2015. november 26., csütörtök

Diós pozsonyi kifli

Puhán omlós tészta nagyon finom diós töltelékkel. Hűha, ezek a kis kiflik nagyon etetik ám magukat! Nem lehet nem szeretni! Anyukámnak és Apukámnak ez a kedvenc süteménye a hókifli mellett, de tulajdonképpen  még a múlt héten a nagynéném névnapjára sütöttem - ez volt az egyik ajándékom. Persze a képeken szereplő alanyokat itthon hagytam magunknak kóstolóba. :)
A fotókon is látszik, hogy igyekszem hangolni magam a karácsonyra, mert imádom ezt az ünnepet, de főként az előtte lévő adventi várakozós, készülődős időszakot. Bár életemben először - idén - nem nagyon várom a karácsonyt, mert tudom, hogy valaki hiányozni fog, aki tavaly Szenteste még itt ünnepelt velünk, nálunk... nélküle nem olyan lesz már ez az ünnep, mint régen... De a kisfiam miatt gőzerővel készülődöm majd az év legszebb ünnepére - feldíszítjük, kivilágítjuk az egész házat az adventi időszakban is. Ő nagyon várja már a Jézuska érkezését, mindig kérdezgeti, számolgatja, mennyit kell még aludni ahhoz, hogy csilingeljen a kis csengővel a Jézuska...? :)


Szenteste 6 óra tájékában a képen látható kis csengővel szokott csengetni nálunk a Jézuska,
Milán olyankor már nagyon izgatott a karácsonyfa alatt található ajándékok miatt. :) 



Hozzávalók a tésztához:
30 darabhoz
40 dkg finomliszt
3 evőkanál porcukor
csipet só
10 dkg zsír
8 dkg szobahőmérsékletű vaj (esetleg margarin)
1,5 dk friss élesztő
1,5 dl langyos tej
2 tojássárgája

A töltelékhez:
1 dl tej
20 dkg darált dió
10 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja (kezeletlen)     
  
a tetejére 1 tojás 

A pöttyös kézműves kerámia bögre megtalálható a webáruházban az alábbi linken 14 színben:





Elkészítés:
1. Először elkészítjük a tölteléket: a tejet egy lábosban alacsony lángon melegítjük, közben jól elkeverjük benne a kristálycukrot. Amikor már forró, de nem forrt, akkor elzárjuk alatta a lángot, hozzákeverjük a citrom héját, a vaníliás cukrot és a darált diót. Hűlni hagyjuk.
2. A tésztához a tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót és a porcukrot, elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat, hozzáadjuk a tojások sárgáját és a felfuttatott élesztős tejet, majd összegyúrjuk a tésztát. (Ekkor nem kell pihentetni!)
3. A tésztát 30 egyenlő golyócskára osztjuk (kb. 25-27 g-osak lesznek), majd egyenként kinyújtjuk őket ovális alakra (kb. 3 mm vastagra). A töltelékből 30 egyenlő rudacskát formálunk, egy-egy rudat beleteszünk az ovális tészta közepére, ráhajtogatjuk a tésztát és kifli alakot formázunk (a hajtás a kifli aljára kerüljön). 
4. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket, lekenjük a tojás sárgájával és fél órát pihenni, száradni hagyjuk. Majd lekenjük a tojás fehérjével is és ismét száradni hagyjuk 20-30 percet.
5. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük aranybarnára. (A sütési idő sütőfüggő!)


   





Jó étvágyat!
  

1 megjegyzés:

  1. Kedves Gabriella!
    Szeretném elkészíteni a Pozsonyi kiflit Karácsonyra. Azt szeretném kérdezni, hogy mennyivel előtte lehet megcsinálni? Ezt lehet tárolni? Meddig? (Vagy tudsz esetleg ajánlani másikat, amit már jó előre megsüthetnék?)
    Köszönöm
    Orsi

    VálaszTörlés