2014. június 2., hétfő

Epermisu - epres-mascarponés rakott piskóta

Rengeteg eper terem a kertünkben, nem győzzük szedni és nem győzzük enni. Persze azért mindig elfogy, mert imádjuk. Én legalábbis számolatlanul bírom enni - csak megmosom és úgy natúr majszolgatom. De azért ilyen finomság is készül belőle, mint például ez az epres-mascarponés rakott piskóta - rövidebben epermisu. :)

A pöttyös kézműves kerámiák több színben is megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:
Pöttyös Otthon - www.pottyosotthon.hu



    Hozzávalók:   
4-6 személyre
 20 dkg babapiskóta
 25 dkg mascarpone
 40-50 dkg eper
 1 kisebb citrom leve
 2 csomag vaníliás cukor
 2 csapott evőkanál porcukor (vagy ízlés szerint)
 2 dl habtejszín
 1 csomag habfixáló


 

Elkészítés:
1. A megmosott eper felét pürésítjük a citrom levével és kb. fél dl vízzel. (pürésíthetjük botmixerrel vagy villával is) Az állaga olyan legyen, mint egy hígabb mártás.
A maradék gyümölcsöt picit vastagabbra felszeleteljük.
2. A mascarponét elkeverjük a vaníliás cukorral + 1 csapott evőkanál porcukorral.
3. A habtejszínt kemény habbá verjük a maradék 1 csapott evőkanál porcukorral (vagy ízlés szerinti porcukorral) és hozzáadjuk a habfixálót is - majd összekeverjük a mascarpone-s krémmel.
4. A babapiskótát megmártogatjuk az eperpürében és elkezdjünk kirakni vele egy kb. 20x20 cm-es üvegtálat (tepsit, jénai tálat vagy tálcát). A piskóta rétegen elosztjuk a habos krém felét, erre sorban rátesszük az eperszeleteket, majd újabb eperpürében mártogatott piskótaréteg következik, melyet beborítunk a maradék habos krémmel.
5. Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy a babapiskóta átpuhuljon. (este is elkészíthetjük és éjszakára betesszük a hűtőbe)
6. Tálaláskor eperszemekkel és mentalevéllel díszítjük a tetejét.




...és még néhány fotó... :)







Jó étvágyat!

Forrás: Édes élet magazin

19 megjegyzés:

  1. Ez valami isteni lehet! Nagyon szeretem a tiramisut is és az epret is, úgyhogy a kettő vegyítése fantasztikus ötlet! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik - tényleg nagyon finom. A férjem például nem szereti sem a sütés nélküli "sütiket", sem az "áztatott" piskótákat, emiatt ezt az epermisut is ódzkodva kóstolta meg, végül annyira ízlett neki, hogy két adagot is megevett belőle. :)
      Köszi, hogy benéztél.

      Törlés
  2. Nagyon guszta, finom lehet az epres változata is a tiramisunak! :)

    VálaszTörlés
  3. Ó de finom lehetett! Nagyon guszta! Hogy én miért nem lakom közelebb hozzátok elmennék"mezgerélni" ( lehet hogy nem is tudod hogy mit jelent ez a szó?:-)) Amit epret ott hagytok a bokor alatt én mind felszedném, imádom az epret! Nem is tudom mikor tudnék ráunni ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De, tudom, hogy mit jelent a mezgerélni szó. Egy kicsike városban lakom, emiatt ismerem az ilyen vidéki szavakat. :)
      Gyakran járok Miskolcon, ha tudnám hol laksz, vinnék Neked nagyon szívesen...

      Törlés
  4. Nagyon guszta! Mi is így készítjük a tojás nélküli tiramisut, de most ingerenciám támadt eperrel is megkóstolni :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megkínálnálak, de már elfogyott... :)
      Köszi, hogy benéztél hozzám.

      Törlés
  5. Gyönyörű képek! Gondolom ugyanolyan finom, mint amilyen szép :-)

    VálaszTörlés
  6. Csodásan mutat, szívesen vennék belőle :) Nálam is hasonló fog készülni a férjem szülinapjára, ugyanis epres tiramisut rendelt :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta :) A napokban készítettem én is hasonlóan.A tojássárgáját én beletettem a krémbe és az epret egy kis barna cukron "megfuttattam" :)

    VálaszTörlés
  8. Irigykedek. Nekünk csak annyi eprünk van, hogy magában befaljuk. Süteményekbe már nem jut.

    VálaszTörlés
  9. Megkerdezhetem h milyen gepet hasznalsz a fotozasokhoz.?

    VálaszTörlés
  10. Bár látom, hogy ez egy régebbi recept, de hát ismét itt az eperszezon... Pohárban készítettem el, megdupláztam a krém mennyiségét, így 6 nagy pohár lett belőle. Most a hűtőben vár holnapig, de a kóstolgatás alapján tovább nem hiszem, hogy kell tárolnunk :-). Köszönöm a receptet Gabriella!

    VálaszTörlés