2014. április 23., szerda

Sonkás-túrós pogácsa

Annyira finom pogácsát sütöttem ma, sürgősen fel kell tennem a receptet a blogra. Sütés közben olyan fenséges illatok terjengtek a konyhában, alig győztem kivárni, hogy megsüljön. Egy bögre tejjel rögtön be is kaptam kettőt-hármat... na jó, volt az négy is, de ki számolta. :) Langyosan a legfinomabb, de kihűlve is puhán omlós marad - igazán klassz "majszolni való". 
Évek óta nézegetem ezt a receptet az egyik kis könyvemben, ráadásul B.csek barátnőm is mondogatja, hogy olyan finom sonkás pogit szokott sütni, eddig valahogy mégis távol állt tőlem ez a sonkás változat. De mivel így húsvét tájékán bőven van sonkánk (a szüleimtől mindig sok házi sonkát kapunk, melyet Ők maguk készítenek és füstölnek saját fogyasztásra - isteni finom), ezért ma csak rászántam magam az elkészítésére. ...és milyen jól tettem!!

Kézműves kerámiák nagy választékban találhatók a webáruházban az alábbi linken:
www.pottyosotthon.hu 





Hozzávalók: 
kb. 45 darab pogácsához
 50 dkg sima liszt átszitálva (hogy jó levegős legyen)
 1 dl langyos tej
 2,5 dkg friss élesztő
 25 dkg puha vaj vagy margarin
 1 csapott teáskanál só (vagy ízlés szerint)
 fél kávéskanál őrölt fekete bors
 2 nagy gerezd fokhagyma
 15 dkg túró
 1 tojássárgája
 25 dkg főtt-füstölt sonka (de lehet csülökhúsból is készíteni vagy tarjából)
 esetleg 1-2 evőkanál tejföl  
(utoljára adjuk hozzá a tejfölt, mert nem biztos, hogy kell - attól függ, hogy a tészta kívánja-e)

+ a tetejére 1 tojásfehérje


  



Elkészítés:
1. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt (esetleg adhatunk hozzá egy kávéskanál cukrot is) és felfuttatjuk (kb. 10 perc). Az átszitált lisztet elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, hozzáadjuk a sót, borsot, a megtisztított/zúzott fokhagymát, majd a túróval, a tojás sárgájával és annyi tejföllel összedolgozzuk, hogy a tészta elváljon az edény falától. A sonkát apróra vágjuk és beledolgozzuk a tésztába. Letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.
2. Enyhén meglisztezett felületen kb. 2-3 cm vastagra kinyújtjuk, berácsozzuk a tetejét és lisztbe mártott pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk (az én pogácsa formám 4 cm átmérőjű). A leeső tésztát összegyúrjuk, majd kinyújtjuk és kiszaggatjuk.
3. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük - egymástól picit távolabb, mert sütés közben még kelni fog - tetejüket lekenjük a felvert tojásfehérjével.
4. Előmelegített 175 fokos légkeveréses sütőben kb. 14 perc alatt megsütjük - szép aranysárga színe legyen. Hagyományos sütőben 190 fokon süssük. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függő).  




Jó étvágyat!


Mutatok néhány fotót az orgonáimról...
Imádom őket, a fotó láttán is érzem az illatukat. 


 Ez a kis fa még csak 4-5 éves, 
de minden tavasszal tele van orgonával. 



 

14 megjegyzés:

  1. Mennyei a pogácsád, finom illat terjengheted a konyhádban. Az orgénáid gyönyörűwk.

    VálaszTörlés
  2. Jujj, benne vagyok a posztban :-) Köszi, köszi! Igen, a sonkás pogi nagyon tutti találmány, nálunk is volt hétvégén, pontosabban most füstölt tarjás változatban. Nagyjából u.így csinálom, csak 25 dkg túróval - és eddig fokhagyma nélkül. Na de majd ezután! :-) Gyönyörűek egyébként, kirágnám őket a monitorból :)) Ölelések: B.csek

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :)) Ölellek én is. Igen, az ötletadó Te voltál.

      Törlés
  3. Jól hangzik és nagyon guszta a fotókon, igen fincsi lehet! :)

    VálaszTörlés
  4. Reggelire, citromos teával kérem! Köszi! ;-D

    VálaszTörlés
  5. Az illatát sajnos nem érzem, de a látvány kárpótol érte... nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  6. Annyi féle pogácsa készült már nálunk, de sonkával még soha. Eljött az ideje, biztosan szeretnénk ezt is. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sonkával én is most készítettem először. Érdemes elgondolkodnod rajta, mert nagyon finom... :)

      Törlés
  7. Szia! Másnapra is puhák maradnak ezek a guszta pogácsák? Vagy úgy már nem az igaziak? Köszönöm válaszod.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Másnap is puhák és omlósak, csak ajánlani tudom kipróbálásra. Rengeteg pogácsa van a blogomon, mivel pogácsa rajongó a családom, de ez az egyik nagy kedvencünk! Annyira finom!
      Jó sütést kívánok!
      Gabriella

      Törlés