2013. január 2., szerda

Sajtos aprósütemény > perec és ünnepi formákban

Az ünnepek ideje alatt sem vittük túlzásba a dőzsölést (sőt, én fogytam :)). Nem sütöttem-főztem ész nélkül az elmúlt 1-2 héten, mindenből csak annyi készült, amennyire épp szükségünk volt. Na, ezt a bevezetőt csak azért írtam le Nektek, hogy ne csodálkozzatok, ha én januárban is esetleg ontani fogom a recepteket a blogon (bár ez attól is függ majd, mennyi időm lesz). Nem mondom, hogy ki vagyunk éhezve, de eltelve sem vagyunk. :)

...és hogy tegyünk egy kis kitérőt az ételek világából... Ti mit szóltok a januárhoz? Én nagyon nem szeretem. :( A hangulatos, fényekkel teli ünnepek után a január annyira szürke és sivár > de hasonlóan érzek a február iránt is. Viszont annyira repül az idő... biztos vagyok benne, hogy ez a két hónap is ugyanúgy elsuhan, mint az összes többi. 

Visszatérve a sós aprósüteményre... csak ajánlani tudom akár perec formájában egy "sima" hétvégi nassolni valónak, vagy ünnepi formára kiszúrva. Kevés hozzávaló szükséges, a tésztája pedig annyira jó állagú, hihetetlenül könnyű vele dolgozni (nyújtani, szaggatni). Megsült állapotban pedig nagyon finom omlósan ropogós. 

 Perec formával



Hozzávalók:
 50 dkg liszt
 2 dkg friss élesztő
 25 dkg vaj vagy margarin
 20 dkg reszelt sajt
 1 dl tejföl (szobahőmérsékletű)
 2 tojássárgája
 2 csapott teáskanál só 

+ a tetejére 1 felvert tojás


 Hold, csillag, szív formákkal télies esti fényben




Elkészítés:
1. Az élesztőt belemorzsolom a tejfölbe, összekeverem és kb. 10 percig futtatom. 
2. A lisztet összekeverem a sóval és a reszelt sajttal, majd elmorzsolom a margarinnal. Hozzáadom a tojássárgákat és az élesztős tejfölt, majd jól összedolgozom a tésztát. 1-1,5 óráig pihentetem.
3. Kinyújtom kb. 3-4 mm vastagra és perec- vagy különböző formákra kiszaggatom, sütőpapíros tepsire sorakoztatom. A tetejét lekenem a felvert tojással, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 8-10 percig sütöm.

Jó étvágyat!

MINDEN JÓT KÍVÁNOK NEKTEK ERRE AZ ÉVRE! :) 

19 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek a perecek! Én is sütöttem szezámmagosat szilveszterre, de nem kellett élesztő hozzá. Pikk-pakk elkészült, nagyon finom lett. Nem sokára hozom a receptet...Egészségben, Boldogságban, Sikerekben Gazdag Új Évet Kívánok Neked és Családodnak!

    VálaszTörlés
  2. én is élesztő nélkül szoktam készíteni, ki fogom próbálni így is. BUÉK Neked is, tetszenek a receptjeid. Feltölthetnél ide is párat

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Orsi. Nekem is van egy élesztő nélküli perec receptem (Anyukám receptje, Ő szalalkáléval is szokta sütni), fent is van a blogomon SAJTOS PEREC névvel, az is isteni finom. :) B.Ú.É.K. Neked is!

      Törlés
  3. De hangulatos fotók! És persze a sütik is. Idén nem sütöttem sósat, valahogy kimaradt. Nagyon guszták!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszenek a képek Kriszti. Köszönöm szépen, aranyos vagy. :o)

      Törlés
  4. Nagyon szépek a perecek és a csillagok, holdacskák is! :) A január-február iránt én is hasonlóan érzek, bár februárban jön a Valentin-nap és a farsangi időszak, aztán pedig már március és itt a tavasz! Nagyon várjuk! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A januárban annyi nekem is jó, hogy ebben a hónapban van Apukám és a férjem szülinapja is, úgyhogy van mire készülni, sütni-főzni...
      Köszönöm Hankka.

      Törlés
  5. Ilyenből talán még bírnék enni:-) Helyesek perec formában is, meg "ünneplőben" is.
    Boldog új évet kívánok Nektek!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szépek a sütijeid! Perecet sütöttem én is az ünnepekre! A január hónapra utalva, ahogy írtad is annyira gyorsan szaladnak a napok, hónapok mire észbekapunk már készülhetünk húsvétra. Nagyon boldog békés új évet kívánok Nektek!

    VálaszTörlés
  7. Van egy ősrégi perecformám, még anyukámé volt, de nem nagyon használtam. Ki fogom próbálni majd ezzel a recepttel. Boldog új évet kívánok:)

    VálaszTörlés
  8. Finom sósakat sütöttél. Ilyen perecszaggatóm nekem is van, akartam is valamit sütni vele, de elmaradt, mert már sok minden összegyűlt. Így marad az új évre, majd valamikor....

    VálaszTörlés
  9. KEDVESEK VAGYTOK MINDANNYIAN, KÖSZÖNÖM SZÉPEN NEKTEK! :))

    VálaszTörlés
  10. A kis fiam 18.szülinapi bulijába, sütöttem ma ezt a sajtosat! Anyukámmal, már megkóstoltuk. Nagyon FINI! Remélem a gyerekeknek is ízleni fog! KÖSZÖNÖM!

    VálaszTörlés
  11. Isteni FINOM volt a sajtos sütid! Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tünde!
      Örülök, hogy ízlett, és köszönöm szépen, hogy megírtad. :) Nézegess máskor is nálam, biztos megtetszik még valami... :)

      Törlés
  12. Sziasztok!
    Sok évvel ezelőtt próbáltam ki a sajtos perecet szaggatóval, (olyan nyomóssal) de nekem állandóan beleragadt a dupla "fal" közé. (nem tudom érthető-e) Hiába liszteztem nem segített, azóta nem is kísérleteztem a perec formával, csak simán derelye metszővel daraboltam. Jók a süti receptjeid :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Dogiz!
      Próbáld ki e szerint a recept szerint készíteni a perec szaggatóval. Ez annyira könnyen kezelhető tészta, szerintem ennek nem szabad beragadnia. + amikor szaggatod a pereceket, akkor néha-néha mártsd bele a formát a lisztbe.
      Egyébként örülök, hogy tetszenek a receptek. :)
      Köszönöm szépen, hogy írtál.
      Üdv.

      Törlés
  13. Nagyon csábító....... Szeretném megkérdezni, hogy mennyi ideig áll el? Azért kérdezem, mert karácsonyra már csinálom az édes kekszeket, linzereket, és szeretnék sósat is sütni.
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jól záródó dobozban 1 hétig biztos eláll, de igazából konkrétan nem tudom, mert nálunk max. 2 nap alatt elfogy mindig.

      Törlés