2015. október 9., péntek

A legomlósabb linzer

Azonnal omlós, kellemesen citromos aromájú, nagyon finom aprósütemény! Imádok a tésztájával dolgozni, mert olyan könnyen kezelhető.
Linzerfüggő vagyok! Ez az egyik olyan kis sütemény, melynél soha nem tudom fékezni magam, addig eszem, míg el nem fogy. De szerencsére rajtam kívül a kisfiamnak és Apukámnak is ez az egyik kedvenc süteménye, legalább így soha nem én eszem meg egyedül az egész adagot. 
Nálunk nem csak a karácsonyi időszakban készül, szinte nincs olyan hónap, hogy ne sütnék linzert... Valamikor Anyukám receptje szerint készítem, mely gyerekkori nagy kedvencem igazi házias ízvilággal, máskor pedig ezt a verziót sütöm meg, melyből sütöttem már kártyalapokat is. Mindkettő omlós és nagyon-nagyon finom (megtalálhatók itt a blogon is).




Hozzávalók:
30 dkg finom liszt
6 dkg porcukor
20 dkg puha vaj
1 tojássárgája
 fél citrom reszelt héja és leve (bio vagy kezeletlen citrom)

lekvár 
+ a tetejére porcukor


Sütemény kiszúró formákért és csodás porcelán csészékért, tányérokért látogass el a webáruházba az alábbi linkre kattintva:

www.pottyosotthon.hu







Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük a porcukorral, a citrom reszelt héjával és kifacsart levével, majd hozzáadjuk a vajat, tojást és összegyúrjuk a tésztát.
2. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 4 mm vastagra, majd kiszaggatjuk a kiszúróformával (minden másodikat lyukasra/lyukassal szaggatjuk). A lemaradó tésztát ismét összegyúrjuk, kinyújtjuk, szaggatjuk. 
3. Sütőpapíros tepsire rakjuk, majd előmelegített légkeveréses 180 fokos sütőben 8 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, de világos maradjon a tészta! Nem baj, ha még puha, amikor kivesszük a sütőből, mire kihűl, megszilárdul és omlós lesz.)
4. Mindegyik közepére teszünk ízlés szerint lekvárt, a lyukas süteményeket pedig meghintjük porcukorral, majd összeragasztjuk.
Azonnal fogyasztható, nagyon finom omlós.

Tipp: Jól záródó dobozban napokig eláll és omlós marad, de ehhez nagy mennyiséget kell sütni, különben nagyon hamar elfogy.








Jó étvágyat!
  

28 megjegyzés:

  1. Egyik kedvenc aprósüteményem a linzer! Gyönyörűek a teás készleteid :)

    VálaszTörlés
  2. semmi sütőpor???

    VálaszTörlés
  3. Nekem is nagy kedvencem a linzer! :)

    VálaszTörlés
  4. MAN KANN nicht früh genug anfangen
    mit dem KEKS backen,,,
    deine schauen sehr lecker aus,,,,,
    habe noch einen feinen ABEND
    bis bald die BIRGIT

    VálaszTörlés
  5. Tegnap megsütöttem mindjárt dupla adagot és már elfogyott. Isteni volt!

    VálaszTörlés
  6. Kedves Gabriella!

    Szeretném megkérdezni, hogy ebből a hozzávaló-mennyiségből hány darab sütemény jön ki kb.?
    Köszönöm szépen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Attól függ, hogy mekkora kiszúró formával szaggatod. Nekem kb. 40-45 db linzer szokott lenni, ha az 5 cm átmérőjű formával szaggatom.
      Jó sütést!
      Üdv.: Gabriella

      Törlés
  7. Kedves Gabriella!

    Én is megsütöttem a kisfiam segítségével a sütit. Finom lett, az egészet megtudtam volna enni egyszerre! Megszeretném kérdezni, hogy a vaj helyett lehet pl: Rama margarint használni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én jobban szeretem a vajat, szerintem finomabb ízű a linzer a vajjal, de természetesen lehet margarint is használni.

      Törlés
    2. Szia. Sima tégelyes vaj kell a tesztájába? Imádjuk a linzert, holnap én is megsütöm ��

      Törlés
  8. A vaj helyett lehet pl.: Rama margarint használni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Épp fentebb írtam, hogy én jobban szeretem a vajat, de természetesen lehet margarint is használni.

      Törlés
  9. Az egyik kedvenc sütikém :) nagyon csábító

    VálaszTörlés
  10. Nagyon meglep, hogy nem kell bele sütőpor...és akkor is omlós lesz? az én receptem is nagyon hasonló, de sütőporos..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ebbe a tésztába nem kell sütőpor, mégis nagyon finom omlós lesz. Ez ilyen fajta tészta.

      Törlés
  11. Ma elsőnek készítettem linzert a te recepted alapjan. Ez valami isteni finom! Úgy érzem gyakran fogom elkészíteni.

    VálaszTörlés
  12. Nem kell pihentetni?

    VálaszTörlés
  13. Nagyon jól néz ki, megsütöm karácsonyra. Köszönöm

    VálaszTörlés
  14. Nekem a linzer az egyik kedvenc sütim. Sok receptem van, azt hittem nem lehet már jobbat sütni, tévedtem. Mostantól ez a kedvenc linzer receptem.... ISTENI , fantasztikus!

    VálaszTörlés
  15. Nekem is ilyen szép, mikor kiszaggatom, DE amikor kisül nem szép a teteje egyenetlen, esztétikailag nem szép, mi lehet az oka? Igaz a porcukor mindent eltakar. A 180 fok nem sok neki?
    Kérdezném, hogy a linzert is csak szárítani kell? Tehát a tésztának még puhának kell lennie?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Era!
      A tésztába porcukrot vagy kristálycukrot teszel? Mert ha kristálycukorral készíted, akkor sütés után a szemcsék miatt szokott olyan lenni a teteje, mint ahogy írod. Jobb hozzá a porcukor...
      Nem sok a 180 fok, mert csak 8 percig sütöm! Igen, mindenképp szép fehér maradjon a tészta, szinte csak szárítani kell! Még puha legyen a tészta, amikor kiveszed a sütőből, mert mire kihűl, kellően megszilárdul.
      Jó sütést!

      Törlés