lágy tésztát kell kapnunk - ne legyen se kemény, se lágy. Letakarva duplájára kelesztjük.
- A töltelékhez a tejet összekeverjük a cukorral, hozzáadjuk a búzadarát és alacsony lángon, kevergetve megfőzzük. (Jól duzzadjanak meg a daraszemek, de ne ijedjünk meg, ha túl folyós lesz, mire kihűl, pont megfelelő lesz a tejbegríz.) Tehát amikor megfőztük, akkor langyosra hűtjük, majd hozzáadjuk a gesztenyemasszát, a rumot és a vaníliás cukrot és jól összekeverjük a krémet.
- A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk. Kinyújtjuk egyenként kb. 25x38 cm-es téglalap alakúra 5 mm vastagra, egyenletesen megkenjük a gesztenyés krém felével, majd a hosszabbik oldalát alul is és felül is feltekerjük a közepéig (középen találkozni fog a két tekercs). Kb. 2 cm szélességben felszeleteljük őket, majd minden szeletet fejjel lefelé fordítunk, hogy a két tekercs rész legyen az alja.
- Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk a tekercseket, hagyjuk még kelni 5-10 percet, majd lekenjük a tojás sárgája és tej keverékével a tetejüket és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10-11 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)
- Porcukorral meghintve tálaljuk.
Ez nagyon jól néz ki!! POnt ilyen pöttyös szettem van nekem is! Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésNagyon guszta! Lehet ezt mák töltelékkel is,
VálaszTörlésBizony ám, a sütés is függőséget okoz, meg tudom erősíteni! :-) De tényleg, ha valami miatt legalább egy hétig nem sütök, hiányzik.
VálaszTörlésSzép a süti, a gesztenyetöltelék miatt meg különösen tetszik!
Csodaszép! :)
VálaszTörlésEz nagyon jól néz ki és biztos hogy finom is. Még kell csinálnom.
VálaszTörlésNekem leragadt a sütőpapìrra, azonban nagyon finom!
VálaszTörlésKedves Gabriella! Ma végre sikerült elkészíteni a gesztenyés tekercset. Elsőre úgy éreztem, hogy picit nyers maradt a tészta, de talán most, hogy hűlt kicsit, úgy gondolom, meleg volt még. Nagyon finom az íze, és remélem, az állaga is tökéletes lesz. Köszi a receptet!
VálaszTörlésKedves Gabriella ! Az utóbbi időben több receptedet is elkészítettem, valamennyi nagyon finom volt! De az egyik legjobb ez a gesztenyés tekercs. Köszönöm, hogy megosztod velünk ezeket a finomságokat.Utólagos engedelmeddel, a te receptjeid alapján készült sütik fotóját feltettem a blogomra, és belinkeltem hozzájuk a receptjeidet.(www.kreagerti.blogspot.com)
VálaszTörlésMa készítettem el a gesztenyés tekercseket, nem csalódtam benne. Nagyon finom lett, köszönöm a receptet.
VálaszTörlésNagyon sok receptet kipróbáltam már és jól sikerültek a belőlük sütött dolgok / kedvenc a mézestészta/. A gesztenyemasszát töltelékként én lazítani szoktam kevés vajjal v. margarinnal. Azért jók a receptjeid, mert úgy sütsz, mint a legtöbb háziasszony. Gratulálok!
VálaszTörlésKÖSZÖNÖM SZÉPEN MINDENKI HOZZÁSZÓLÁSÁT, KEDVESEK VAGYTOK. :)
VálaszTörlésJól néz ki feltétlen megpróbálom!
VálaszTörlésKöszönöm a receptet! Ma megsütöttem én is, viszont fele arányban teljes kiőrlésű lisztből csináltam, de szerencsére így is szépen megkelt.
VálaszTörlésSajnos a tésztája nagyon sótlan lett, szerintem egy csipet sót elbír a tészta.
Üdv
Gabriella, persze lehet ugy is, hogy egyiket fejre, masikat hasra allitod, erdekesen mutat a tanyeron.Mi a makos-dios valtozatot szeretjuk, de igy is nagyon guszta, es ugyanolyan finom.
VálaszTörlésGabika!
VálaszTörlésSzeretném megkérdezni, hogy pár nappal ünnep előtt megsüthető-e? Beteg lett az unokám, ott is helyt kell állnom 😍!
Ma sütöm a szalalkális percet...😘!
Köszönöm,szép napot 🥰!
Üdvözlet!
Törlés2-3-4 napig eltartható zacskóban, de mivel kelt tészta, lehet, hogy sokkal hamarabb nem érdemes elkészíteni, mivel veszíthet a puhaságából.
Esetleg lehet fagyasztani sütés után, amikor teljesen kihűlt!! tálcára sorakoztatni és lefagyasztani. Miután megfagyott, a tálcáról át lehet tenni zacskóba is már. Fogyasztás előtt min. 1 órával kivenni a fagyasztóból, szoba-hőmérsékleten szépen kienged a süti.
A szalalkális perec jó választás, nagyon finom! 😍
Kellemes készülődést az ünnepekre, gyors gyógyulást az unokának!
Nagyon köszönöm a segítséget, ötletet, jókívánságokat ❤️!
TörlésMinden jót; boldog ünnepeket kívánok szeretettel 🥰!