Túrós zserbó

Ha Ti is zserbó rajongók vagytok (akárcsak én az egész családommal együtt), akkor ezt a süteményt mindenképp vegyétek fel a gyűjteményetekbe! Elmondani sem tudom, mennyire finom! Na jó, azért megpróbálom... :) Omlós, puha tészta, nagyon finom túrós töltelék és persze az elmaradhatatlan mennyei sárgabaracklekvár.
Néhány napja már említettem, hogy május közepén volt a kis szőke hercegem névnapja, még akkor sütöttem neki óvodai elvitelre. (Egy hónapja várja a sorát ez a recept, hogy felkerülhessen a blogra.) Sokat töprengtem, milyen sütit készítsek az oviba, hogy mutatós legyen és egy picit csokis is, de azért kulturált módon meg tudják enni a gyerekek és ne legyen csupa maszat a ruhájuk. Erre a zserbóra esett a választásom, ami jó döntés volt, mert nagyon-nagyon ízlett a kis lurkóknak és olyan szépen ették, mint a nagyok. :)



A kerámia termékek megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:

Hozzávalók a tésztához:
kb. 20x30 cm-es tepsihez
  40 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
1 tojássárgája
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 tejföl ((200 g)
1 csipet só
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
(esetleg még 1-2 evőkanál tej)

A töltelékhez:
50 dkg tehéntúró
18 dkg porcukor
3 dkg búzadara
4 tojássárgája
1 citrom reszelt héja (bio citrom)
1 evőkanál frissen facsart citromlé
2 csomag vaníliás cukor
5 tojásfehérje

+ 2-3 evőkanál sárgabaracklekvár

A tetejére:
10 dkg étcsokoládé
2 evőkanál olaj


         

Elkészítés:
1. A tésztához összekeverjük a lisztet a porcukorral, a csipet sóval és a szódabikarbónával, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást és annyi tejfölt, hogy egy ne ragacsos, de azért könnyen nyújtható, picit lágy tésztát kapjunk. (A tejfölt utoljára adjuk hozzá fokozatosan, mert nem biztos, hogy kell hozzá a 200 g.)
2. Az összegyúrt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk és az egyikbe gyúrjuk bele a 2 evőkanál kakaóport. (Ha a tészta elveszítette a kellemes lágyságát a kakaópor hozzáadásával, akkor adhatunk hozzá 1-2 evőkanál tejet is, hogy ne legyen kemény.)
3. A töltelékhez összekeverjük a túrót a cukrokkal, a búzadarával, tojássárgákkal, citromhéjjal és citromlével, végül beleforgatjuk a kemény habbá vert 5 tojásfehérjét.
4. Egy kb. 20x30 cm-es tepsit enyhén kivajazunk, liszttel meghintjük. Az egyik sárga tésztát kinyújtjuk tepsi nagyságúra, belehelyezzük a tepsibe, majd egyenletesen megkenjük lekvárral. Kinyújtjuk a kakaós tésztát is, ráhelyezzük a lekváros részre, erre jön a túrós töltelék, végül kinyújtjuk a másik sárga tésztát is, melyet a túrós töltelékre helyezünk. Villával itt-ott megszurkáljuk a tetejét és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 25 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, hagyományos sütőben valószínű, picit több ideig sül.)
5. Amikor kihűlt a sütemény, a csokoládét gőz felett megolvasztjuk, összekeverjük az olajjal és egyenletesen bevonjuk a tetejét, hagyjuk kicsit dermedni.
6. Néhány óra elteltével már szeletelhetjük, bár szerintem másnap a legfinomabb.




Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Nem ettem még ilyen ízű zserbót, de nagyon ütős azt látom. Mindenképp megsütöm egyszer, receptért meg ide jövök hozzád... Nagyon guszta és szépen van felvágva. Guszta!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Kriszti, nagyon kedves vagy. :)
      Jaj, nagyon finom ez a sütemény! Az egyik nagynénémnél ettem néhány éve, odavolt érte mindenki, persze, hogy én is "lecsaptam" a receptre. :) Akkoriban meg is sütöttem egyszer-kétszer és most újra leporoltam a receptet. Az oviban a gyerekeknek is nagyon ízlett. :o)

      Törlés
  2. Ez nagyon gusztusos! :) Én a zserbót és a túrót is imádom, hát még a kettőt egy sütiben kombinálva...biztosan kipróbálom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Tímea. :) Mindenképp érdemes kipróbálni, szerintem utána nagy kedvenc lesz, mert nagyon finom!!

      Törlés
  3. Szerintem ha megsütöm, nálunk is sikere lenne!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Biztos az lesz Vicuska. Köszönöm, hogy benéztél hozzám.

      Törlés
  4. Nagyon jól néz ki muszáj lesz kipróbálnom:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdemes, mert nem csak jól néz ki, hanem nagyon finom is. :)

      Törlés
  5. Nagyon jó recept.Először karácsonyra sütöttem egy adagot.Szilveszterre már dupla adagot.Holnap pedig tripla adagot kell sütnöm ;) Köszi hogy megosztottad a receptet velünk is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen. Örömmel olvasom, hogy ennyire ízlik. :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban