2013. január 30., szerda

Bounty szelet - Nálam most tortaként

Ismét tortával jelentkezem. Apukám és a férjem 3 nap (és 30 év :)) különbséggel ünneplik születésnapjukat, és mivel nálunk az a szokás, hogy mindenkinek valóban azon a napon tartjuk a szülinapját, ahogy a naptár szerint esik, nem győztem gyártani a tortákat egymás után. Pénteken és vasárnap is tortakészítési napot tartottam - ennek a családom persze örült. :) Én is örömmel készítettem a két szeretett ember számára :) - attól függetlenül, hogy nem vagyok rutinos tortakészítő. (Boldog születésnapot kívánok Nektek is!! :)

Szerintem sokan ismeritek a Bounty szeletet - gyerekkoromban szinte minden lagzis asztalon szerepelt. Persze, hogy imádtuk. :)) Viszont én azóta nem ettem ilyen sütit, de valamelyik nap megtaláltam Anyukám süteményes könyvében a receptjét egy cetlire felírva. Nézzétek, ez lett belőle... :)


Tudom, a régi változat tetején nem láttatok ilyen bóbitát, igaz? :)
A tésztából maradt ki egy kevéske, melyet nem akartam kidobni 
- kis gömböket formáltam belőle, megsütöttem,
így lett belőle bóbitás Bounty szelet. :))


Hozzávalók a tésztához: (kb.25x30 cm-es tepsihez vagy 28 cm átmérőjű kapcsos tortaformához)
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj (vagy margarin)
- 10 dkg porcukor
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 1 tojássárgája
-  kb. 1 dl tejföl

Töltelékhez:
- 7 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- 25 dkg kókuszreszelék

Krémhez:
- 6 tojássárgája
- 3 evőkanál liszt
- 3 dl tej
- 20 dkg puha vaj (esetleg a fele margarin is lehet, bár én vajat szoktam használni)
- 20 dkg porcukor

A tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál olaj




Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrom, kétfelé veszem és két lapot nyújtok belőle (vagy a tepsibe - vagy ha tortaként sütöm, akkor kör alakúra a tortaformába).
2. A töltelékhez a tojások fehérjét a porcukorral kemény habbá verem, hozzáadom a kókuszreszeléket.
3. Az egyik tésztalapot beleteszem a margarinnal kikent enyhén lisztezett formába vagy tepsibe, egyenletesen elosztom rajta a kókuszos tölteléket, majd ráhelyezem a másik tésztalapot, és előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 15 percig sütöm. (a sütési idő sütőfüggő - ne süssük ám túl a tésztát és a közte lévő kókuszos habot, mert akkor száraz lesz, inkább maradjon picit puha a tészta teteje, amikor kivesszük a sütőből)
4. A krémhez a tojások sárgáját a liszttel simára keverem, folyamatosan felöntöm a tejjel, csomómentesre keverem és sűrűre főzöm. 
A puha margarint vagy vajat a porcukorral habosra keverem, és ha kihűlt a tojássárgás főzött krém, akkor a kettőt együtt turmix géppel habosra és simára keverem. Majd 35-40 percre a hűtőbe teszem, hogy könnyebb legyen dolgozni vele, majd megsült a kókuszos lapra egyenletesen rákenem.
6. A csokoládét gőz fölött megolvasztom, elkeverem az olajjal és rákenem a krém tetejére (a sütemény tetejére).
7. Fogyasztásig hűtőben tárolom, ha megdermedt, hosszúkás szeletekre vágom - ha nem tortaként készítem. 


Jó étvágyat!

2013. január 26., szombat

Néger torta vagy kocka

Gyerekkoromban ettem utoljára ilyen sütit, amikor Anyukám sütötte. Annyira szeretem!! Évek óta szemezek vele az egyik sütis könyvemben, és nem is tudom, miért nem sütöttem meg eddig, hiszen olyan egyszerű elkészíteni, ráadásul nem kell hozzá sok dolog. Általában süteményként szokták készíteni kockára szeletelve, ezért hívják Néger kockának. De én most Apukám születésnapjára tortaformában sütöttem meg. Isten éltessen Apukám!
Ha nem torta, hanem süteményként szeretnétek elkészíteni, akkor a receptben minden hozzávalót duplán számítsatok egy 25x35 cm-es tepsihez.




Hozzávalók a tésztához: (18 cm átmérőjű tortaformához)
- 2 tojás
- 10 dkg szoba hőmérsékletű margarin (vagy vaj)
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg kristálycukor
- 7,5 dkg finomliszt
- 2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- 1 kávéskanál sütőpor

A habhoz:
- 10 dkg porcukor
- 2 tojásfehérje

A tetejére:
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 teáskanál olaj




1. A lisztet összekeverem a kakaóporral és a sütőporral. A puha margarint habosra keverem a porcukorral és a tojások sárgájával. A fehérjét a kristálycukorral habbá verem. 
A margarinos tojássárgás masszába beleszitálom a kakaóporos lisztet, majd beleforgatom a fehérje habot is.
2. A tortaformát margarinnal kikenem, enyhén lisztezem és belesimítom a tésztát. Előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon 18-20 percig sütöm. (Hagyományos sütőben 210 fokon 18-20 perc, de inkább tűpróba!!)
3. A hab hozzávalóit gőz felett felverem, és a langyosra hűlt tésztára kenem - hagyom picit dermedni.
4. A csokoládét gőz felett megolvasztom, elkeverem benne az olajat és bevonom vele a tortát. 
Hűtőben tárolom, és ha megdermedt, akkor szeletelem forró vízbe mártott késsel (a kést minden szeletelésnél forró vízbe mártom és megtörlöm, így szépen lehet szeletelni)

Itt is megemlítem - hátha valaki az elejét nem olvasta el - hogy ha nem tortaformában, hanem süteményként szeretnétek elkészíteni, akkor a receptben minden hozzávalót duplán számítsatok egy 25x35 cm-es tepsihez.


Jó étvágyat! 


Recept: saját
Torta forma ötlet Colors in the Kitchen

2013. január 24., csütörtök

Csirkemájas-petrezselymes töltött dagadó - Anyukám receptje szerint

Nem éppen diétás étel, de nem biztos, hogy mindenki diétázik, igaz? Én például nem > sőt, a családomban senki, úgyhogy nálunk nyugodtan készülhet ez a főétel. :) Nem készül túl gyakran,  ettől függetlenül szeretjük > mindenki örülni szokott, ha ez kerül az étkezőasztalra ebédként. A tölteléket úgy szeretem, ahogy Anyukám készíti, ezért  igyekszem én is mindig úgy készíteni. Viszont érdekelne, hogy ha Ti szoktatod sütni dagadót, milyen töltelékkel szeretitek...?
Sokan macerásnak gondolják ezt az ételt, pedig valójában nincs sok gond vele. A töltelék összeállítása után zsupsz be a sütőbe... és bár néha-néha rá kell nézni, de igazából szépen elvan magának a sütőben - közben lehet mással foglalkozni. :) Fogyasztható hidegen és melegen is - a hidegtálakon nagyon mutatós, valamint hideg állapotban nagyon szépen szeletelhető. Az én családom melegen szereti > nem könnyítik meg a dolgom a szeletéssel. :))




Hozzávalók:
- kb. 1 kg-os sertésdagadó (felszúrva > ha ezt a műveletet nem tudjuk, akkor bízzuk a hentesre)
- 2 csirkemáj (kb. 20-30 dkg)
- 3-4 száraz zsemle beáztatva
- 5-6 tojás (nyers)
- 1 csokor petrezselyemzöld
-  só, őrölt bors ízlés szerint
- ha van, akkor házi ételízesítő

+ 1-2 evőkanál olaj a sütéshez




1. A petrezselymet megmosom, lecsöpögtetem, apróra vágom. A beáztatott zsemléket kicsavarom. A csirkemájat megmosom, apóra vágom. 
2. Egy tálban összekeverem a töltelékhez valót: a májat, a zsemléket, a tojásokat, petrezselymet és a fűszereket. 
3. Majd a tölteléket az előkészített dagadóba töltöm, a végét hústűvel jól összetűzöm, hogy ne folyjon ki belőle a töltelék. (ha biztosra akarunk menni, akkor esetleg el is lehet kötni a végét spárgával, hogy ne repedjen ki és megmaradjon a formája)
4. A tepsit picit kiolajozom, beleteszem a dagadót, öntök alá kb. 1-1,5 dl vizet, és alufóliával letakarom.
5. 200 fokos sütőben alsó-felső sütéssel kb. 1 óra hosszat sütöm. Közben rá-rá nézek, esetleg a tepsiben levő lével meglocsolgatom.
6. Kb. 1 óra hossza után leveszem róla az alufóliát és néhány perc alatt szép pirosra sütöm.
7. Amikor megsült, pár percig még a tepsiben hagyom, majd kiveszem belőle a hústűt.
8. Burgonyapürével vagy párolt rizzsel tálalom.


Jó étvágyat!

2013. január 20., vasárnap

Mogyorókrémes kakaós muffin

Ha egy nagyon gyors, finom nassolni valóra vágyunk a délutáni tévézéshez vagy olvasáshoz, akkor ez a muffin tökéletesen megfelel. :)
Hiába szombat van, én ma nem terveztem süteménysütést. Milánnal és Apával szánkóztunk, és amikor hazaértünk, olyan kellemesen el voltunk fáradva, nekem bizony nem volt kedvem semmihez. Ők ketten mesét néztek, én pedig már épp kényelmesen elhelyezkedtem a nappali kanapéján, hogy végre olvashassam tovább a hetek óta félbe hagyott könyvemet, amikor Apa a következő kérdést tette fel: "Ma nem sütsz semmilyen süteményt? Pedig olyan jólesne valami finomság...". Nekem viszont most tényleg nem volt kedvem a konyhában órákig tevékenykedni, ezért esett a választásom erre a gyors muffinra. Negyed óra elteltével a férjem kikiabált a nappaliból: "Jól érzem az illatokból, hogy már megsült a muffin?". Jól érezte > előkészületekkel, keveréssel, sütéssel együtt 20 perc után ehető volt. :) 




Hozzávalók: (12 db muffinhoz)
- 25 dkg liszt
- 2 evőkanál kakaópor
- fél csomag sütőpor (6 g)
- 1 dl olaj
- 10 dkg mogyorókrém
- 10 dkg kristálycukor
- 3 tojás
- 1 dl tejföl

+ a díszítéshez mogyoró vagy dió darabkák, olvasztott tej- és fehércsokoládé
  



1. A liszttel összekeverem a kakaóport és a sütőport. 
2. A tojást habosra keverem a cukorral, elvegyítem az olajjal és a tejföllel - ehhez a masszához hozzáadom a lisztes keveréket, majd belevegyítem a mogyorókrémet (de ekkor már nem keverek rajta sokat).
3. Az így kapott muffinmasszát beleadagolom a kikent muffinformákba (vagy csak muffinpapírt teszek a formákba és akkor nem kell kikenni). Csak háromnegyed részig töltöm, mert a sütőportól még dagadni fog. 
4. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 13-15 percig sütöm (hagyományos sütőben kb. 20 perc). Nem szabad túlsütni, mert akkor nagyon kiszárad!
5. Fogyaszthatjuk díszítés nélkül is. De ha szebbé és még ízletesebbé szeretnénk tenni, akkor gőz felett olvasszunk meg 3-4 dkg fehér csokoládét és 3-4 dkg tejcsokoládét, melyet csorgassunk a muffinok tetejére, majd hintsük meg apró darabokra vágott mogyoróval vagy dióval.


Jó étvágyat!
 

2013. január 16., szerda

Ördögi narancsos-fahéjas tekercs

Még nyáron fedeztem fel ezt a süteményt az egyik könyvemben, de úgy gondoltam, hogy majd a téli időszakban készítem el > hiszen nincs is annál kellemesebb, amikor kint hideg van, esik a hó, bent pedig csodás narancsos-fahéjas illat lengi be az egész házat a süteménytől. Eddig vártam a sütésével, de most itt ülök e finom illatok 'közepette', írom a bejegyzést és "majszolom" ezt a finom leveles tekercset. Közben alig haladok a recept leírásával, mert az evés jobban leköti a figyelmemet... ;-) Azért remélem a végére érek, mert érdemes egy pillantást vetnetek a lentebb leírtakra is, abból megtudjátok, hogy lesz ilyen szép leveles a tésztája. :) ... és mitől ördögi ez a sütemény? Ezen már én is gondolkodtam, de eddig nem tudtam rájönni - a könyvben ezzel a névvel szerepel, és annyira megtetszett, nem szerettem volna megváltoztatni. Ha esetleg valakinek van ötlete, hogy vajon miről kaphatta a nevét, nyugodtan megírhatja > örülnék a megfejtésnek. :o)
A recept a Péksütemények és házi kenyerek című könyvből származik kisebb módosításokkal.




Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg finom liszt átszitálva
- 4 dkg élesztő
- 7 dkg kristálycukor
- 2 dl langyos tej
- 0,5 dl frissen facsart narancslé (nyugodtan mehet bele a rostja is)
- 2 tojássárgája
- 1 csipet só
- 1 közepes narancs reszelt héja (kezeletlen vagy forró vízben megsúrolt narancs)
- 7 dkg puha vaj vagy margarin

A töltelékhez:
- 12-15 dkg kristálycukor (ízlés szerint)
- 1-2 teáskanál őrölt fahéj (ízlés szerint)
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 1-2 evőkanál frissen facsart narancslé (ne legyen sok, mert szeletelés és sütés közben kifolyik a tésztából)

+ 1 felvert tojás




1. Az élesztőt langyos tejben felfuttatom a cukorral, belekeverem a tojások sárgáját. Hozzáadom a narancs héját, egy csipet sót, a puha vajat és a lisztet. Alaposan kidolgozom a tésztát és 1 órán át langyos helyen pihentetem letakarva (vagy kelesztőtálban).
(A tésztát a kenyérsütőgép üstjében is be lehet dagasztani, majd kikapcsolt gépben pihentetni 1 órán át.)
2. A vajat vékonyra felszeletelem. A cukrot és a fahéjat összekeverem, majd belekeverem a narancs levét.
3. A tésztát kinyújtom 25x30 cm nagyságúra, és a felére ráhelyezem a vajszeleteket úgy, hogy kb. 2 cm-nyi terület kimaradjon a szélén. Összehajtom, mint egy borítékot, a széleit összenyomkodom. Újra kinyújtom kb. 30x50 cm-es nagyságúra. A rövidebb oldaltól kezdve három részbe hajtom, és kb. 20 percig állni hagyom.
4. Ezután kinyújtom kb. 80x40 cm-es nagyságúra, rákenem a narancsos-fahéjas cukrot, majd feltekerem, mint a bejglit és felszeletelem 1,5 cm vastag szeletekre. 
5. Sütőpapíros vagy kivajazott tepsire helyezem a tekercseket (vagy a csigákat), felvert tojással lekenem az oldalukat, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 percig sütöm (több ideig ne! inkább világosabb maradjon a teteje) Hagyományos sütőben 200 fokon kb. 10 percig. 
Ha megsültek, fa táblára helyezem őket, egy tiszta konyharuhával letakarom 5-10 percre.
Porcukorral vagy fahéjas porcukorral tálalom.


Jó étvágyat!

2013. január 15., kedd

Töltött káposzta - egy szabolcsi kisvárosból, Anyukám receptje szerint

Aki szereti a töltött káposztát, annak gondolom már van bevált receptje, és nem tudok újat mondani erről az ételről. De mivel ezt a blogot a családom számára (is) vezetem, és imádjuk a töltött káposztát, emiatt itt a helye ennek a receptnek. (Főleg, hogy a kisfiam is szereti, aminek annyira örülök! :) Viszont, ha valaki még most barátkozik a töltött káposzta elkészítésével, nagyon szívesen látom a receptem környékén ...és persze mindenkit, akit érdekel!! :)) Ez az étel nem éppen arról híres, hogy jó fotóalany lenne, de mindenképp nagyon finom, és minél többször melegítjük, annál finomabb! Mi így készítjük a töltött káposztát Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében > annak is a szabolcsi részén, egy kisvárosban: Tiszalökön...




Hozzávalók: (kb. 15 db töltött káposztához)
- 1 kg sertés darált hús (ez lehet 80 dkg darált sertés hús + 20 dkg füstölt tarja is)
- 2 fej vöröshagyma
- 2-3 cikk fokhagyma
- 1 csésze rizs (kb. 25 dkg)
- 1 nagyobb fej édeskáposzta
- olaj
- só 
- őrölt bors
- őrölt pirospaprika
- kb. 1,5-2 dl paradicsomlé (nálam házi)







 1. Egy lábasban vizet forralok, teszek bele egy pici sót, a káposzta torzsát kivágom - majd a forró vízben a káposztát leforrázom pár percig, melynek levelei szétnyílnak, leválnak a káposztáról. Kiszedegetem a vízből, picit hűl, és a vastag ereket óvatosan levágom róla.
2. A rizst megmosom. 
3. Az egyik hagymát és a 2-3 gerezd fokhagymát megtisztítom/megmosom, apró vágom, hozzáadom a darált húst és rizst, összekeverem. Ízlés szerint sózom, borsozom, adok hozzá pirospaprikát is.
4. A leveleket megtöltöm a töltelékkel úgy, hogy a levelet a tenyerembe veszem, a közepére teszek 1-2 evőkanál tölteléket (attól függ, mekkora káposztát szeretnék). A levél alsó részét ráhajtom a töltelékre, szorosan összecsavarom és a felső részét az ujjammal benyomkodom a töltelékbe. 
5. A káposzta kimaradt részét és a torzsát apróra vágom, valamint a maradék fej vöröshagymát megtisztítom/megmosom, apróra vágom és beleteszem egy fazék aljára, erre ráteszem sorban a töltött káposztákat, felengedem hideg vízzel, hogy ellepje a káposztákat ráteszem a fedőt és hagyom főni kb. 2 óra hosszat, amíg jól megpuhul. (esetleg másfél óra múlva lehet ellenőrizni)
6. A vége felé rántást készítek 1-1,5 evőkanál liszttel (pici zsíron a lisztet kb. 0,5 dl vízzel rózsaszínűre pirítom, majd adok hozzá kb. 1,5 dl paradicsomlét - közben folyamatosan keverem, nehogy összecsomósodjon), hozzáöntöm a káposztához és még forralok rajta egyet. (de a rántás el is maradhat)
A töltött káposztát tejföllel  és friss kenyérrel kínálom.


Jó étvágyat!

2013. január 11., péntek

Pehelykönnyű almás csigafánk - sütőben sütve

Íme a legújabb pehelykönnyű receptem! :) A pehelykönnyű burgonyás pogácsám (melyet néhány hónap alatt több tíz ezren töltöttetek le) és a pehelykönnyű túrós pitém után rögtön felzárkózik ez az almás csigafánk is. Ha nincs kedvetek a tűzhely mellett állni és szünet nélkül forgatni a fánkokat az olajban, akkor feltétlenül készítsétek el ezt a fánkot a sütőben - garantáltan nem fogtok csalódni! Az alma kellemesen (nem tolakodóan) érződik benne, nagyon puha és tényleg annyira könnyű a tésztája, hiszen a sütőben sütve sokkal kevesebb olajat szív magába
Szerintem sokan imádjuk a fánkot - az én családom is a fánkimádók klubjához tartozik, de az olajfröcsögés miatt nem nagyon szeretem sütni. Persze a szalagos fánkot Mi is imádjuk, annak sütését  évente egyszer-kétszer bevállalom a tűzhelyen való sütéssel... :) De ez az almás változat a sütőben sütve annyira ízlik, hogy szerintem ezentúl ezt fogom gyakrabban készíteni a kisfiamnak, mivel Ő elég sokszor kéri a fánkot.
A receptet a Vidék íze 2012-es februári számában találtam. Vigyétek, próbáljátok, süssétek! :)




Hozzávalók: (kb. 40-42 db fánkhoz)
- 60 dkg liszt
- 4 dkg élesztő
- 2 dl langyos tej
- 4 evőkanál kristálycukor
- 6 dkg puha vaj
- csipet só
- 4 tojássárgája
- 1 kávéskanál fahéj (lehet púposan)
- 3 közepes édes alma
- 1 kisebb citrom

+  kb. 5-6 evőkanál olaj a sütéshez

A tetejére:
- fahéjas porcukor




1. A lisztet átszitálom, hozzáadom a langyos tejben megfuttatott élesztőt, majd a vajat, cukrot, sót, fahéjat, tojássárgákat és jól összedolgozom. 
2. Az almát megmosom, lereszelem (ha nagyon sok a leve, akkor picit kicsavarom) és belecsavarom a citrom levét, majd a tésztához gyúrom. (Ha esetleg túl ragacsos lenne, akkor adok még hozzá lisztet, de alapvetően erősen lágy tésztát kell, hogy kapjak.) Letakarva duplájára kelesztem. (A tésztát lehet a kenyérsütőgépben is dagasztani.)
3. Ha megkelt, akkor kétfelé veszem, és lisztezett táblán kinyújtom mindkettőt külön-külön, szorosan feltekerem és kb. másfél cm vastagra szeletelem (mint ahogy a kakaós csigát). 
4. A tepsit kikenem 4 evőkanál olajjal, beleteszem a csigákat úgy, hogy legyen közöttük hely, mert kelni fognak még. (kelesztem még kb. 10-15 percig) Lekenem olajjal a tetejüket és az oldalukat is, majd 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10-12 percig sütöm - amikor már picit kezd pirulni az oldala és teteje, akkor már jó. (Hagyományos sütőben 200 fokon.) Amikor a második tepsivel sütjük (ugyanabban a tepsiben), akkor érdemes ismét tenni a tepsibe 1 evőkanálnyi olajat és szétkenni.
5. Ha megsültek, akkor fatáblára teszem és letakarom 5-10 percre egy tiszta konyharuhával. 




Jó étvágyat!

2013. január 8., kedd

ALMÁS PITE TEJSZÍNES ÖNTETTEL

Könnyed, torta jellegű pite, mely sütés közben és után is kellemes illattal árasztja el a konyhát.. Egyszerűen - és a sütési időt leszámítva - elég gyorsan el lehet készíteni. Egy tartalmas leves után második fogásként, vagy egy vasárnapi ebéd desszertjeként is el tudom képzelni. De mindenképpen frissen fogyasszuk - csak akkor érdemes elkészíteni, ha még aznap megesszük az egészet.




Hozzávalók a tésztához: (25-28 cm-es piteformához)
- 10 dkg tehéntúró
- 4 evőkanál olaj
- 1 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg méz (2 evőkanál)
- 20 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor

A töltelékhez:
- 3/4 kg alma (5 db közepes alma)
- 6 dkg méz (folyékony)
- 1,25 dl tejszín




 1. A túrót elkeverem az olajjal, a tojással, a vaníliás cukorral és a mézzel. Összekeverem a sütőport a liszttel, hozzáadom az előzőekhez és tésztát gyúrok belőle. Kinyújtom kör alakúra, belehelyezem a piteformába, majd hűvös helyen pihentetem, amíg az almát előkészítem.
2. Az almát meghámozom, négy darabba vágom, eltávolítom a csutkáját. (Rövid időre sós vízbe mártom, hogy világos maradjon.) Hosszúkás szeletekre vágom, és körberakom a tésztán. 
3. 180 fokos sütőbe teszem a pitét és kb. 10-15 percig sütöm. (ha esetleg kezd nagyon pirulni a széle, akkor alufóliával letakarom és úgy sütöm tovább)
4. A két tojást a mézzel és a tejszínnel jól felverem, 10-15 perc után a tésztát kiveszem a sütőből, ráöntöm a tejszínes keveréket, majd tovább sütöm, amíg az öntet picit megkeményedik és aranybarna nem lesz a teteje (ez kb. 15 perc).




 Jó étvágyat!

2013. január 5., szombat

Sacher muffin

Nem tudom, kinél milyen időjárás van mostanában, nálunk két napja csodás tavaszias az idő (+12 fok dél körül), emiatt nincs kedvem sok időt tölteni a konyhában. Sétálunk a kisfiammal, + az ünnepek utáni nagyobb takarításhoz is jó kedvem van ebben a szép időben. 
Ezen a héten semmi finomságot nem sütöttem, de hogy a hétvége ne teljen el édesség nélkül, ki kellett találnom valami egyszerűt, amivel nem kell sok ideig "szöszmötölni" a konyhában. Így esett a választás erre a muffinra. Az egyik legfinomabb, amit valaha készítettem! Kitűnő szombat esti csemege. :))




Hozzávalók a tésztához: (12 db muffinhoz)
- 10 dkg Boci étcsokoládé
- 10 dkg vaj (vagy margarin)
- 2 tojás
- 15 dkg kristálycukor
- 15 dkg liszt
- 1 csapott teáskanál sütőpor

A tetejére:
- 3 evőkanál házi sárgabaracklekvár

+ 10 dkg Boci étcsokoládé
    1 evőkanál étolaj




1. A csokit a vajjal/margarinnal gőz felett felolvasztom, langyosra hűtöm.
2. A tojásokat a cukorral habosra keverem, majd fakanállal hozzádolgozom a vajas csokit és a sárgabaracklekvárt. Ezután folyamatosan hozzákeverem a sütőporral elkevert lisztet. 
3. A masszát egyenletesen elosztom a muffinformákba, és előmelegített 165 fokos légkeveréses sütőben 22 percig sütöm (hagyományos sütőben 180 fokon 22 percig). Vigyázat!! tovább nem szabad sütni, mert kiszárad.
4. Ha megsült és kihűlt, a tetejét lekenem a lekvárral.
5. A csokoládét vízgőz felett megolvasztom, majd rákenem a lekvárra. 
(a tetejét még lehet díszíteni tetszés szerint cukorgyönggyel vagy le lehet csorgatni olvasztott fehér csokival)
Ha megdermedt a tetején a csokoládé, fogyasztható.


Jó étvágyat!

 

2013. január 2., szerda

Sajtos aprósütemény > perec és ünnepi formákban

Az ünnepek ideje alatt sem vittük túlzásba a dőzsölést (sőt, én fogytam :)). Nem sütöttem-főztem ész nélkül az elmúlt 1-2 héten, mindenből csak annyi készült, amennyire épp szükségünk volt. Na, ezt a bevezetőt csak azért írtam le Nektek, hogy ne csodálkozzatok, ha én januárban is esetleg ontani fogom a recepteket a blogon (bár ez attól is függ majd, mennyi időm lesz). Nem mondom, hogy ki vagyunk éhezve, de eltelve sem vagyunk. :)

...és hogy tegyünk egy kis kitérőt az ételek világából... Ti mit szóltok a januárhoz? Én nagyon nem szeretem. :( A hangulatos, fényekkel teli ünnepek után a január annyira szürke és sivár > de hasonlóan érzek a február iránt is. Viszont annyira repül az idő... biztos vagyok benne, hogy ez a két hónap is ugyanúgy elsuhan, mint az összes többi. 

Visszatérve a sós aprósüteményre... csak ajánlani tudom akár perec formájában egy "sima" hétvégi nassolni valónak, vagy ünnepi formára kiszúrva. Kevés hozzávaló szükséges, a tésztája pedig annyira jó állagú, hihetetlenül könnyű vele dolgozni (nyújtani, szaggatni). Megsült állapotban pedig nagyon finom omlósan ropogós. 

 Perec formával



Hozzávalók:
 50 dkg liszt
 2 dkg friss élesztő
 25 dkg vaj vagy margarin
 20 dkg reszelt sajt
 1 dl tejföl (szobahőmérsékletű)
 2 tojássárgája
 2 csapott teáskanál só 

+ a tetejére 1 felvert tojás


 Hold, csillag, szív formákkal télies esti fényben




Elkészítés:
1. Az élesztőt belemorzsolom a tejfölbe, összekeverem és kb. 10 percig futtatom. 
2. A lisztet összekeverem a sóval és a reszelt sajttal, majd elmorzsolom a margarinnal. Hozzáadom a tojássárgákat és az élesztős tejfölt, majd jól összedolgozom a tésztát. 1-1,5 óráig pihentetem.
3. Kinyújtom kb. 3-4 mm vastagra és perec- vagy különböző formákra kiszaggatom, sütőpapíros tepsire sorakoztatom. A tetejét lekenem a felvert tojással, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 8-10 percig sütöm.

Jó étvágyat!

MINDEN JÓT KÍVÁNOK NEKTEK ERRE AZ ÉVRE! :)