Török pide

Ez a csónak alakú, darált húsos pizza jellegű finomság maga a mennyország! Az ötletet két különböző recept adta, végül saját ízlésre formálva készítettem el.
Ma délután, amikor hazaértem, feltettem magamnak a szokásos kérdést - melyet szerintem Ti is gyakran feltesztek: "Mit készítsek vacsorára, ami gyorsan elkészül és mindenki szereti?". Negyed órás pihenésképp kiültem a teraszra kezemben 1-2 gasztro magazinnal, majd egyszer csak megláttam ezt a finomságot... Máris megvolt a vacsora ötlet - igaz ott bárányhússal készült, ennek hiányában én sertéshússal készítettem, és persze saját ízlésünkre igazítva. Nagyon finom, mindenképp ki kell próbálni Nektek is! :)




   Hozzávalók:  
6 darabhoz
 50 dkg sima liszt
 4 dkg friss élesztő
 1 kávéskanál kristálycukor
 1 csapott teáskanál só
 1 evőkanál olaj
 1 dl langyos tej
 kb. 1,5 dl langyos víz

+ 1 felvert tojás a tészta lekenéséhez

A feltéthez:
 50 dkg darált sertéshús
 2 fej vöröshagyma
 2-3 cikk fokhagyma
 1-2 evőkanál olívaolaj
 1 evőkanál vaj
 1 kis doboz paradicsompüré (70 g-os)
 1 nagyobb paradicsom
 őrölt kömény ízlés szerint
 só, őrölt bors ízlés szerint

 10 dkg reszelt sajt
  
+ apróra vágott petrezselyemzöld a tálaláshoz


  

 

Elkészítés:
1. A tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral. 
A lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt a tejjel + az olajat és annyi vizet, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. Letakarva duplájára kelesztjük - addig elkészítjük a tölteléket.  
2. A megtisztított/megmosott hagymát és fokhagymát apróra vágjuk. 
Egy serpenyőben felmelegítjük az olaj és vaj keverékét, majd megpirítjuk a hagymát és fokhagymát (a fokhagymára ügyeljünk, nehogy megégjen). Hozzáadjuk a darált húst, majd kevergetve megsütjük. Közben ízlés szerint fűszerezzük az őrölt köménnyel, sóval, őrölt borssal. A vége felé hozzáadjuk a paradicsompürét és a megmosott/darabokra vágott paradicsomot is és összeforraljuk.
3. A megkelt tésztát 6 egyenlő részre osztjuk. Kinyújtjuk az egyiket ovális alakúra, majd a két szélét jól összecsípjük, két oldalt felhajtjuk (ezt a hajtás részt jól odanyomkodjuk az aljához, hogy sütés közben ne nyíljon szét), majd itt-ott összecsípjük a tésztát csónak alakúra formázva. A további 5 tésztával is így járunk el.
4. A kihűlt tölteléket elosztjuk a csónakokban, megszórjuk reszelt sajttal és sütőpapíros tepsire tesszük őket. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük őket. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet)
5. Tálaláskor megmosott, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk a tetejét.


 Ha a fotókon esőcseppek nyomait vélitek felfedezni... jól látjátok.
A teraszon voltam és fotózás közben elkezdett csepegni az eső. Ezt a pechet! :)
Olyan szeszélyes idő volt ma, egyik pillanatban vakítóan sütött a Nap,
a következő pillanatban pedig csepergett az eső.



Jó étvágyat!

Ötlet: Kiskegyed konyhája 2014. május, Limara Péksége  

Megjegyzések

  1. De rég sütöttem... Érdekes, Te csipkeded a tészta szélt, én felsodrom...Imádni való péksütemény!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az újságban és Limaránál is csipkedve láttam, de legközelebb kipróbálom a Te sodrásos módszeredet is. :)

      Törlés
  2. Gyakran készítek pizzát, mert nagyon szeretik, de darált hússal még sosem. Ezt kipróbálom, szerintem lesz keletje :) Nagyon guszta lett a tied! Csodásak a képeid nagyon!

    VálaszTörlés
  3. Ó csodás :) és a kép is nagyon-nagyon tetszik :)

    VálaszTörlés
  4. Ezzel a recepttel már én is szemeztem egy párszor, de nálad még a szokásosnál is jobban néz ki. Szerintem még a válogatós páromnak is ízlene, úgyhogy biztos ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól néz ki! Biztos nagy sikere lenne nálunk! :)

    VálaszTörlés
  6. De nagyon jól néz ki! Még nem is láttam ilyet :-) Fincsi lehetett!

    VálaszTörlés
  7. Hű, de rég szemezek már én is vele. Csak most már nehéz eldönteni, hogy csirkemájas legyen vagy darált húsos. Azt hiszem mindkettővel kipróbálom.

    VálaszTörlés
  8. Érdemes elkészíteni, mert nagyon finom. Köszönöm szépen, hogy írtatok.

    VálaszTörlés
  9. köszönöm ,ez nagyon tetszik és ma ki is próbálom ,karácsonykor meg a diós kifliket ami szintén szemet gyönyörködtető :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban