Kombe

Annyira finom ez a réteges sütemény - a rétegek között mindenféle finomság (sajt, tejföl, kolbász, sonka, szalámi hagyma vagy amit akartok), a tetején a rápiruló magvak pedig... valami istenien ropogós. Csak azt tudom Nektek tanácsolni, hogy süssétek meg. Egyáltalán nem bonyolult az elkészítése.
Az óvodában Erzsike óvónénivel gyakran cseréljük az információt arról, hogy mit érdemes sütni-főzni, hogy milyen finomságot készített Ő az elmúlt napokban, vagy hogy milyen újdonságot találtam ki én mostanában. A múlt héten erre a kombe-re hívta fel a figyelmemet. Elkészítette egyik nap vacsorára, és azt mondta, hogy annyira finom, feltétlenül süssem meg én is. A múlt szombatra terveztem, mert az ilyesmiket mindig szombat délutánra időzítem (elég laktató étel, tehát ha vacsorára készítjük, érdemes egy kicsit korábban vacsorázni). Szombaton nem volt időm elkészíteni, ezért tegnapra maradt - picit előrébb hoztuk a vacsoraidőt, hogy ne rögtön feküdjünk le étkezés után ennyire tele pocakkal. A lényeg, hogy végre kipróbáltam és felvéve a listára! :)






Hozzávalók a tésztához:
- 1 dl langyos víz
- 3 dl langyos tej
- 1 kávéskanál kristálycukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 60 dkg sima liszt átszitálva (nem muszáj szitálni, de így levegősebb lesz a liszt, ezáltal még lazább lesz a tészta)
- 1 teáskanál só

A rétegek közé:
- 10 dkg vaj
- 5 evőkanál olaj

A töltelékhez:
- 10 dkg krémsajt (lehet helyettesíteni tejföllel)
- 15 dkg főtt vagy füstölt sonka
- 10 dkg kolbász és szalámi vegyesen
- 1 nagyobb fej lila hagyma

A tetejére:
- 1 tojás
- magok (szezámmag, napraforgómag...)




Elkészítés:
1. A tésztát dagaszthatjuk kézzel vagy a kenyérsütőgépben is. Én robotgéppel dagasztottam
A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk és bedagasztjuk.
2. A kolbászt, szalámit, sonkát és a megtisztított lila hagymát apróra vágjuk.
3. Nem kell pihentetni a tésztát, dagasztás után három egyenlő részre osztjuk. Kinyújtjuk vékony téglalapra az egyiket, lekenjük az olvasztott vaj és olaj keverékének a felével. Kinyújtjuk a másik tésztát is ugyanakkorára, ráhelyezzük az elsőre (amely már le van kenve a vajas-olajjal). A másodiknak a tetején egyenletesen elkenjük a krémsajtot, és rászórjuk a sonkát, kolbászt, szalámit, hagymát. Kinyújtjuk a harmadik tésztát is, ráhelyezzük az előzőekre és ezt is lekenjük az olvasztott vaj és olaj keverékének a másik felével. A tészta egyik oldalát behajtjuk középre, a másik oldalt is behajtjuk középre. Majd felülről behajtjuk is behajtjuk középre, és az alsó felét is ráhajtjuk középre. Az egészet megfordítjuk úgy, hogy a felső hajtogatott rész kerüljön alulra, felülre pedig a sima rész.
4. Ráhelyezzük sütőpapíros tepsire és 30 percig kelesztjük.
5. Pizzavágóval bevágjuk háromszögekre (8 vagy 10 szeletre) azért, hogy sütés után könnyebb legyen felszeletelni. Lekenjük a felvert tojással a tetejét, majd megszórjuk a magvakkal.
6. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 30 percig sütjük. Az első 15 perc után érdemes ránézni és ha nagyon pirul, akkor lentebb vesszük a fokot a sütőn. 
7. Ha megsült, 5 percig a tepsiben hagyjuk, ráterítünk egy tiszta konyharuhát, hogy jól átpuhuljon a tészta. 


Jó étvágyat!


Forrás: itt

Megjegyzések

  1. Azta, de jól néz ki! Én is be kell iktassam vacsorára. Az már biztos, hogy későn lesz kész, de mi rendszeresen későn vacsorázunk.

    VálaszTörlés
  2. Nézzél be hozzám légyszíves, játékba szeretnélek hívni!

    VálaszTörlés
  3. Kombét még nem készítettem, pedig ez is olyan rég tervbe van véve. Nagyon guszta lett!:)

    VálaszTörlés
  4. Sajna én is imádom :)) Nagyon guszta lett! :)

    VálaszTörlés
  5. Jaj de szép. Ezt már kinéztem annak idején, mikor először jelent meg a blogokon, de nem mertem nekiállni, mert annyira macerásnak tűnik. Igazán süthetne valaki nekem is, hogy megkóstolhassak egy háromszögecskét belőle.

    VálaszTörlés
  6. Olyan régóta szemezek ezzel a kombéval, már sok helyen láttam... Nagyon guszta, biztos finom. Én szeretem a kelt tésztákat sós ízben is...

    VálaszTörlés
  7. Nagyon klassz lett! Sokszor csinálom én is. Legújabban, mivel remekül lehet kézzel húzni , mint a rétest, így jó nagyra és vékonyra szoktam kihúzni. A munkalapon töltöm meg és hajtogatom és tepsiméretűre szoktam hajtogatni. Igaz így kicsit laposabb, de nagyon klassz leveles lesz. Nem is marad belőle frissiben semmi. :-))

    VálaszTörlés
  8. Azt el is hiszem, hogy finom. Imádom az ilyen töltött finomságokat. :D

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szépet sütöttél! Már tegnap néztem, azt hittem hogy írtam is hozzá megjegyzést, ezek szerint még nem :-)
    Nagyon tetszik, valószínű hogy holnap megsütöm :-)

    VálaszTörlés
  10. Nem szabad este ilyen recepteket nézni!!!
    Olyanokat nyelek -de hát enni ilyenkor?!?!?!
    Mentem a receptet és sürgősen meg is fogom sütni!!!
    Nagyon szépet alkottál-ismét! :)))

    VálaszTörlés
  11. Kedves Gabriella! Nagyon klassz az oldalad:) Elkészítettem a Kombét és isteni finom :)
    Köszönöm a receptet :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anita!
      Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik a blogom, és azt is örömmel olvasom, hogy ízlett a kombe. :)
      Szívesen a receptet.

      Törlés
  12. Kedves Gabriella ezt a tésztát édes töltelékkel is lehet készíteni? Írnál ötletet?
    köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Maya!
      Szerintem lehet édesen is készíteni, csak akkor a tészta is édes legyen, ne sós. Szerintem rétegezheted túrós töltelékkel, tehetsz közé gyümölcsöket is... ilyesmik jutnak most így hirtelen eszembe.

      Törlés
  13. Hű, köszönöm szépen, hogy ilyen sokan írtatok. Kedvesek vagytok. :)

    VálaszTörlés
  14. A szombati valogatott meccsre ezt sutom, hogy joizuen menjen a buzdítas.
    Udv, Irorszagbol xxx

    VálaszTörlés
  15. Gyerekek, én ezt megcsináltam a vendégeimnek, valami fenséges!!! Ínyenceknek ajánlom! KÖSZÖNÖM SZÉPEN a receptet.

    VálaszTörlés
  16. Érdemes volt vele dolgozni, finom lett! Szerintem gyümölccsel/bármivel
    is érdemes kipróbálni!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban