2012. április 25., szerda

Sajtos leveles sütemény - avagy sajtos rúd

A legfinomabb sajtos rúd, amit eddig sütöttem és ettem! Omlós, ropogós, leveles és nagyon finom sajtos! Az elkészítése is nagyon egyszerű. Aki esetleg még nem találta meg kedvenc sajtos rúd receptjét, vagy az eddigivel nincs megelégedve, mert kemény vagy száraz a tésztája, akkor nyugodtan próbálja ki ezt a receptet - biztos vagyok benne, hogy első számú kedvenc lesz!

A recept 2012-ben került fel a blogra, de 2018. decemberében készítettem 1-2 új képet róla, amikor kivettem a sütőből, mert annyira guszta volt. Igaz a képek esti lámpafénynél készültek, de tényleg nagyon guszta! A 2012-es képek közül is meghagyok egyet a recept a végén az emlék miatt.




Hozzávalók:
 50 dkg finomliszt
 25 dkg vaj (vagy margarin)
 1 evőkanál zsír
 1 csapott evőkanál só
 5 dkg friss élesztő
 1 dl langyos tej
 1 kávéskanál cukor
 2 tojássárgája
 kb. 1 dl tejföl

 20 dkg trappista sajt a szóráshoz

+ a tetejére tojásfehérje
    szezámmag, lenmag, köménymag


Csodaszép pöttyös kézműves kerámiák a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:
www.pottyosotthon.hu 
 

 

Elkészítés:
  1. A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk (kb. 10 perc).
  2. A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt, hozzáadjuk a tojássárgákat (a fehérjét betesszük a hűtőbe, jó lesz a tetejét kenni majd). Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is. Végül a tejfölt adjuk hozzá fokozatosan, nem biztos, hogy kell bele 1 dl - annyit adjunk hozzá, hogy egy jó lágy, de ne ragacsos tésztát kapjunk. Letakarva fél órát pihentetjük.
  3. Fél óra elteltével a tésztát kinyújtjuk kb. 5-6 mm vastagra, rászórjuk a reszelt sajt 2/3 részét és feltekerjük, mint a bejglit, majd a hosszú rúd két végét is egymásra hajtjuk (vagyis összehajtjuk a rudat).  
  4. Ezután kétfelé vágjuk a tésztát, mert úgy könnyebb vele dolgozni, és mindkettőt kinyújtjuk kb. 5 mm vastagra, megkenjük az enyhén felvert tojásfehérjével, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, szezámmaggal, lenmaggal (ki mivel szereti). Enyhén rányomkodjuk, hogy ne peregjen le róla, és derelyevágóval vagy pizzavágóval rudakra vágjuk.
  5. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a rudakat és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 13-15 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)




Jó étvágyat!


Fotó: 2012. április


62 megjegyzés:

  1. Hú, de gyönyörűek!!! Ez igen!

    VálaszTörlés
  2. mmmmmmmmmm, most rózsakalácsot sütök éppen az ihletésedre, de a sajtos nálam bármit elvisz, ez is. Lehet kipróbálom a május 1-i grillpartira, már, ha nem esik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Grillparti? Az jóóó!!! Kellemes időtöltést kívánok Nektek, és szép időt hozzá! :) Ja és köszönöm, hogy benéztél. :)

      Törlés
  3. Nagyon guszták, az biztos:) Ma este vacsorára, meleg kakaóval vagy tejjel...csak nyelek nagyokat:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...én is nagyokat nyelek, amikor nálad járok... :P

      Törlés
  4. Én tuti kipróbálom:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök Flóra. Remélem ízleni fog Nektek is! :)

      Törlés
  5. Hétvégi programnak jó lesz ezt megsütni, köszi a receptet.:):)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen Kovtama, örülök, hogy meglátogattál. :) Jó sütést kívánok!

      Törlés
  6. Gyönyörűek, elképesztő precíz vagy!!!
    Drága Gabriella, nekem is van egy sajtos rúd fenn. Édesanyámtól származik a recept, nagyon finom ( csak ha akarsz még kóstolni ).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves vagy, köszönöm szépen. Persze, hogy akarok kóstolni, megnézem mindenképp Édesanyád receptjét is, szerintem ki fogom próbálni, köszi. :)

      Törlés
  7. Nagyon-nagyon szépek lettek, látszik a képeken is, hogy mennyire finomak! :)

    VálaszTörlés
  8. Azta! De guszták! Máris mentem ezt a receptet is! Nagyon jó lenne pár csík belőle!

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszta rudacskák, most szívesen elmajszolnák néhányat. Igaz van jól bevált receptem, de nem árthat ha eggyel több a választék, így én is viszem.:)

    VálaszTörlés
  10. Íme még egy finom sós recept! Nagyon szépek! Mentettem ezt is:) A Mági receptje is nagyon finom, megsütöttem húsvétra.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos vagyok benne, hogy az övé is nagyon jó. :) Köszönöm, hogy benéztél hozzám.

      Törlés
  11. Én azt hittem, már megtaláltam a kedvenc sajtos rúd receptemet, de lehet, változni fog a véleményem:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha van bevált sajtos rúd recepted, akkor maradj nyugodtan annál, de hidd el, egy próbát az enyém is megér, mert tényleg finom!!! :)

      Törlés
  12. Hű, ha kicsit előbb jövök... de már pihen Mági tésztája nekem a hűtőben. :))) Mi a címe ennek a Te remek sütis könyvednek? Receptet mentettem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csábító házi sütemények a könyv címe. :)
      Örülök, hogy benéztél hozzám.

