Sárgabaracklekvár - másképp

Azért másképp, mert a blogon található már egy sárgabaracklekvár recept, de az idén picit másképp készítettem. Így van választási lehetőség, kinek melyik recept tetszik jobban. 😊 A lekvárok közül egyébként nekem a sárgabaracklekvár és az eperlekvár a legnagyobb kedvencem - ezeket képes vagyok csak úgy magában is kanalazgatni.


Fotók: 2014. július




Hozzávalók:
 8 kg sárgabarack kimagozva (érett, egészséges gyümölcsök)
 2,5 kg kristálycukor (vagy ízlés szerint)

(Én 1 kg gyümölcshöz kb. 30 dkg cukrot szoktam használni.)


Elkészítés:
  1. Az üvegeket alaposan megmossuk, megszárítjuk.
  2. A kimagozott/megmosott barackokat ledaráljuk (nem szoktam lehúzni a gyümölcs héját), majd egy lábasba tesszük, főzni kezdjük jó közepes lángon - kavargatjuk közben.  
  3. Kb. 1 óra elteltével hozzáadjuk a cukrot, ha "csapkod" a lekvár, lentebb vesszük kicsit a lángot és folyamatos kevergetés közben főzzük. Mi picit sűrűbben szeretjük a lekvárokat (nem keményen, de azt szeretjük, ha egy kicsit sűrű és nem folyik, így bátran lehet süteményekbe használni, sütés közben nem folyik ki egyáltalán), ezért ezt a mennyiséget a cukor hozzáadásától számítva mi kb. még 1 óráig főzzük (tehát összesen kb. 2 órát rotyogtatjuk) - attól függően, hogy milyen sűrűre szeretnénk. Ha a hígabb lekvárt szeretitek, kevesebb ideig főzzétek.
  4. Az elkészült lekvárt az előkészített üvegekbe töltjük (teljesen tele), jól rácsavarjuk a fedelét, majd 5-7 percre fejjel lefelé fordítjuk az üvegeket. Addig elkészítünk egy ládát pléddel kibélelve.
  5. Majd visszafordítjuk az üvegeket, beletesszük a ládába, jól bebugyoláljuk és így hagyjuk teljesen kihűlni (néhány napig). Aztán szépen "felöltöztetve", felcímkézve mehetnek a kamrapolcra.

 MÁR  K É T  S Ü T E M É N Y E S  K Ö N Y V E M  IS MEGJELENT!

Megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:


Tipp:
Tudok egy olyat, ha valaki fél a tartósítószer nélküli befőzéstől, de azt sem szeretné, hogy tartósítószer legyen a lekvárban, akkor miután teletöltöttük az üvegeket a lekvárral, teszünk a tetejére egy celofánt, erre szórjuk a tartósítószert, majd ismét egy réteg celofánt teszünk és így csavarjuk rá az üvegek tetejét, majd 5 percre fejjel lefelé fordítjuk az üvegeket, végül a szokásos módon száraz dunsztba tesszük. Így a tartósítószer nem érintkezik közvetlenül a lekvárral.

Fotó: 2017.  július



Jó lekvárfőzést kívánok!

Megjegyzések

  1. Nálad is nagyon szép lett! 22 üveggel sikerült az idén befőznöm. A párom csak ezt eszi.

    VálaszTörlés
  2. Csini ruhát kapott az üveged:-) A lekvárnak is szép színe lett.
    Én nem szoktam ledarálni, csak felaprítani a gyümölcsöt, s mivel sokáig főzöm, alig-alig marad benne darabos. De ha marad, az se baj.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Gabi! Már túl vagyok rajta én is,és már 30üvegnyi pihen a telázsimon :)
    Üdvözlettel Kitti Puszi :)

    VálaszTörlés
  4. Én is a napokban főztem be, imádjuk. Nincs az a mennyiség, ami el nem fogyna. Nagyon jó állagú lett a tiéd és nem kétséges, hogy finom is.

    VálaszTörlés
  5. Szia Gabi! Tartósítószert egyáltalán nem teszel bele?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Timi!
      Van olyan sárgabaracklekvár receptem, melyhez használok dzsem fixet. De ehhez a lekvárhoz, mint ahogy látod, nem használok semmilyen tartósítószert, mégsem romlik meg a lekvárom. Ilyenkor az a lényeg, hogy érett, de egészséges gyümölcsökkel készítsük a lekvárt (ne legyenek közte penészes gyümölcsök), valamint az üvegeket és a tetejüket jól mossuk el.

      Törlés
  6. Kedves Gabriella! A dzsemfixes recept érdekelne, hogy Te hogy csinálod :) ha már megvettem felhasználnám, bár ez a recept is jól hangzik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kitti!
      Ha dzsemfixet használok, akkor szinte hasonlóan készítem: 1 kg barackhoz kb. 25-30 dkg cukrot teszek (elég édes sárgabarack van a kertünkben), tehát 2 kg barackhoz 50-60 dkg cukor és így tovább attól függően, hogy hány kg barackkal készítem a lekvárt. A megmosott barackot ledarálom, majd egy lábasba teszem a cukorral és a dzsemfix-szel együtt. Felforralom, közben kevergetem. Forrástól számítva még bő fél óráig főzöm, kevergetem közben folyamatosan. Majd a tiszta üvegekbe teszem a lekvárt, lezárom az üvegeket, 5 percre fejre állítom, majd a konyha pulton hagyom teljesen kihűlni az üvegeket (ezt nem szoktam dunsztba tenni). Másnap, ha kihűltek az üvegek, a kamra polcra teszem. Ja! 6 kg gyümölcshöz 2 zacskó dzsemfixet használok.
      Jó lekvárfőzést kívánok!
      Legközelebb nyugodtan kipróbálhatod a dzsemfix nélküli lekvárt is... :)

      Törlés
    2. Nagyon szépen köszönöm 🤗 kifogom mindenképp 😉

      Törlés
  7. Köszönöm, nagyon jól néz ki. Nagyon jók a receptjeid én holnap foglalatoskodom ezzel.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen. Örülök, hogy tetszenek a receptek. :)

      Törlés
  8. Szia Gabriella! Másodszor készítem és nagyon finom. A párom munkahelyén is kérdezték hogyan csináltam mert nagyon finom. Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Éva!
      Nagyon szívesen a receptet, örülök, hogy ennyire ízlik Nektek. :) A családomnak is ez a kedvenc lekvárja.
      Köszönöm, hogy megírtad.
      További kellemes időtöltést kívánok neked itt a blogomon!
      Üdv.: Gabriella

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban