Epermisu - epres-mascarponés rakott piskóta
Rengeteg eper terem a kertünkben, nem győzzük szedni és nem győzzük enni. Persze azért mindig elfogy, mert imádjuk. Én legalábbis számolatlanul bírom enni - csak megmosom és úgy natúr majszolgatom. De azért ilyen finomság is készül belőle, mint például ez az epres-mascarponés rakott piskóta - rövidebben epermisu. :)
A pöttyös kézműves kerámiák több színben is megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:
Pöttyös Otthon - www.pottyosotthon.hu
Hozzávalók:
4-6 személyre
20 dkg babapiskóta
25 dkg mascarpone
40-50 dkg eper
1 kisebb citrom leve
2 csomag vaníliás cukor
2 csapott evőkanál porcukor (vagy ízlés szerint)
2 dl habtejszín
1 csomag habfixáló
Elkészítés:
1. A megmosott eper felét pürésítjük a citrom levével és kb. fél dl vízzel. (pürésíthetjük botmixerrel vagy villával is) Az állaga olyan legyen, mint egy hígabb mártás.
A maradék gyümölcsöt picit vastagabbra felszeleteljük.
2. A mascarponét elkeverjük a vaníliás cukorral + 1 csapott evőkanál porcukorral.
3. A habtejszínt kemény habbá verjük a maradék 1 csapott evőkanál porcukorral (vagy ízlés szerinti porcukorral) és hozzáadjuk a habfixálót is - majd összekeverjük a mascarpone-s krémmel.
4. A babapiskótát megmártogatjuk az eperpürében és elkezdjünk kirakni vele egy kb. 20x20 cm-es üvegtálat (tepsit, jénai tálat vagy tálcát). A piskóta rétegen elosztjuk a habos krém felét, erre sorban rátesszük az eperszeleteket, majd újabb eperpürében mártogatott piskótaréteg következik, melyet beborítunk a maradék habos krémmel.
5. Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy a babapiskóta átpuhuljon. (este is elkészíthetjük és éjszakára betesszük a hűtőbe)
6. Tálaláskor eperszemekkel és mentalevéllel díszítjük a tetejét.
...és még néhány fotó... :)
Jó étvágyat!
Forrás: Édes élet magazin
Ez valami isteni lehet! Nagyon szeretem a tiramisut is és az epret is, úgyhogy a kettő vegyítése fantasztikus ötlet! :)
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik - tényleg nagyon finom. A férjem például nem szereti sem a sütés nélküli "sütiket", sem az "áztatott" piskótákat, emiatt ezt az epermisut is ódzkodva kóstolta meg, végül annyira ízlett neki, hogy két adagot is megevett belőle. :)
TörlésKöszi, hogy benéztél.
Nagyon guszta, finom lehet az epres változata is a tiramisunak! :)
VálaszTörlésKöszönöm Hankka.
TörlésÓ de finom lehetett! Nagyon guszta! Hogy én miért nem lakom közelebb hozzátok elmennék"mezgerélni" ( lehet hogy nem is tudod hogy mit jelent ez a szó?:-)) Amit epret ott hagytok a bokor alatt én mind felszedném, imádom az epret! Nem is tudom mikor tudnék ráunni ?
VálaszTörlésDe, tudom, hogy mit jelent a mezgerélni szó. Egy kicsike városban lakom, emiatt ismerem az ilyen vidéki szavakat. :)
TörlésGyakran járok Miskolcon, ha tudnám hol laksz, vinnék Neked nagyon szívesen...
Nagyon guszta! Mi is így készítjük a tojás nélküli tiramisut, de most ingerenciám támadt eperrel is megkóstolni :)))
VálaszTörlésMegkínálnálak, de már elfogyott... :)
TörlésKöszi, hogy benéztél hozzám.
Gyönyörű képek! Gondolom ugyanolyan finom, mint amilyen szép :-)
VálaszTörlésKöszönöm Katalin. :)
TörlésFinom!!
Csodásan mutat, szívesen vennék belőle :) Nálam is hasonló fog készülni a férjem szülinapjára, ugyanis epres tiramisut rendelt :)
VálaszTörlés:)) Köszi.
TörlésNagyon guszta :) A napokban készítettem én is hasonlóan.A tojássárgáját én beletettem a krémbe és az epret egy kis barna cukron "megfuttattam" :)
VálaszTörlésKöszi. :)
TörlésIrigykedek. Nekünk csak annyi eprünk van, hogy magában befaljuk. Süteményekbe már nem jut.
VálaszTörlésMegkerdezhetem h milyen gepet hasznalsz a fotozasokhoz.?
VálaszTörlésNikon D3200.
TörlésBár látom, hogy ez egy régebbi recept, de hát ismét itt az eperszezon... Pohárban készítettem el, megdupláztam a krém mennyiségét, így 6 nagy pohár lett belőle. Most a hűtőben vár holnapig, de a kóstolgatás alapján tovább nem hiszem, hogy kell tárolnunk :-). Köszönöm a receptet Gabriella!
VálaszTörlésNagyon szívesen Ingrid.
Törlés