      Törlés
  13. Aztaaaaaaaa, mennyire szabályos rudacskák! :))
    Egyszer nekem is sikeredhetne ilyenre!!! - csak egyszer! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Farci, nagyon kedves vagy. :)

      Törlés
  14. Sok oromet nyujt meglatogatni a szep konyhadban ! En Wellingtonbol ( N Z ) elvezem a recepteidet.Az en Edesanyam 'sajtos v sos stanglinak nevezte a rudacskakat es nagyon hasonlo a recept.
    Itt is van egy Magyar ujsag 'Magyar Szo' negyed evenkint jelenik meg,en irom a fozo-oldalt.Nagyon szeretek fozni,szakacs konyveket olvasni es uj etelket krealni.Varom a kovetkezo receptet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik a blogom, és szívesen látlak a konyhámban! :)
      Gratulálok az újságban a főzőoldaladhoz!
      Gyere máskor is! :)

      Törlés
  15. 10 dkg szezám/lenmag és 10 dkg őrölt sósmogyi,5 dkg egész szotyimag,kömény-én még ezzel spécizem fel-és isteni!!!nagyon tetszenek a receptjeid!Klára

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Klára!
      Örülök, hogy tetszenek a receptjeim, köszönöm szépen. :)
      Klassz ötleteket adtál.
      Üdv.:
      Gabriella

      Törlés
  16. Ma megsütöttem és tényleg tökéletes!!!Köszönöm!:)

    VálaszTörlés
  17. Biztos, hogy kipróbálom !

    VálaszTörlés
  18. Nagyon köszönöm a receptet, most lettem kész egy dupla adaggal, gondoltam karácsonyra remek lesz....nos olyannyira remek, hogy holnap be kell gyúrnom egy másik adagot, mert valahogy "elpárolgott", ahogy a család bent járt-kelt a konyhába....én a légköri viszonyokra gyanakszom... :) Boldog karácsonyt :)

    VálaszTörlés
  19. Szia nagyon tetszik a recept! Kb. hány rudacska lesz belőle?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Hűha, ezt pontosan meg nem mondom Neked, mert attól is függ, hogy mekkorára vágod azokat a rudakat... De kb. 90-100 darab lesz ebből a mennyiségből.

      Törlés
  20. Szia! Én nagyon kezdő vagyok, ezért már olyanon meg tudok akadni, hogy milyen liszt? Finom vagy rétesliszt kell ebbe a sajtosrúdba?
    Köszi a béna kérdésre a választ!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Amikor nem írom oda a liszt jelzőjét, hogy rétes-, kenyér-, rozs-, teljes kiőrlésű stb. liszt, akkor mindig a finom lisztre gondolok. De az újabb receptjeimhez már oda szoktam írni a finom jelzőt is a liszt elé, hogy teljesen egyértelmű legyen mindenki számára. Viszont régebben még nem írtam oda és ez egy régebbi receptem. A lényeg, hogy ehhez a sajtos rúdhoz finom liszt kell.
      Jó sütést kívánok!
      Üdvözlettel: Gabriella

      Törlés
  21. Szia! Ma megsütöm,karácsonyra... :) Meddig tárolható dobozban??? Köszönöm!! BOLDOG ,BÉKÉS , ÁLDOTT ÜNNEPEKET KÍVÁNOK MINDENKINEK!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokáig eláll, persze csak ha marad belőle :)

      Törlés
  22. Kedves Gabi! Volt egy bevált sajtos rúd receptem, egészen EDDIG!!! Kipróbáltam, hát ez valami mennyei, omlós, leveles, sajtos. Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagy örömmel olvasom, hogy ennyire ízlik. Köszönöm szépen, hogy megírtad, szívesen a receptet.

      Törlés
  23. Ma már 3-szor sütöttem meg. Nagyon finom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...akkor tényleg nagyon ízlik Andrea. :) Boldogan olvasom és köszönöm, hogy megírtad.

      Törlés
  24. Most sutotem meg masodjara nagyon finom kis rudak lettek 👍👌

    VálaszTörlés
  25. Ez isteni!!! :-)

    VálaszTörlés
  26. Kedves Gabriella!!
    Imadom a receptjeiret! Legtobbet a te receptjeidbol sutok! Ez a sajtos rud is mint minden mas is Isteni finom! Hatalmas sikert aratott a csaladban! Orok halam!!! ☺️☺️

    VálaszTörlés
  27. Megsütöttem a sajtos rudat valami isteni lett! Köszönjük a sok jó receptet! 😊

    VálaszTörlés
  28. Kedves Gabriella! Szeretném kérdezni hogy kacsazsír is jó vagy csak diaznózsír? :) Előre is köszönöm :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves lldikó! Nyugodtan lehet kacsazsírral is vagy libazsírral - amilyen van otthon.
      Jó sütést kívánok! :)

      Törlés
  29. Köszönöm szépen a receptet nagyon finom lett

    VálaszTörlés
  30. Köszönöm szépen a receptet nagyon finom lett

    VálaszTörlés
  31. Nagyon szeretem a pogácsa receptjeit, de rögtön utána ez jön. Szilveszter óta vagy 4-szer megsütöttem, az egész család imádja. Bár nekem néha lecsúszik egy-kettő, de attól még finom. Köszönöm!

    VálaszTörlés
  32. Isteni lett! Köszönjük! ❤️

    VálaszTörlés