2014. július 14., hétfő

Sárgabaracklekvár - másképp

Azért másképp, mert a blogon található már egy sárgabaracklekvár recept, de az idén picit másképp készítettem. Így van választási lehetőség, kinek melyik recept tetszik jobban. :) A lekvárok közül egyébként nekem a sárgabaracklekvár és az eperlekvár a legnagyobb kedvencem - ezeket képes vagyok csak úgy magában is kanalazgatni.






Hozzávalók:
 8 kg sárgabarack kimagozva (érett, egészséges gyümölcsök)
 2,5 kg kristálycukor (vagy ízlés szerint)

(Én 1 kg gyümölcshöz kb. 30 dkg cukrot szoktam használni.)


Elkészítés:
1. Az üvegeket alaposan megmossuk, megszárítjuk.
2. A kimagozott/megmosott barackokat ledaráljuk (nem szoktam lehúzni a gyümölcs héját), majd egy lábasba tesszük, főzni kezdjük - kavargatjuk közben.  
3. Kb. 1 óra elteltével hozzáadjuk a cukrot, ha "csapkod" a lekvár, lentebb vesszük kicsit a lángot és folyamatos kevergetés közben főzzük. Mi picit sűrűbben szeretjük a lekvárokat (nem keményen, de azt szeretjük, ha egy kicsit sűrű és nem folyik, így bátran lehet süteményekbe használni, sütés közben nem folyik ki egyáltalán), ezért ezt a mennyiséget a cukor hozzáadásától számítva mi kb. még 1 óráig főzzük (tehát összesen kb. 2 órát rotyogtatjuk) - attól függően, hogy milyen sűrűre szeretnénk. Ha a hígabb lekvárt szeretitek, kevesebb ideig főzzétek.
4. Az elkészült lekvárt az előkészített üvegekbe töltjük (teljesen tele), jól rácsavarjuk a fedelét, majd 5-7 percre fejjel lefelé fordítjuk az üvegeket. Addig elkészítünk egy ládát pléddel kibélelve.
5. Majd visszafordítjuk az üvegeket, beletesszük a ládába, jól bebugyoláljuk és így hagyjuk teljesen kihűlni (néhány napig). Aztán szépen "felöltöztetve", felcímkézve mehetnek a kamrapolcra.

 A pöttyös kerámiák nagy választékkal megtalálhatók és megvásárolhatók a webáruházban
az alábbi linken:
 www.pottyosotthon.hu


Tipp:
Tudok egy olyat, ha valaki fél a tartósítószer nélküli befőzéstől, de azt sem szeretné, hogy tartósítószer legyen a lekvárban, akkor miután teletöltöttük az üvegeket a lekvárral, teszünk a tetejére egy celofánt, erre szórjuk a tartósítószert, majd ismét egy réteg celofánt teszünk és így csavarjuk rá az üvegek tetejét, majd 5 percre fejjel lefelé fordítjuk az üvegeket, végül a szokásos módon száraz dunsztba tesszük. Így a tartósítószer nem érintkezik közvetlenül a lekvárral.


Jó lekvárfőzést kívánok!

6 megjegyzés:

  1. Nálad is nagyon szép lett! 22 üveggel sikerült az idén befőznöm. A párom csak ezt eszi.

    VálaszTörlés
  2. Csini ruhát kapott az üveged:-) A lekvárnak is szép színe lett.
    Én nem szoktam ledarálni, csak felaprítani a gyümölcsöt, s mivel sokáig főzöm, alig-alig marad benne darabos. De ha marad, az se baj.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Gabi! Már túl vagyok rajta én is,és már 30üvegnyi pihen a telázsimon :)
    Üdvözlettel Kitti Puszi :)

    VálaszTörlés
  4. Én is a napokban főztem be, imádjuk. Nincs az a mennyiség, ami el nem fogyna. Nagyon jó állagú lett a tiéd és nem kétséges, hogy finom is.

    VálaszTörlés
  5. Szia Gabi! Tartósítószert egyáltalán nem teszel bele?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Timi!
      Van olyan sárgabaracklekvár receptem, melyhez használok dzsem fixet. De ehhez a lekvárhoz, mint ahogy látod, nem használok semmilyen tartósítószert, mégsem romlik meg a lekvárom. Ilyenkor az a lényeg, hogy érett, de egészséges gyümölcsökkel készítsük a lekvárt (ne legyenek közte penészes gyümölcsök), valamint az üvegeket és a tetejüket jól mossuk el.

      Törlés