Gesztenyés tekercsek

Annyira finom gesztenyés krémet készítettem és olyan jól kiegészíti a puha kelt tészta - most ez lett a kedvenc süteményünk, mert egy kicsit más, nem a megszokott kakaós vagy diós, mákos ízek (persze azokat is imádjuk). Süssétek meg, nagyon-nagyon fog ízleni. Le sem merem írni, hány tekercset ettem meg belőle, annyira beleszerettem!  Tapasztalatból írom, hogy másnap is jó puha lesz, mert a férjemnek tettem el néhány darabot a másnapi tízóraira, hogy legyen mit nassolnia munka közben. 😊






Hozzávalók a tésztához:
26 tekercshez
2 dkg friss élesztő
1 teáskanál kristálycukor
2 dl langyos tej
50 dkg finomliszt
15 dkg puha vaj (esetleg margarin)
2 evőkanál porcukor
1 tojás


A töltelékhez:
3 dl tej
5 dkg kristálycukor
3 enyhén púpos evőkanál búzadara
40 dkg gesztenyemassza ((cukrozott)
2 evőkanál rum (esetleg rumaroma)
2 csomag vaníliás cukor


A tetejére:
1 tojás sárgája
1 evőkanál tej

+ porcukor



SÜTEMÉNYES KÖNYVEIM és PÖTTYÖS KERÁMIÁK
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:

https://pottyosotthon.hu





Elkészítés:
  1. A tejben a teáskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elkeverjük a porcukrot, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást, majd a felfuttatott élesztőt a tejjel és bedagasztjuk a tésztát. Közepesen lágy tésztát kell kapnunk - ne legyen se kemény, se lágy. Letakarva duplájára kelesztjük.
  2. A töltelékhez a tejet összekeverjük a cukorral, hozzáadjuk a búzadarát és alacsony lángon, kevergetve megfőzzük. (Jól duzzadjanak meg a daraszemek, de ne ijedjünk meg, ha túl folyós lesz, mire kihűl, pont megfelelő lesz a tejbegríz.) Tehát amikor megfőztük, akkor langyosra hűtjük, majd hozzáadjuk a gesztenyemasszát, a rumot és a vaníliás cukrot és jól összekeverjük a krémet.
  3. A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk. Kinyújtjuk egyenként kb. 25x38 cm-es téglalap alakúra 5 mm vastagra, egyenletesen megkenjük a gesztenyés krém felével, majd a hosszabbik oldalát alul is és felül is feltekerjük a közepéig (középen találkozni fog a két tekercs). Kb. 2 cm szélességben felszeleteljük őket, majd minden szeletet fejjel lefelé fordítunk, hogy a két tekercs rész legyen az alja. 
  4. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk a tekercseket, hagyjuk még kelni 5-10 percet, majd lekenjük a tojás sárgája és tej keverékével a tetejüket és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10-11 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)
  5. Porcukorral meghintve tálaljuk.


           

 




Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Ez nagyon jól néz ki!! POnt ilyen pöttyös szettem van nekem is! Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta! Lehet ezt mák töltelékkel is,

    VálaszTörlés
  3. Bizony ám, a sütés is függőséget okoz, meg tudom erősíteni! :-) De tényleg, ha valami miatt legalább egy hétig nem sütök, hiányzik.
    Szép a süti, a gesztenyetöltelék miatt meg különösen tetszik!

    VálaszTörlés
  4. Ez nagyon jól néz ki és biztos hogy finom is. Még kell csinálnom.

    VálaszTörlés
  5. Nekem leragadt a sütőpapìrra, azonban nagyon finom!

    VálaszTörlés
  6. Kedves Gabriella! Ma végre sikerült elkészíteni a gesztenyés tekercset. Elsőre úgy éreztem, hogy picit nyers maradt a tészta, de talán most, hogy hűlt kicsit, úgy gondolom, meleg volt még. Nagyon finom az íze, és remélem, az állaga is tökéletes lesz. Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
  7. Kedves Gabriella ! Az utóbbi időben több receptedet is elkészítettem, valamennyi nagyon finom volt! De az egyik legjobb ez a gesztenyés tekercs. Köszönöm, hogy megosztod velünk ezeket a finomságokat.Utólagos engedelmeddel, a te receptjeid alapján készült sütik fotóját feltettem a blogomra, és belinkeltem hozzájuk a receptjeidet.(www.kreagerti.blogspot.com)

    VálaszTörlés
  8. Ma készítettem el a gesztenyés tekercseket, nem csalódtam benne. Nagyon finom lett, köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon sok receptet kipróbáltam már és jól sikerültek a belőlük sütött dolgok / kedvenc a mézestészta/. A gesztenyemasszát töltelékként én lazítani szoktam kevés vajjal v. margarinnal. Azért jók a receptjeid, mert úgy sütsz, mint a legtöbb háziasszony. Gratulálok!

    VálaszTörlés
  10. KÖSZÖNÖM SZÉPEN MINDENKI HOZZÁSZÓLÁSÁT, KEDVESEK VAGYTOK. :)

    VálaszTörlés
  11. Jól néz ki feltétlen megpróbálom!

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm a receptet! Ma megsütöttem én is, viszont fele arányban teljes kiőrlésű lisztből csináltam, de szerencsére így is szépen megkelt.
    Sajnos a tésztája nagyon sótlan lett, szerintem egy csipet sót elbír a tészta.
    Üdv

    VálaszTörlés
  13. Gabriella, persze lehet ugy is, hogy egyiket fejre, masikat hasra allitod, erdekesen mutat a tanyeron.Mi a makos-dios valtozatot szeretjuk, de igy is nagyon guszta, es ugyanolyan finom.

    VálaszTörlés
  14. Gabika!
    Szeretném megkérdezni, hogy pár nappal ünnep előtt megsüthető-e? Beteg lett az unokám, ott is helyt kell állnom 😍!
    Ma sütöm a szalalkális percet...😘!
    Köszönöm,szép napot 🥰!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözlet!
      2-3-4 napig eltartható zacskóban, de mivel kelt tészta, lehet, hogy sokkal hamarabb nem érdemes elkészíteni, mivel veszíthet a puhaságából.
      Esetleg lehet fagyasztani sütés után, amikor teljesen kihűlt!! tálcára sorakoztatni és lefagyasztani. Miután megfagyott, a tálcáról át lehet tenni zacskóba is már. Fogyasztás előtt min. 1 órával kivenni a fagyasztóból, szoba-hőmérsékleten szépen kienged a süti.

      A szalalkális perec jó választás, nagyon finom! 😍
      Kellemes készülődést az ünnepekre, gyors gyógyulást az unokának!

      Törlés
    2. Nagyon köszönöm a segítséget, ötletet, jókívánságokat ❤️!
      Minden jót; boldog ünnepeket kívánok szeretettel 🥰!

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban