Ördögi narancsos-fahéjas tekercs

Még nyáron fedeztem fel ezt a süteményt az egyik könyvemben, de úgy gondoltam, hogy majd a téli időszakban készítem el > hiszen nincs is annál kellemesebb, amikor kint hideg van, esik a hó, bent pedig csodás narancsos-fahéjas illat lengi be az egész házat a süteménytől. Eddig vártam a sütésével, de most itt ülök e finom illatok 'közepette', írom a bejegyzést és "majszolom" ezt a finom leveles tekercset. Közben alig haladok a recept leírásával, mert az evés jobban leköti a figyelmemet... ;-) Azért remélem a végére érek, mert érdemes egy pillantást vetnetek a lentebb leírtakra is, abból megtudjátok, hogy lesz ilyen szép leveles a tésztája. :) ... és mitől ördögi ez a sütemény? Ezen már én is gondolkodtam, de eddig nem tudtam rájönni - a könyvben ezzel a névvel szerepel, és annyira megtetszett, nem szerettem volna megváltoztatni. Ha esetleg valakinek van ötlete, hogy vajon miről kaphatta a nevét, nyugodtan megírhatja > örülnék a megfejtésnek. :o)
A recept a Péksütemények és házi kenyerek című könyvből származik kisebb módosításokkal.




Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg finom liszt átszitálva
- 4 dkg élesztő
- 7 dkg kristálycukor
- 2 dl langyos tej
- 0,5 dl frissen facsart narancslé (nyugodtan mehet bele a rostja is)
- 2 tojássárgája
- 1 csipet só
- 1 közepes narancs reszelt héja (kezeletlen vagy forró vízben megsúrolt narancs)
- 7 dkg puha vaj vagy margarin

A töltelékhez:
- 12-15 dkg kristálycukor (ízlés szerint)
- 1-2 teáskanál őrölt fahéj (ízlés szerint)
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 1-2 evőkanál frissen facsart narancslé (ne legyen sok, mert szeletelés és sütés közben kifolyik a tésztából)

+ 1 felvert tojás




1. Az élesztőt langyos tejben felfuttatom a cukorral, belekeverem a tojások sárgáját. Hozzáadom a narancs héját, egy csipet sót, a puha vajat és a lisztet. Alaposan kidolgozom a tésztát és 1 órán át langyos helyen pihentetem letakarva (vagy kelesztőtálban).
(A tésztát a kenyérsütőgép üstjében is be lehet dagasztani, majd kikapcsolt gépben pihentetni 1 órán át.)
2. A vajat vékonyra felszeletelem. A cukrot és a fahéjat összekeverem, majd belekeverem a narancs levét.
3. A tésztát kinyújtom 25x30 cm nagyságúra, és a felére ráhelyezem a vajszeleteket úgy, hogy kb. 2 cm-nyi terület kimaradjon a szélén. Összehajtom, mint egy borítékot, a széleit összenyomkodom. Újra kinyújtom kb. 30x50 cm-es nagyságúra. A rövidebb oldaltól kezdve három részbe hajtom, és kb. 20 percig állni hagyom.
4. Ezután kinyújtom kb. 80x40 cm-es nagyságúra, rákenem a narancsos-fahéjas cukrot, majd feltekerem, mint a bejglit és felszeletelem 1,5 cm vastag szeletekre. 
5. Sütőpapíros vagy kivajazott tepsire helyezem a tekercseket (vagy a csigákat), felvert tojással lekenem az oldalukat, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 percig sütöm (több ideig ne! inkább világosabb maradjon a teteje) Hagyományos sütőben 200 fokon kb. 10 percig. 
Ha megsültek, fa táblára helyezem őket, egy tiszta konyharuhával letakarom 5-10 percre.
Porcukorral vagy fahéjas porcukorral tálalom.


Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Ilyen tölteléket még senkinél sem láttam, de nagyon ígéretes. Finom lehet.

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűek. Azt hiszem ezt is kipróbálom.

    VálaszTörlés
  3. Finom lehet a naranccsal és a fahéjjal! Guszták:-)

    VálaszTörlés
  4. Ez tényleg nagyon fincsi lehet, jó párosítása narancs-fahéj...

    VálaszTörlés
  5. Pont tegnap sütöttem hasonló kalácsot, majd ha sorra kerül posztolom is. Nagyon guszta a Tiéd is!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szépek lettek és biztosan nagyon finomak is!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jól néznek ki a csigáid, fincsi lehetett!

    VálaszTörlés
  8. Kár volt vele eddig várni, nagyon guszta...:) A csigafánkod pedig fenomenális! Nemsokára sül a következő adag...:)

    VálaszTörlés
  9. KÖSZÖNÖM SZÉPEN, HOGY BENÉZTETEK HOZZÁM - ANNAK ELLENÉRE IS, HOGY ÉN MOSTANÁBAN OLYAN RITKÁN JÁROK NÁLATOK (IDŐHIÁNY).
    PRÓBÁLJÁTOK NYUGODTAN KI EZT A FAHÉJAS-NARANCSOS TÖLTELÉKET VALAMILYEN SÜTEMÉNNYEL (AKÁR ÍGY TEKERCSBEN IS), MERT FINOM, ÉS ILYENKOR TÉLEN NAGYON KELLEMES ILLATOT VARÁZSOL A KONYHÁBA. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban