Csöröge vagy forgácsfánk

Nagyon szeretem a csörögét! Néhány hozzávalóból könnyen és gyorsan el lehet készíteni. Akkor jó igazán, ha sütés közben felhólyagosodik a tészta, majd amikor beleharapunk, roppan egyet. Egy tartalmas leves utáni második fogásnak (például babgulyás) kitűnő választás
Gyerekkoromban az egyik szomszéd néni (Margit néni - Andi barátnőm Nagymamája) sokszor vigyázott rám, amíg a szüleim dolgoztak, és gyakran sütött nekem csörögét. Ő mindig kakaós-porcukorral hintette meg... jaj, de finom volt! Egyszer olyan sokat ettem belőle, pedig Margit néni figyelmeztetett, hogy ne egyem olyan forrón... Mondanom sem kell, olyan beteg lettem tőle - azóta megvárom, amíg hűl egy picit, és csak utána "esek" neki. 😊 Hiába no, saját kárán tanul az ember!




Hozzávalók:
 3 tojássárgája
 1 dl tejföl
 25 dkg sima liszt
 2 evőkanál kristálycukor
 1 evőkanál rum
 1 kicsi citrom reszelt héja (kezeletlen citrom, de elhagyható!)

+ olaj vagy zsír a sütéshez 

1 csomag vaníliás cukor + kis porcukor keveréke a tetejére


A pöttyös kerámiák megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
www.pottyosotthon.hu 



Elkészítés:
  1. A liszttel elkeverjük a cukrot és a citrom héját, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk a tésztát. Kb. 30 percig pihentetjük hideg helyen.
  2. Enyhén lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk, és derelyevágóval téglalap alakúra vágjuk, majd mindegyik közepét bevágjuk. Így is lehet hagyni, de az egyik csücskét át is húzhatjuk a lyukon (én mikor hogy csinálom - a munkafolyamatok fázisfotói a recept végén láthatók).
  3. Az olajat (vagy a zsírt) felforrósítjuk, majd középforróra visszavesszük, egyszerre kb. 3-4 darabot teszünk a lábasba, és aranybarnára sütjük a derelyék mindkét oldalát. Ne legyen túl forró az olaj, tényleg csak közepesen forró legyen, különben hirtelen megégnek a fánkok!
  4. Még melegen vaníliás porcukorral megszórjuk. 
  5. Finom házi sárgabarack lekvárral is kínálhatjuk.

Munkafolyamatok

  

Anyukám házi tojásaitól nagyon szép sárga a tészta

  

 





Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. De nagyon szépek, ebből most szívesen ennék, egyet, kettőt, hármat..... :-)

    VálaszTörlés
  2. Tényleg akkor a legfinomabb, ha csörög. Nekem is inkább gyerekkoromból vannak feledhetetlen ízemlékeim róla, a Nagyikám mindig házi zsírban sütötte ki és jó nagy hólyagok voltak rajta. Látszik, hogy milyen könnyű, finom, szívesen "elcsörögtetnék" most egy-két darabot belőle. Nagyon jók lettek a képek is.

    VálaszTörlés
  3. Sütni kéne, sütni kéne...., tetszik nagyon!

    VálaszTörlés
  4. Apukám kedvence volt a csöröge! Persze mi is szeretjük, de elég ritkán sütök.
    Én ma fánkot akartam sütni. De nem kelt meg a tészta... talán egyszer-kétszer jártam már így. Az élesztővel lehetett gond. (Velem semmiképp:-)) Utólag gondolkoztam, hogy csörögét kellett volna süssek belőle:-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon guszta, még sosem kóstoltam, azt hiszem már nem is fogom, de lehet a Páromnak elkészítem valamikor :)

    VálaszTörlés
  6. Muszáj lesz most már kipróbálnom, nagyon szép lett GAbi :-)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szeretjük! Jó kis ropogósak lettek! :)

    VálaszTörlés
  8. Ebbol nem hianyzik az eleszt? vagy ez ilyen eleszto nelkuli csoroge?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez az élesztő nélküli változat, nem kell bele élesztő.

      Törlés
    2. A tejföltől, de leginkább a rumtól lesz könnyű a tésztája.

      Törlés
  9. régóta kerestük ezt a receptet valamikor anyukám sokat sütött holnap mi is ki próbáljuk

    VálaszTörlés
  10. Édes apukám kedvelt sütije volt !!!!

    VálaszTörlés
  11. Ma kipróbálom kiváncsi vagyok sikerül e nem vagyok a fánk sütés bajnoka :)

    VálaszTörlés
  12. A hétvégén elkészítettem és nagy sikert aratott pedig másfélszeresét csináltam de így is pillanatok alatt elfogyott. Legközelebb is csak ezt a receptet fogom készíteni.Mindenkinek 100%-osan ajánlom.Köszönöm.Ezek után jönnek a többi receptek kipróbálása.Üdv: Regina

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Regina!
      Nagyon örülök, hogy ennyire ízlett Nektek, köszönöm szépen, hogy megírtad.
      Kellemes nézelődést kívánok a blogon a továbbiakban is, és jó sütést-főzést!
      Üdv.:
      Gabriella

      Törlés
    2. Szerbusztok! Én kamion sofőrként dolgozom, ami nem is volna olyan nagy dolog. De ezt a csörögét én az autó mellett, turista gázon készítettem el. Nagyon finom lett! Köszönöm a receptet.
      Maradok Tisztelettel: Hadnagy Zoltán(most éppen Németországból).

      Törlés
  13. Szerbusztok! Én kamion sofőrként dolgozom, ami nem is volna olyan nagy dolog. De ezt a csörögét én az autó mellett, turista gázon készítettem el. Nagyon finom lett! Köszönöm a receptet.
    Maradok Tisztelettel: Hadnagy Zoltán(most éppen Németországból).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zoltán! Jól lakottan a vezetés is jobban megy, igaz? Nagyon örülök, hogy ennyire ízlett a csöröge.
      Jó utat kívánok!

      Törlés
  14. Szia Gabi!
    A hozzávalókból mennyi csöröge jön ki!
    Köszönöm a válaszod!
    Üdv.:Évi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Évi!
      Pontosan meg nem mondom Neked, pedig többször is sütöttem már... De kb. úgy 15 db. Persze attól is függ, hogy mekkorára vágjuk. Ha nagy a család, érdemes duplázni a mennyiséget. El fog fogyni, mert nagyon finom! :)
      Jó sütögetést kívánok!

      Törlés
    2. Szia Gabi!
      Köszönöm szépen a gyors válaszod
      Szerintem is duplázom.
      További szép napot!
      Üdv.:Évi

      Törlés
    3. Kedves Gabi!
      Lehet, hogy butaságot kérdezek, kérlek nézd el nekem, még nem mozgok olyan régóta a konyhában.. Rum helyett rumaromát is lehet használni? (És ha igen, abból mennyit?) Előre is köszönöm a választ és a csodás receptjeidet, eddig minden sikert aratott, amit a te leírásod alapján készítettem! Üdv: Eszter

      Törlés
    4. Kedves Eszter!
      Ha nincs otthon rum, akkor elhagyható a receptből. Ehhez ne használj rumaromát.
      Örömmel olvasom, hogy szereted a receptjeimet és sikert aratsz velük. :)
      További kellemes időtöltést kívánok Neked a blogomon és jó sütögetést!
      Üdv.: Gabi

      Törlés
    5. Azóta többször elkészítettem és megszámoltam... kb. 24 db jön ki ebből a mennyiségből. De ez persze függ attól is, hogy ki mekkora csörögét készít.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Látogass el Instagram oldalamra is!

Kövess Facebook-on:

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban