Csöröge vagy forgácsfánk
Nagyon szeretem a csörögét! Néhány hozzávalóból könnyen és gyorsan el lehet készíteni. Akkor jó igazán, ha sütés közben felhólyagosodik a tészta, majd amikor beleharapunk, roppan egyet. Egy tartalmas leves utáni második fogásnak (például babgulyás) kitűnő választás.
Egyik emlékem a csörögéről:
Gyerekkoromban az egyik szomszéd néni (Margit néni - Andi barátnőm Nagymamája) sokszor vigyázott rám, amíg a szüleim dolgoztak, és gyakran sütött nekem csörögét. Ő mindig kakaós-porcukorral hintette meg... nagyon finom volt! Egyszer olyan sokat ettem belőle, pedig Margit néni figyelmeztetett, hogy ne egyem olyan forrón és mohón, mintha valaki el akarná tőlem venni... Mondanom sem kell, olyan beteg lettem tőle - azóta megvárom, amíg hűl egy picit, és csak utána "esek" neki. 😊 Saját kárán tanul az ember!
Hozzávalók:
3 tojássárgája
1 dl tejföl
25 dkg finomliszt
2 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál rum
1 kicsi citrom reszelt héja (kezeletlen citrom, de elhagyható!)
+ olaj vagy zsír a sütéshez
1 csomag vaníliás cukor + kis porcukor keveréke a tetejére
1 csomag vaníliás cukor + kis porcukor keveréke a tetejére
L E G Ú J A B B SÜTEMÉNYES KÖNYVEM
megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A liszttel elkeverjük a cukrot és a citrom héját, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk a tésztát. Kb. 30 percig pihentetjük hideg helyen.
- Enyhén lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk, és derelyevágóval téglalap alakúra vágjuk, majd mindegyik közepét bevágjuk. Így is lehet hagyni, de az egyik csücskét át is húzhatjuk a lyukon (én mikor hogy csinálom - a munkafolyamatok fázisfotói a recept végén láthatók).
- Az olajat (vagy a zsírt) felforrósítjuk, majd középforróra visszavesszük, egyszerre kb. 3-4 darabot teszünk a lábasba, és aranybarnára sütjük a derelyék mindkét oldalát. Ne legyen túl forró az olaj, tényleg csak közepesen forró legyen, különben hirtelen megégnek a fánkok!
- Még melegen vaníliás porcukorral megszórjuk.
- Finom házi sárgabarack lekvárral is kínálhatjuk.
Munkafolyamatok
Jó étvágyat!
Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!
De nagyon szépek, ebből most szívesen ennék, egyet, kettőt, hármat..... :-)
VálaszTörlésTényleg akkor a legfinomabb, ha csörög. Nekem is inkább gyerekkoromból vannak feledhetetlen ízemlékeim róla, a Nagyikám mindig házi zsírban sütötte ki és jó nagy hólyagok voltak rajta. Látszik, hogy milyen könnyű, finom, szívesen "elcsörögtetnék" most egy-két darabot belőle. Nagyon jók lettek a képek is.
VálaszTörlésSütni kéne, sütni kéne...., tetszik nagyon!
VálaszTörlésApukám kedvence volt a csöröge! Persze mi is szeretjük, de elég ritkán sütök.
VálaszTörlésÉn ma fánkot akartam sütni. De nem kelt meg a tészta... talán egyszer-kétszer jártam már így. Az élesztővel lehetett gond. (Velem semmiképp:-)) Utólag gondolkoztam, hogy csörögét kellett volna süssek belőle:-)
Nagyon guszta, még sosem kóstoltam, azt hiszem már nem is fogom, de lehet a Páromnak elkészítem valamikor :)
VálaszTörlésMuszáj lesz most már kipróbálnom, nagyon szép lett GAbi :-)
VálaszTörlésNagyon szeretjük! Jó kis ropogósak lettek! :)
VálaszTörlésEbbol nem hianyzik az eleszt? vagy ez ilyen eleszto nelkuli csoroge?
