2018. május 22., kedd

Sós rudacskák - könnyű, gyors, kiadós

Több sós/sajtos rúd is található itt nálam - mindegyiket más miatt szeretem. Bár ez a variáció élesztős, mégis nagyon könnyen és gyorsan elkészül, hiszen nem kell a tésztát dagasztani, nem kell hajtogatni, pihentetni és keleszteni sem. Csak gyorsan összegyúrjuk, kinyújtjuk, rudacskákra vágjuk és már süthetjük is. Nagyon finom omlós. Ráadásul kiadós is. Mivel Milán névnapjára készült, dupla adagot állítottam össze és így 120 darab lett belőle.






Hozzávalók:
kb. 60 darabhoz
30 dkg finomliszt
20 dkg szobahőmérsékletű vaj 
(esetleg margarin vagy 18 dkg zsír)
1 tojássárgája
1 púpozott teáskanál só (vagy ízlés szerint)
2 dkg friss élesztő
 kb. 0,75 dl langyos tej (75 ml)
1 kávéskanál kristálycukor

A tetejére:
1 kisebb tojás felverve
szezámmag, köménymag
kb. 5 dkg reszelt sajt
(trappista, cheddar, edami, gouda, pannónia stb.) 






Elkészítés:
  1. A tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk (5-10 perc).
  2. A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, végül az élesztős tejet és összegyúrjuk a tésztát. A tészta picikét legyen lágy, de ne ragadjon! (Az állagán liszt vagy tej hozzáadásával tudunk korrigálni.)
  3. Kinyújtjuk fél cm vastag téglalap alakúra, melyet egy pizzavágóval vagy késsel felszeletelünk: 1 cm szélesre és 8-10 cm hosszúra. A tetejét lekenjük a felvert tojással és meghintjük ízlés szerint szezámmaggal, köménymaggal és reszelt sajttal. (A tenyerünkkel picit lapítsuk rá a magokat/sajtot, ezáltal nem pereg le róla sütés közben/után sem.)
  4. A rudacskákat sütőpapíros vagy vajazott/lisztezett tepsire sorakoztatjuk és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 10 percig, aranybarnára sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)

A munkafolyamatok fotói délutáni napfényben



    

Jó étvágyat!       

1 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek ez a rudacskák! Látszik rajtuk, hogy finomak is. :)

    VálaszTörlés