Csokis zebra sütemény

Egy nagyon mutatós, finom, puha süteményt hozok. Már akkor is csodájára járt a családom, amikor készítettem, megsült állapotban és felszeletelve pedig még jobban tetszett nekik. Igaz, lassan már két hete készítettem, és mivel készült róla néhány gyors fotó is - ideje, hogy a blogra is felkerüljön. Szerintem sokan ismeritek tortaformában készítve, bár nekem ennél a süteménynél a kuglóf formában készült tetszik a legjobban. Néhány évvel ezelőtt túrós változatban is megsütöttem (tortaformában), melyet akkor a blogra is feltettem, de bevallom, nem ízlett, ezáltal később levettem a blogról, mert szeretném, ha csak azok a sütik és ételek szerepelnének itt a virtuális gyűjteményemben, melyek igazán finomak és amelyek a kedvenceinkké váltak. :) Ezáltal a mostani süteményemet is örömmel ajánlom Nektek - akár egy csésze kávé vagy tea mellé, vagy csak úgy magában.

Néha el-eltűnök a blogról egy kis időre... nem könnyű feldolgozni azt, hogy nincs testvérem többé. Valamikor összeszedem magam egy kicsit és éljük a kis életünket, ahogy eddig is, hiszen minden megy tovább - és a kisfiam a legfontosabb, hogy Ő jól érezze magát, boldog legyen. De vannak napok, amikor alig van kedvem valamihez. A napokban pedig a férjem apukája is örökre elment...  Ez most egy kicsit már sok!






Hozzávalók a tésztához:
24 cm átmérőjű kuglóf vagy tortaformához
5 tojás
25 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1,5 dl langyos víz
2,5 dl olaj
37 dkg finomliszt
fél csomag sütőpor (6 g)
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
(a holland kakaópor a legjobb ennél a sütinél, mert azzal szép sötétbarnák lesznek a csíkok, de  nekem most nem volt itthon)

A mázhoz:
10 dkg étcsokoládé
1 evőkanál olaj


A pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:
www.pottyosotthon.hu 

   

 

Elkészítés:
1. A tojások sárgáját a cukrokkal habosra keverjük (szinte fehéredésig). Majd apránként hozzáadjuk a vizet és az olajat - közben kevergetjük. Fokozatosan hozzáadjuk a sütőporral összeszitált lisztet is, végül óvatosan beleforgatjuk a tojások felvert fehérje habját is. 
A tésztát kétfelé vesszük, az egyikbe belekeverjük a kakaóport.
2. A formát enyhén kivajazzuk és lisztezzük, majd beleteszünk egy kisebb szedőkanálnyit a világos tésztából. Majd ennek közepébe teszünk egy szedőkanálnyi kakaós tésztát. Felváltva addig kanalazgatjuk így, míg elfogy a tészta. (Ne rázogassuk, mozgassuk közbe a formát, hogy szépen megmaradjon a mintázat, ne folyjon össze a tészta.)
3. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Végezzünk tűpróbát, de ne süssük túl a tésztát, mert akkor könnyen kiszáradhat.
4. Amikor megsült a sütemény, 5 perc után borítsuk ki a formából és hagyjuk kihűlni. Szórjunk a tetejére pici porcukrot.
5. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, elkeverjük az olajjal, majd a sütemény tetejére csorgatjuk.
6. Szeletelve tálaljuk.


   

...és egy kép a süteménykészítés fázisairól


Jó étvágyat!

Boldog Anyák napját minden Édesanyának!

Ötlet: Bakers Royale

Megjegyzések

  1. Nagyon, nagyon sajnálom.....

    VálaszTörlés
  2. A zebrákkal nem lehet hibázni, mindig sikere van. Nagyon szép lett és gyönyörűek a képek is :) Fel a fejjel Gabi, ha ilyen szépségeket sütögetsz az biztos meggyógyítja a lelkedet is, kitartás :)

    VálaszTörlés
  3. Jaj, de szép és csíkos lett a süteményed! Nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
  4. Hát ez nagyon jól néz ki valóban,és biztos nagyon finom is hamarosan ki fogom próbálni.Sajnálom,hogy ez most ilyen rossz időszak nektek az életetekben igy egymás után,de sajnos vannak dolgok az életben amit nem tudunk mi irányitani ami csak úgy jön, és el kell fogadjuk, vele kell élnünk!Kitartás,erőt kivánok!üdv. Enikő

    VálaszTörlés
  5. Gabi, a sütid nagyon szép! Mint mindig...
    Sajnálom, hogy újra feltépődtek a be sem gyógyult sebek... Nekünk, akik itt maradtunk, az élet megy tovább, így vagy úgy. Sütögessél csak továbbra is, az gondolatelterelő, vigasztaló, s még mi is örülünk neki! :-)

    VálaszTörlés
  6. Az első fotó elképesztően gyönyörű! Még az is lehet, hogy megsütöm, olyan szép! A többihez elfogyott a szó, azt hittem, rosszul olvasom... Ölelések! B.csek

    VálaszTörlés
  7. Kedves Gabi! Veled érzek, engem is hasonló csapások értek a közelmúltban...😞 adj időt magadnak, könnyebb lesz lassan. Imádom a receptjeidet, én türelemmel várok az újabbakra.❤️

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban