Sós rudacskák - könnyű, gyors, kiadós
Több sós/sajtos rúd is található az oldalamon - mindegyiket más miatt szeretem. Bár ez a variáció élesztős, mégis nagyon könnyen és gyorsan elkészül, hiszen nem kell a tésztát dagasztani, nem kell hajtogatni, pihentetni és keleszteni sem. Csak gyorsan összegyúrjuk, kinyújtjuk, rudacskákra vágjuk és már süthetjük is. Nagyon finom omlós. Ráadásul kiadós is.
Milán névnapjára készült, dupla adagot állítottam össze és így 120 darab lett belőle.
Hozzávalók:
kb. 60 darabhoz
30 dkg finomliszt
20 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
(esetleg margarin vagy 18 dkg zsír)
1 tojássárgája
1 púpozott teáskanál só (vagy ízlés szerint)
2 dkg friss élesztő
kb. 0,75 dl langyos tej (75 ml)
1 kávéskanál kristálycukor
A tetejére:
1 kisebb tojás felverve
szezámmag, köménymag
kb. 5 dkg reszelt sajt
(trappista, cheddar, edami, gouda, pannónia stb.)
L E G Ú J A B B SÜTEMÉNYES KÖNYVEM
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk (5-10 perc).
- A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, végül az élesztős tejet és összegyúrjuk a tésztát. A tészta picikét legyen lágy, de ne ragadjon! (Az állagán liszt vagy tej hozzáadásával tudunk korrigálni.)
- Kinyújtjuk fél cm vastag téglalap alakúra, melyet egy pizzavágóval vagy késsel felszeletelünk: 1 cm szélesre és 8-10 cm hosszúra. A tetejét lekenjük a felvert tojással és meghintjük ízlés szerint szezámmaggal, köménymaggal és reszelt sajttal. (A tenyerünkkel picit lapítsuk rá a magokat/sajtot, ezáltal nem pereg le róla sütés közben/után sem.)
- A rudacskákat sütőpapíros vagy vajazott/lisztezett tepsire sorakoztatjuk és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 10 percig, aranybarnára sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
A munkafolyamatok fotói délutáni napfényben
Jó étvágyat!
Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!
Nagyon szépek ez a rudacskák! Látszik rajtuk, hogy finomak is. :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen, tényleg nagyon finomak. :)
TörlésValóban "könnyű, gyors, kiadós"! Imádom a receptjeidet, soha nem csalódtam még egyikben sem, mindig bezsebelem érte a dícséreteket.❤️
VálaszTörlésKedves Gabriella! Mióta ezt a receptet megtaláltam, azóta heti rendszerességgel sütöm Hol a gyerekek kérik, hol az én függőségem csillapítani. ISTENI FINOM!!! Csak én nem tudom ilyen szép téglalap alakúra kinyújtani��. Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésKedves Gabriella! Én ma sütöttem,meg.Lisztet cseréltem,teljeskiőrlésűre,valami csodálat lett😊Hálásan köszönöm🙏🙏🙏❤️🙏🙏🙏
VálaszTörlésTiszteletem,Rózsa!!😘
Nem lehet nem szeretni, minden hozzávaló megtalálható itthon és finoman végeredmény is. Köszönöm a receptet! Zsuzska
VálaszTörlésSzép napot kívánok! Azt szeretném kérdezni, hogy a fenti sajtos rudat mennyire lehet előre elkészíteni? Meddig áll el? Köszönöm a választ!
VálaszTörlésSzia Dóri! Dobozban vagy zacskóban tárolva 5 napig simán eláll úgy, hogy nem veszít az élvezeti értékéből.
TörlésSzenzációs minden recepted 😊 Ez is 😍 Dupla adagot gyúrtam be, de már látszik, hogy kevés lesz 🤣 Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésGyönyörű, még nem készítettem el, de kérdezném, hogy eltartható-e papír dobozban?
VálaszTörlésNagyon finom!
VálaszTörlésGabi
VálaszTörlésNagyon finom!
Nagyon finom.
VálaszTörlésÉn most csináltam először de nagyon jól sikerült. Csal annyit variáltam rajta,hogy a zsírt és a vajat fele fele aranyba tettem bele. Köszönöm a receptet.
Én sokszor készítettem, kedvenc🥰
VálaszTörlésNagyon finom ès kiadós.Köszönöm!
VálaszTörlésSzeretném megkérdezni hogy nem kell keleszteni?Mert a receptben nincs leírva hanem egyből lehet vele dolgozni?
VálaszTörlésNem szoktam keleszteni. Összegyúrás után azonnal nyújtom, vágom, sütöm.
TörlésHogy lesz ebből a mennyiségből 60 db?
VálaszTörlésAttól függ, ki mekkorára vágja fel a rudacskákat. Ha hasonlóra vágod, mint én a képeken, akkor igen, kb. 60 db van ebből a mennyiségből.
TörlésFinom, omlós lett! Nagyon jó recept!
VálaszTörlésDe, csak zsírt használtam (saját
házi zsírt), a 18 dkg nagyon ellágyította, még elég sok lisztet kellett hozzátenni.
Köszönöm a receptet,a jövőben csak így fogom készíteni!3 adagot egyszerre kevertem be viszont a zsírt én is sokallottam ezért csak bő felét raktam bele.
VálaszTörlésSzárított élesztővel is lehet
VálaszTörlés