Sonkás-túrós pogácsa
Annyira finom pogácsát sütöttem! Sütés közben olyan fenséges illatok terjengtek a konyhában, alig győztem kivárni, hogy megsüljön. Egy bögre tejjel rögtön be is kaptam kettőt-hármat... na jó, volt az négy is, de ki számolta. 😉 Langyosan a legfinomabb, de kihűlve is puhán omlós marad - igazán klassz "majszolni való".
Évek óta nézegetem ezt a receptet az egyik kis könyvemben, ráadásul B.csek barátnőm is mondogatja, hogy olyan finom sonkás pogácsát szokott sütni, eddig valahogy mégis távol állt tőlem ez a sonkás változat. De mivel így húsvét tájékán bőven van sonkánk (a szüleimtől mindig sok házi sonkát kapunk, melyet Ők maguk készítenek és füstölnek saját fogyasztásra - a legfinomabb!), ezért ma rászántam magam a sonkás pogácsa elkészítésére. ...és milyen jól tettem!!
Hozzávalók:
kb. 45 darab pogácsához
50 dkg finomliszt átszitálva
1 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő
25 dkg puha/szoba-hőmérsékletű vaj vagy margarin
1 csapott teáskanál só (vagy ízlés szerint)
fél kávéskanál őrölt fekete bors
2 nagy gerezd fokhagyma
15 dkg tehéntúró
1 tojássárgája
25 dkg főtt-füstölt sonka (de lehet csülökhúsból is készíteni vagy tarjából)
esetleg 1-2 evőkanál tejföl
(utoljára adjuk hozzá a tejfölt, mert nem biztos, hogy kell - attól függ, hogy a tészta kívánja-e)
+ a tetejére 1 tojásfehérje
L E G Ú J A B B SÜTEMÉNYES KÖNYVEM
megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt (esetleg adhatunk hozzá egy kávéskanál cukrot is) és felfuttatjuk (kb. 10 perc). Az átszitált lisztet elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a sót, borsot, a megtisztított/zúzott fokhagymát, majd a túróval, a tojás sárgájával és annyi tejföllel összedolgozzuk, hogy a tészta elváljon az edény falától. A sonkát apróra vágjuk és beledolgozzuk a tésztába. Letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.
- Enyhén meglisztezett felületen kb. 2-3 cm vastagra kinyújtjuk, berácsozzuk a tetejét és lisztbe mártott pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk (az én pogácsa formám 4 cm átmérőjű). A leeső tésztát összegyúrjuk, majd kinyújtjuk és kiszaggatjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük - egymástól picit távolabb, mert sütés közben még kelni fog egy kicsit - tetejüket lekenjük a felvert tojásfehérjével.
- Előmelegített 175 fokos légkeveréses sütőben kb. 14 perc alatt megsütjük - szép aranysárga színe legyen. Hagyományos sütőben 190 fokon süssük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függ.)
Jó étvágyat!
Mennyei a pogácsád, finom illat terjengheted a konyhádban. Az orgénáid gyönyörűwk.
VálaszTörlésKöszönöm Mrita.
TörlésJujj, benne vagyok a posztban :-) Köszi, köszi! Igen, a sonkás pogi nagyon tutti találmány, nálunk is volt hétvégén, pontosabban most füstölt tarjás változatban. Nagyjából u.így csinálom, csak 25 dkg túróval - és eddig fokhagyma nélkül. Na de majd ezután! :-) Gyönyörűek egyébként, kirágnám őket a monitorból :)) Ölelések: B.csek
VálaszTörlés:)) Ölellek én is. Igen, az ötletadó Te voltál.
TörlésJól hangzik és nagyon guszta a fotókon, igen fincsi lehet! :)
VálaszTörlésKöszönöm Hankka. :)
TörlésReggelire, citromos teával kérem! Köszi! ;-D
VálaszTörlés:D
TörlésEgyébként de jó, hogy hallok rólad...
Annyi féle pogácsa készült már nálunk, de sonkával még soha. Eljött az ideje, biztosan szeretnénk ezt is. ;)
VálaszTörlésSonkával én is most készítettem először. Érdemes elgondolkodnod rajta, mert nagyon finom... :)
TörlésSzia! Másnapra is puhák maradnak ezek a guszta pogácsák? Vagy úgy már nem az igaziak? Köszönöm válaszod.
VálaszTörlésSzia!
TörlésMásnap is puhák és omlósak, csak ajánlani tudom kipróbálásra. Rengeteg pogácsa van a blogomon, mivel pogácsa rajongó a családom, de ez az egyik nagy kedvencünk! Annyira finom!
Jó sütést kívánok!
Gabriella
Hát ez a pogácsa, ez valami isteni. Hálás köszönet a receptért🙂
VálaszTörlésNagyon finom lett a pogácsa felvéve a kedvencek közé. 😊
VálaszTörlésNagyon tetszik ez a recept mivel tehenturoval keszul. De a sonkasat a csaladom nem szereti, sonka nelkul is jo lesz az allaga vajon?
VálaszTörlésKészülhet sonka nélkül is természetesen. Az állaga jó lesz... épp a tehéntúró miatt. Jó sütést!
Törlés