VálaszTörlésEz az élesztő nélküli változat, nem kell bele élesztő.
TörlésA tejföltől, de leginkább a rumtól lesz könnyű a tésztája.
Törlésrégóta kerestük ezt a receptet valamikor anyukám sokat sütött holnap mi is ki próbáljuk
VálaszTörlésÖrülök, hogy megtaláltad.
TörlésÉdes apukám kedvelt sütije volt !!!!
VálaszTörlésKöszönöm, hogy írtál.
TörlésMa kipróbálom kiváncsi vagyok sikerül e nem vagyok a fánk sütés bajnoka :)
VálaszTörlésSzerintem sikerülni fog. :)
TörlésA hétvégén elkészítettem és nagy sikert aratott pedig másfélszeresét csináltam de így is pillanatok alatt elfogyott. Legközelebb is csak ezt a receptet fogom készíteni.Mindenkinek 100%-osan ajánlom.Köszönöm.Ezek után jönnek a többi receptek kipróbálása.Üdv: Regina
VálaszTörlésSzia Regina!
TörlésNagyon örülök, hogy ennyire ízlett Nektek, köszönöm szépen, hogy megírtad.
Kellemes nézelődést kívánok a blogon a továbbiakban is, és jó sütést-főzést!
Üdv.:
Gabriella
Szerbusztok! Én kamion sofőrként dolgozom, ami nem is volna olyan nagy dolog. De ezt a csörögét én az autó mellett, turista gázon készítettem el. Nagyon finom lett! Köszönöm a receptet.
TörlésMaradok Tisztelettel: Hadnagy Zoltán(most éppen Németországból).
Szerbusztok! Én kamion sofőrként dolgozom, ami nem is volna olyan nagy dolog. De ezt a csörögét én az autó mellett, turista gázon készítettem el. Nagyon finom lett! Köszönöm a receptet.
VálaszTörlésMaradok Tisztelettel: Hadnagy Zoltán(most éppen Németországból).
Kedves Zoltán! Jól lakottan a vezetés is jobban megy, igaz? Nagyon örülök, hogy ennyire ízlett a csöröge.
TörlésJó utat kívánok!
Szia Gabi!
VálaszTörlésA hozzávalókból mennyi csöröge jön ki!
Köszönöm a válaszod!
Üdv.:Évi
Szia Évi!
TörlésPontosan meg nem mondom Neked, pedig többször is sütöttem már... De kb. úgy 15 db. Persze attól is függ, hogy mekkorára vágjuk. Ha nagy a család, érdemes duplázni a mennyiséget. El fog fogyni, mert nagyon finom! :)
Jó sütögetést kívánok!
Szia Gabi!
TörlésKöszönöm szépen a gyors válaszod
Szerintem is duplázom.
További szép napot!
Üdv.:Évi
Kedves Gabi!
TörlésLehet, hogy butaságot kérdezek, kérlek nézd el nekem, még nem mozgok olyan régóta a konyhában.. Rum helyett rumaromát is lehet használni? (És ha igen, abból mennyit?) Előre is köszönöm a választ és a csodás receptjeidet, eddig minden sikert aratott, amit a te leírásod alapján készítettem! Üdv: Eszter
Kedves Eszter!
TörlésHa nincs otthon rum, akkor elhagyható a receptből. Ehhez ne használj rumaromát.
Örömmel olvasom, hogy szereted a receptjeimet és sikert aratsz velük. :)
További kellemes időtöltést kívánok Neked a blogomon és jó sütögetést!
Üdv.: Gabi
Azóta többször elkészítettem és megszámoltam... kb. 24 db jön ki ebből a mennyiségből. De ez persze függ attól is, hogy ki mekkora csörögét készít.
TörlésFantasztikus ez a recept! Nagyon ritkán sütök csöregét, erre egyszerű a magyarázat, mert nem bírom abba hagyni az evését.😆
VálaszTörlésPedig nagyon sok recepted kipróbáltam már és ezt is meg kell csinálnom. 😊