2016. május 13., péntek

Vaníliakrémes kosárka

Omlós tésztakosár a legfinomabb házi vaníliakrémmel! Díszítés nélkül is megállja a helyét, de jól mutatnak rajta az éppen aktuális idén gyümölcsök. Ezt a kis klasszikus süteményt sokan készítik vaníliapudinggal, mellyel szintén finom, de ha van otthon tojásunk, akkor érdemes ezt a házi vaníliakrémet választani, mert annyira könnyed, picit habos és mennyei! Nekem ez a kedvenc vaníliakrémem!! 






Hozzávalók a tésztához:
6 cm átmérőjű formához 20-22 darabhoz
20 dkg finomliszt
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
6 dkg porcukor
1 nagy tojás sárgája
fél citrom reszelt héja és leve (kezeletlen)
1 teáskanál sütőpor

A vaníliakrémhez:
1 rúd vanília
2,5 dl tej
3 tojás sárgája
5 dkg kristálycukor
2,5 dkg finomliszt

+ a forma kikenéséhez pici vaj 


Nagyon szép dombormintás kerámia termékek érkeztek a webáruházba, érdemes megnézegetni az alábbi linken:
Pöttyös Otthon - www.pottyosotthon.hu





   

Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a porcukorral, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojás sárgáját, a reszelt citrom héját és frissen facsart levét és összegyúrjuk a tésztát. Könnyen nyújtható tésztát kapjunk, ha túl lágy vagy kicsit ragacsos, liszttel korrigáljuk.
2. Kinyújtjuk 3-4 mm vastagra és egy kb. 7 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A  kosárka formákat vajjal jól kikenjük, majd a tésztakorongokat egyenként belenyomkodjuk a formákba, villával megszurkáljuk a tészta közepét, majd a formákat beletesszük egy tepsibe. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 8-10 perc alatt megsütjük. 
3. A krémhez a tejet a vaníliamagokkal és a vaníliarúddal együtt épphogy felforraljuk, majd levesszük a tűzről és a lábast hideg vízbe állítjuk.
4. A tojássárgákat a kristálycukorral robotgéppel (vagy kézi mixerrel) habosra verjük (fehéredésig). Hozzászitáljuk a lisztet és simára keverjük. A tej addigra langyosra hűlt, kidobjuk belőle a vaníliarudat és hozzáöntjük a tojássárgás krémhez. Egy lábosban, lassú tűzön állandó keverés mellett besűrítjük a krémet. Szintén hideg vízbe állítjuk a lábast és kevergetve langyosra hűtjük a krémet. Majd megtöltjük vele a kosárkákat.
5. Tetszés szerinti gyümölcsökkel díszíthetjük a tetejét.



Anyukám tyúkocskáinak köszönhetően nagyon szép sárga a vaníliakrém...

  
 
Jó étvágyat!   

16 megjegyzés:

  1. Elegáns és nagyon finom, én főleg eperszemmel szeretem :) Gyönyörűek a kerámiáid!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vicuska. Eper nem maradt a díszítéshez, a kertünkben még 1 hét múlva fognak beérni az első szemek, amelyeket pedig vásárolunk a piacon, rögtön meg is esszük. :) Bár így vagyunk az áfonyával is. A kisfiamnak és nekem az áfonya a kedvencünk - az idén már megettünk egy szakajtó kosárral. :)
      Örülök, hogy tetszenek a kerámiák, tényleg nagyon gyönyörűek, imádom őket én is!

      Törlés
  2. Kosárka hiányában a muffin sütőt bélelem a papírkosárkával. Miután tésztát beleegyengettem kiveszem és mehet a tepsibe, így akár 40 db is sülhet egyszerre :)fincsi :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon kívánatosak a kis sütik, a kerámiák is csodásak :-)

    VálaszTörlés
  4. Csodás hangulatúak ezek a fotók, mi is szeretjük ezeket a sütikéket. Az egyszerűségükben rejlik a nagyszerűségük :)

    VálaszTörlés
  5. Elkészítettem, mindenki oda van érte. Nagyon finom, csak ajánlani tudom. :)

    VálaszTörlés
  6. Szia! Kivajazod a formákat?

    VálaszTörlés
  7. Szia! Akinek nincs vanília rúd otthon, az mivel helyettesítheti? Köszönöm a választ! :)

    VálaszTörlés